TRIWA x SSAB: Världens första fossilfria stålur

Triwa x SSAB fossilfritt stålur

Samarbeten och limited editions står som spön i backen i klockindustrin, och ibland kan det bli lite tröttsamt, men TRIWAs senaste samarbete med SSAB känns högst relevant. Svenska TRIWA – en förkortning av Transforming the Industry of Watches – gör verkligen skäl för namnet.

Tillsammans har TRIWA och SSAB nämligen skapat världens första stålur i fossilfritt stål, kallat Time for Decarbonization. Det är dessutom enligt bolagen världens första konsumentprodukt i fossilfritt stål. Klockans boett är tillverkad av fossilfritt stålpulver från SSAB Oxelösund och finns i två olika versioner – med antingen automatiskt urverk eller kvartsurverk. Urtavlans färgschema, timmarkeringar och visare är naturligtvis inspirerade av just SSAB.

TRIWA x SSAB fossilfritt herrur
TRIWA x SSAB: Världens första herrur (och konsumentprodukt) i fossilfritt stål. Foto: TRIWA
Detalj från klockan Time for Decarbonization. Foto: TRIWA

Baserat på företagets motto Time for Change har TRIWA tidigare lanserat klockor på temat Time for Peace, tillverkade av återvunna illegala skjutvapen, och Time for Oceans, tillverkade av återvunnen plast från haven och även solcellsdrivna klockor, Time for Solar.

2020 beräknade TRIWA koldioxidavtrycket för alla sina produkter och identifierade stål som den största utsläppskällan. I syfte att hitta en lösning kontaktade TRIWA den svenska ståltillverkaren SSAB och så föddes idén till samarbetet TRIWA x SSAB och klockan Time for Decarbonization.

Stålindustrin står tyvärr för 7% av världens koldioxidutsläpp, jämfört med t.ex. 2% från världens flygindustri. Det mesta går naturligtvis inte till herrur, utan till t.ex. stålkonstruktioner i byggnader. Med klockan vill istället företagen belysa hur fossilfritt stål skulle kunna ha en mycket stor påverkan. HYBRIT (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) – ett samarbete mellan stålföretaget SSAB, gruvbolaget LKAB och Vattenfall – startade 2017 och är en strävan att förändra processen bakom ståltillverkning och göra den fossilfri.

SSABs stålverk i Oxelösund har inspirerat klockans design. Foto: TRIWA

Den första utgåvan av Time for Decarbonization är begränsad till 20 klockor med målet att skala upp produktionen i maj 2023.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *