Om Gentlemannaguiden.com

Gentlemannaguiden.com är ett livsstilsmagasin för män. I dagens läge är Gentlemannaguiden störst inom herrmode i Sverige (källa Ahrefs 2022-03-26), men vi behandlar även ett stort antal övriga ämnesområden på sidan. Hit hör t.ex. accessoarer, mat & dryck, livsstil och etikett.

Varför finns Gentlemannaguiden?

hur är en gentleman

”The appellation of gentleman is never to be affixed to a man’s circumstances, but to his behaviour in them.”

Richard Steele, 1710

Gentlemannaguiden.com grundades som en motreaktion till hur begreppet gentleman hade förfallit. Allt fler tidningar för män fokuserade bara på ytliga ideal, som lyxkonsumtion och mäns förförelse av kvinnor. En gentlemannaklubb kunde betyda något helt annat än vad det än gång gjort. Allt fler gentlemän var vithåriga farbröder i kostym. Gentlemannen behövde en renässans.

Gentlemannaguidens mål är att lära ut en bättre livsstil och livsfilosofi, byggd på hållbara värderingar som inte behöver kopplas till inkomst, klass, börd, religion, historia – eller ens kön egentligen (även om Gentlemannaguiden främst riktar sig till män). Självklart ska en man fortfarande vara såväl respektfull mot kvinnor som välklädd, men det finns så mycket mer än det i en modern gentlemans värderingar.

”I could make him a nobleman, but God Almighty could not make him a gentleman.”

Kung Jakob II (James II) av England, som svar på en kvinnas förfrågan om att adla hennes son

Att vara en gentleman handlar om konsten att leva ett bra liv. Det kanske låter enkelt, men det är det helt klart inte. För oss handlar det om att leva med medvetenhet och respekt, både i livsstil och konsumtion.

  • En gentleman handlar rätt även om det inte i första hand gynnar en själv
  • En gentleman tar ansvar för sitt liv
  • En gentleman är självsäker, men blir aldrig skrytsam eller nedvärderande
  • En gentleman vet hur man klär sig i olika sammanhang
  • En gentleman känner till de etikettregler som finns i olika sammanhang och gör sitt bästa för att följa dem
  • En gentleman jobbar hårt och klagar aldrig
  • En gentleman ställer upp för andra
  • En gentleman behandlar medmänniskor – män och kvinnor – med respekt

När det gäller konsumption är det samma principer vi vill lära ut. Istället för kortsiktigt mode, meningslös lyx och kvantitet vill vi uppmuntra medveten och måttfull konsumtion.

Hellre en kostym måttsydd av en hantverkare som fått betalt för sitt arbete, än tre med dålig kvalitet och dålig passform som sytts av underbetalda arbetare. Hellre ett glas cognac av hög kvalitet, som du vet hur den tillverkats, än ett sexpack industriellt producerade ölburkar. När du vet vad din produkt kommer ifrån och varför du konsumerar den, så njuter du mycket mer av den.

Vem ligger bakom Gentlemannaguiden.com?

Gentlemannaguiden startades av Benny Sjölind. Sedan en tid tillbaka har sajten nya ägare, som valt att driva vidare den under aliaset ”Gentlemannen”.

Gentlemannaguiden drivs av eldsjälar, som brinner för herrmode, accessoarer, livsstil och etikett. Vi är nördar som älskar att gräva ner oss och förstå en produkt, en plats eller ett fenomen.

Vi strävar efter att ständigt utveckla innehållet på Gentlemannaguiden och leverera artiklar av hög kvalitet. Trovärdighet har aldrig varit viktigare än vad som är fallet 2022. Därför gör vi vårt yttersta till att ha bästa möjliga research på allt innehåll innan publicering. Vi är annonsfinansierade och oberoende vilket du kan läsa mer om här.