The overshirt: Så väljer du rätt skjortjacka

snygga overshirts herr

Skjortjacka, overshirt, chore jacket eller shacket – kärt barn har många namn och det gäller inte minst årets kanske mest trendiga plagg. Men en overshirt är inte bara en fluga, utan ett arbetarplagg med hundraåriga rötter i både arbetarkläder och militär tradition.

I den här guiden får du lära dig allt om snygga skjortjackor och overshirts – historia, klassiska märken, köpråd och stiltips.

Vad är en skjortjacka eller overshirt?

En overshirt är en blandning av skjorta och jacka, tänkt att bäras som ett andra lager över en T-shirt eller skjorta. På engelska används också ordet shirt jacket, som tyvärr också ibland förkortas till det gräsliga ordet shacket.

Det finns en väldig spännvid på varianter från överskjorta – formad som en skjorta och antingen utan fickor eller med bröstfickor, som passar bäst över en T-shirt – till en skjortjacka – med 2-4 fickor och tjockare tyger som canvas, twill, mocka eller t.o.m. ull.

De första skjortjackorna var de franska bleu de travail, som i USA fick namnet chore jacket. En bleu de travail är en avskalad skjortjacka i bomullstwill eller mollskinn med 3-4 bröstfickor och framfickor, som bars av franska grovarbetare. I USA tillkom denim och andra canvastyger, kragar i manchester m.m.

Skjortjackorna fick också ett hem bland målare, som ett praktiskt och stilfullt skydd under målningen, och därför kallas de ibland också för painter’s jacket.

Bland de namn som är tätast förknippat med plagget finns Bill Cunningham, legendarisk modejournalist för bl.a. New York Times som brukade cykla runt i staden iklädd sin bleu de travail, och Paul Newman, som i Cool Hand Luke bar upp en sliten skjortjacka som det vore ett designerplagg. I nutid har bl.a. Bruce Pask, tidigare redaktör på GQ och Cargo och inköpschef på Neiman Marcus, gjort mycket för att ta plagget till finrummen.

Bra märken för overshirts

Den som vill handla originalen söker sig till franska arbetarmärken som Le Mont Saint Michel, Le Laboureur och Vetra, eller Buzz Ricksons som gör reproduktioner av militärplagg. Brittiska Drake’s är ett annat bra märke som sätter en modern twist på det klassiska plagget.

Men idag kan man hitta overshirts hos samtliga herrmodemärken. Svenska Eton har ett bra sortiment i finare material som twill och ull. Söker man en mer nordisk twist så är Asket ett annat tips med välkonstruerade skjortjackor och hållbara material.

Köpguide: Hur du väljer rätt overshirt

Konstruktion och passform

Det finns som vi nämnde många varianter på en overshirt herr, men en typisk overshirt är tjockare än en vanlig skjorta och samtidigt inte fodrad som en ytterjacka. Den ska ha en klassisk nedvikt skjortkrage och manschett med knapp som en skjorta.

Skjortjackan är tänkt att bäras över andra plagg, och ska därför vara lösare i passformen. Undvik däremot oversize-trenden, där jackan inte passar i axlar och ärmar.

Material

Skjortjackorna gjordes ursprungligen i slitstark bomull – tänk canvas eller twill. I den militära varianten, som för oss meniga passar bäst på höst och vinter, var det ull som gällde.

Men idag går det att få skjortjackor i alla möjliga material. Vill man klä upp skjortjackan är linne eller mocka intressanta alternativ som skapar en mer dressad stil på vår och sommar. För mer avslappnad stil kan du välja denim, eller manchester och flannel till vintern. 

Undvik glansiga tyger för att det inte ska se ut som en illasittande kavaj.

Färg

Den ursprungliga franska arbetarjackan var preussiskt blå – troligen för att det var enkelt att färga och täckte väl mot smuts – och gick därför under namnet bleu de travail. En blå overshirt är elegant, lättmatchad och samtidigt direkt kopplad till plaggets traditioner. Den går att matcha till både vår och höst.

Vill man ha en overshirt främst för vår och sommar är det värt att titta på naturliga paletter, t.ex. en olivgrön overshirt eller beige overshirt.

Med tjockare tyger som ull eller flannel kan du välja klassiska höstfärger – mönster eller marinblått, grått, brunt osv.

Fickor och knäppning

Här får man skilja på olika varianter. Överskjortan som är tänkt att bära över en T-shirt saknar framfickor. Den är antingen helt utan fickor eller så har den bröstfickor – precis som en skjorta.

Skjortjacka och chore coat har däremot oftast 2 framfickor och 1-2 bröstfickor, för maximal praktikalitet. Fickorna är ofta öppna för enkel tillgång.

Det vanligaste är att en overshirt knäpps med knappar, precis som en skjorta. Men det finns varianter med blixtlås, som då genast blir mer moderna och mindre workwear.

Tre snygga skjortjackor

Blå skjortjacka i twill

En blå skjortjacka är en perfekt ersättning för en kavaj, och kan bäras både smart casual och business casual (i alla fall i stora delar av Europa). Lika bra funkar den med en T-shirt på en söndagsbrunch. Traditionalisten väljer en preussiskt blå, men det går lika bra med mörkblå.

Den blå skjortjackan kan bäras med en vanlig T-shirt till, men lite mer stiligt blir det med en randig T-shirt. Alternativt kan du välja en tunnstickat tröja som på bilden – eller en enkel vit skjorta.

På våren passar skjortjackan till chinos och ljusa jeans, och på hösten kan du också välja uddabyxor.

På fötterna väljer vi loafers eller sneakers på våren, snygga chukkas till hösten. Mocka är ett material som matchar den blå twillen utmärkt.

Grön skjortjacka i linne

Med en grå eller grön skjortjacka i linne blir hela klädseln mer sommarbetonad. Det här är är perfekt för en sommarfest eller en sval sommarkväll.

På överkroppen passar en skjorta i linne perfekt till, eller som här en klassisk blå denimskjorta. Ett mer avslappnat alternativ är en T-shirt, i bomull eller linne.

Med skjortjackan i linne så passar linnebyxor utmärkt till. Som skor är loafers, car shoes eller kanske espadriller lagom avslappnat för en restaurang. Canvassneakers och snygga sandaler är andra bra alternativ för semestern.

Skjortjacka i mocka

Mocka är tillbaka som material efter att ha spelat en väldigt undanskymd roll sedan 90-talet. Ryan Reynolds är inte bara en Hollywood-stjärna utan också en mästare på att vara snygg och bekväm samtidigt, och hans gröna skjortjacka i mocka blev en omedelbar hit.

Mockan är ett material som står ut, och gör din stil mycket lyxigare. En välskuren skjortjacka i äkta mocka kan ligga väl över 10.000 kr, även om det finns s.k. vegansk / oäkta mocka som är betydligt billigare.

De vanligaste färgerna är toner av brunt, men blekt grå eller grön är andra nyanser värda att fundera på. En överskjorta i mocka är fantastiskt flexibel – den går att klä upp och ner väldigt enkelt.

Accessoarer

Den stilmedvetne väljer en bandana (scarf) som accessoar. Den knutna duken passar perfekt i den öppna kragen och skyddar också mot att vinden drar in under skjortan. 

Har du en skjortjacka med bröstfickor kan du låta solglasögonen skymta i bröstfickan och stoppa ner din anteckningsbok (tänk Moleskine) i en av framfickorna.

Skjortjackans historia

Låt oss till slut ta en rundtur genom historien och titta på skjortjackan och dess mångfasetterade historia.

Bleu de travail

Att sätta fickor på en skjorta och göra den i ett grövre tyg är naturligtvis ingen stor innovation, och dagens skjortjacka hämtar inspiration från flera håll.

Som vi nämnt tidigare bar franska grovarbetare ofta blåa overalljackor som kallades bleu de travail (ungefär “blå för jobb”). Härifrån sägs också ordet blue collar worker som begrepp på en arbetare komma. Skjortjackorna bars t.ex. av järnvägsarbetare och ingenjörer vid den tidens stora järnvägsprojekt som band ihop kontinenten.

Färgen var klarblå, s.k. preussisk blå eller Berlin-blå. Varför den valdes är inte helt klart, men det var den första färgen att framställas syntetiskt och den var därför antagligen både billig och bra på att gömma smuts och fläckar – perfekt för en arbetarjacka.

En bleu de travail var rymlig, och kunde både knäppas upp i bröstet och rullas upp i ärmarna för att svalka när solen låg på. De stora fickorna rymde allt man kunde behöva ta med sig. Materialet är twill (cotton drill) eller mollskinn.

Flera franska historiska tillverkare av arbetarkläder som Le Mont Saint Michel, Le Laboureur och Vetra tillverkar fortfarande sina versioner av bleu de travail i Frankrike. Jackorna spreds också till USA där de kallades chore coats, och det finns likheter i Levi’s och Carhartt’s klassiska arbetarjackor. Jackorna bars även i fängelser och därifrån syntes de på vita duken i filmer som Cool Hand Luke och Shawnshank Redemption.

Skjortjackor liknande bleu de travail blev också populära bland målare, som ett perfekt och elegant skydd mot färgen, och kallas ibland också målarjackor.

The CPO jacket

Liksom så många andra herrkläder finns också militär påbrå hos skjortjackan.

På 1930-talet började amerikanska flottan ge ut överskjortor i ull till sina chief petty officers, underofficerare. Dessa fungerade nästan som en fleecetröja idag, tänkta som ett värmande lager för hårda pass ombord (till skillnad från högre rankade officerare, som slapp tänka för mycket på vädret). 

En CPO jacket var en marinblå skjortjacka i ull med en bröstficka med lock. Knapparna och andra detaljer är ton-i-ton och kan innehålla symboler som ankare, ungefär som skepparjackor, peacoats.

När andra världskriget var slut stannade militärmodet kvar när soldaterna återvände till sina familjer, och CPO jackets fortsatte vara populära. Från att ha varit marinblå så kom även olika mönstrade överskjortor i flanell att bli populära.

Safarijackor och shooting jackets

En sista kusin till skjortjackan är naturligtvis safarijackan och olika former av shooting jackets. Gemensamt är behovet av stora fickor för att bära mycket utrustning och ha den lätt tillgänglig. Medan chore coats ofta har öppna fickor har dessa versioner ofta ficklock, för att hindra t.ex. patroner från att trilla ut.

Shooting jackets är tweedkavajer anpassade för jakt, med stora fickor för patroner och andra viktiga tillbehör. De har slag och ofta förstärkningar i axel och armbågar, vilket de flesta skjortjackor saknar.

Safarijackan var en variant av militäruniform som brittiska armén utvecklade för Sydafrika och Ber-kriget. Precis som skjortjackan var den gjort i grov twill med fyra stora fickor och skjortkrage. Skillnaden ligger i dess militära prägel med bälten och axelklaffar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *