Pitti Uomo 105: Fem trender från modemässan

pitti uomo 105 från Florens

Den 9-12 januari var det dags igen. Inköpare, varumärken, influencers och naturligtvis fotografer flockades till Pitti Uomo 105 på Fortezza da Basso i Florens. Närmare 13.000 välklädda män och kvinnor ska ha passerat förbi mässan under några dagar, vilket naturligtvis fyllt Instagram med vackra bilder.

Här har vi plockat ut fem trender inom herrmode att ta med sig till nästa års höst- och vintergarderob. Missa inte heller våra tidigare artiklar från bl.a. Pitti Uomo 104 och Pitti Uomo 103.

Harmoni

pitti uomo 105 inspiration
@fabioattanasio

Pendeln svänger hela tiden fram och tillbaka mellan harmoni och kontrast. Det här året var definitivt harmonins år. Ton i ton och mjuka övergångar i paletten var legio, liksom kombinationen av blå kavaj och grå byxor som ofta kallas the menswear uniform.

Så gör du: Börja med en kostym i basnyans – grått, blått eller kanske brunt. Välj sedan skor i linje med det och slips och skjorta i toner runt kostymens nyans – normalt ljusare skjorta och mörkare slips. Variera texturerna och mikromönster om du vill undvika en uniformskänsla.

Golden hour

stiltips brun rock
@puroego_official

The Golden Hour är timmen strax innan solnedgången, när den gulröda ljuset fyller staden och gör Florens ännu vackrare. Men i år var det som att kvällssolen satt sig fast i kläderna också. Kamel, kanel, karamell och koppar blandad med beige och benvitt – särskilt i ytterkläder.

Starka accentfärger lös med sin frånvaro – bara en och annan röd detalj, som naturligtvis passade perfekt till den gyllene grunden.

Så gör du: Börja med en rock i någon av de gyllenbruna nyanserna. Komplettera med toner av cremefärgat, beige och svart. Hugo Boss hör till varumärkena med mycket i den här skalan – det är något av deras husfärger.

Mönster

matcha slips
@giorgiogiangulio

Med harmoni i färgerna så är det istället mönstren som får sätta stilen. Genom att blanda texturer och mönster blir även en klädsel i väldigt neutral och harmoniserande färger intressant.

Här en matchning i Nobelklass av mannen med det tungvrickande namnet Giorgio Giangulio.

Så gör du: Välj en nyans och håll dig nära den – t.ex. gråbrunt som i bilden ovan. Prova dig sedan fram bland plagg i liknande färger för att hitta kombinationer som matchar. Undvik för starka mönster utan väl plagg där färgerna i mönstret ligger nära varandra.

Dubbelknäppt

dubbelknäppt kostym från Pitti Uomo 105
@julianpiket

Dubbelknäppta kavajer har varit en trend under ett antal år. En elegant kritstrecksrandig dubbelknäppt kostym imponerar alltid, men det går också att göra en moderna twist på den, som Julian Pikets blandning av klassiskt och modernt ovan.

Så gör du: Våga prova dubbelknäppt! Är du en traditionalist så har du antagligen redan mycket att välja på i garderoben. Är du ny till dubbelknäppt så välj en lite kortare kavaj och kika på ett mindre formellt material.

Den långa rocken

lång rock för mån från Pitti Uomo 105
@hespokestyle

De långa rockarna knöt ihop alla trenderna – i harmoniska färger, ofta med gyllenbruna toner, mönster – och naturligtvis gärna dubbelknäppta.

Detaljer som denimskjortor, solglasögon och andra accessoarerna (inte minst skorna) hindrar det från att bli för formellt.

Så gör du: Långa rockar är naturligtvis traditionalistens vän – det här har män burit i hundratals år. Men känner du att det blir formellt så prova att bära den med ett par snygga jeans och en grovstickad tröja eller polo, eller välj en raglanrock som är traditionell men ofta ser lite mer modern ut.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *