I en tidigare artikel med inspiration från ett så kallat Bachelor’s Country House gav vi exempel på hur en gentlemans välutrustade garderob med dess skoutbud kunde se ut på 1930-talet.
Som repetition kommer här en komplett skokollektion för män från den ikoniska modetidningen Esquire Apparel Arts – en tidning som alltså hade sina glansdagar under 1930-talet.
Skorna är uppifrån och ner, från vänster till höger:
- Patent leather opera pumps
- Brown calf monk front shoes for spectator sports wear
- Reversed calf shoes on a town last for spectator sports, country, or very informal town use
- Brown calf Norwegian brogues for country and spectator sports
- Black calf town shoes with undecorated toe cap
- Brown wing tipped brogues with overhanging tongues for golf or country wear
- Brown calf town shoes on the new square lasts with perforated toe caps
- Black calf shoes with cloth button tops for formal and semiformal day wear
- Patent leather evening oxfords
- Buckskin house slippers
- On the floor Norwegian peasant shoes for lounge wear at club, home or resort
- Brown calf field boots for country and park riding.
Som vi konstaterade redan i denna artikeln är det knappast så många av oss som kan matcha detta skoutbud i våra garderober. Medan många säkert har ett stort antal skor hemma, blir det ofta så att man kör på lite samma typ av skostilar inom vilka man har sina favoriter.
Utan att göra anspråk på någon komplett guide över olika skomodeller tar vi här fram några klassiska skomodeller för gentlemannen utifrån de ovan nämnda.
1. Operapumps
Här är ett par klassiska operapumps i lack från anrika engelska Bowhill & Elliott, som grundades 1874, Skorna är handtillverkade i Norwich, England. Denna skomodellen härstammar från den viktorianska eran och är den mest formella skon till smoking – något som få tänker på när man väljer skomodell till denna festutstyrsel nuförtiden.
2. Munkskor
Här är ett par munkskor från Loake 1880, som är handtillverkade i deras fabrik i Northampton i England med ovansida i kalvskinn och randsydd lädersula.
3. Brogues i mocka
Ett par brogues i mocka från Loake 1880 och den brittiska sko-tillverkarens premiumkollektion där produktionstiden för ett par skor är 8 veckor.
4. Derbys
Derbys från brittiska Edward Green, som är handtillverkade av kalvskinn med randsydd lädersula. De ger en hållbar konstruktion och förlänger skons livslängd. Denna modell påminner väldigt mycket om den skomodell som man kallar ”Norwegian Brogues”.
5. Svarta oxfords
Svarta oxfords i kalvskinn är en av de mer mångsidiga modellerna bland skor. Här ett par från Crocket & Jones.
6. Golfskor
I takt med att golfmodet utvecklats till att bli allt mer fokuserat på mer funktionella plagg, har det också blivit allt svårare att få tag på golfskor i gammaldags modell. Tidigare var en vanlig modell Brogues med en väl tilltagen ”tunga” med fransar. Ett undantag här utgör italienska Nebuloni som ännu i dagens läge tillverkar högklassiga golfskor i gammaldags utformning.
7. Brogues i brunt läder
Här har vi de ultimata skorna för vinterbruk från Crocket & Jones. Brogues som är tillverkade av ”Country Grain Leather”, kalvskinn av finaste kvalitet som är grövre präglat. Här en Wing Tip- modell, till skillnad från bilden bilden överst.
8. Button Boots
Det är ytterst sällsynt med denna typ av damaskliknande ”Button Boots” på marknaden för tillfället. Italienska Enzo Bonafé har ändå några riktigt snygga modeller i sitt utbud – något som vi konstaterade redan tidigare i inspirationsinlägget om Orientexpressen.
9. Oxfords för kvällsbruk
På 1930-talet när det ännu var striktare stilregler, var det vanligt med mer stilrena oxfords för kvällsbruk. Här är ytterst stilrena oxfords från Crockett & Jones, som kan ses bäras av James Bond i filmen Skyfall. Vi kan också rekommendera modellen Parliament från Loake 1880 och deras linje Export Grade för dig som letar efter stilrena Oxfords av högsta kvalitet.
10. Skinntofflor för inomhusbruk
Här har vi ett par handgjorda tofflor i präglat renskinn för inomhusbruk. Något för nostalgikern! Dessa hittar du också i slip-in modell.
11. Penny Loafers
Klassiska Penny Loafers från norska Aurlands. Originalmodellen tillverkades redan år 1926 av grundaren Nils G. Tveranger och är än idag en favorit tack vare sin tidlösa design och höga kvalitet.
12. Kängor
I takt med att ridning har blivit alltmer sällsynt som fritidssysselsättning för männen, har även utpräglade ridskor med höga skaft minskat i antal. Istället ser vi nuförtiden alltfler Chelsea Boots och jophurkängor i bruk, både till ridning och i vardagen. Här ett par randsydda Chelsea Boots i läder från R.M. Williams, som tillverkats av ett enda stycke läder.