Modeillustrationer var en viktig del av herrmodet under den första delen av 1900-talet. Dessa användes bland annat hos skräddare för att förevisa det senaste herrmodet bland sina kunder.
I och med att kameran började användas i allt större utsträckning blev det allt ovanligare att använda sig av illustrationer för att förevisa det senaste inom modet. Det skall också tilläggas att skräddarhantverket förändrades under 1960-talet och framåt och även inom textilindustrin blev det helt andra verksamhetsförutsättningar när allt mer av tillverkningen flyttades utomlands.
Det finns en del klassiska illustratörer inom herrmodet, där bland annat J.C. Leyendecker, Laurence Fellows och Leslie Saalburg hör till de allra främsta. Men också i Sverige verkar det ha funnits en del duktiga illustratörer som såg till att förse skräddare med det senaste på modescenen.
Tidigare har vi bland annat kunnat ta del av Nordiska Kompaniets herrskrädderi och deras illustrationer av 1940-talets herrmode. Här kommer illustrationer från 1950-talets herrmode som finns i Sörmlands Museums samlingar.
Detta är illustrationer som fanns hos skräddare Leonard Harnesk i Tystberga. Som man kan se på bilderna verkar katalogen där bilderna fanns samlade ändå ha varit tillverkade hos Nyborgs Yllefabrik AB – en fabrik som lades ner under våren 1957.
Mer om Leonard Harnesk kan ni läsa hos Sörmlands Museum på länken ovan. Här kommer de illustrationer från 1950-talets herrmode som finns samlade på museet.
Herrmode våren/sommaren 1952. Det som kännetecknade 1950-talets herrmode var bland annat att det blev alltmer accepterat att vistas utomhus utan hatt. Det var också något som avspeglade sig i illustrationerna under detta årtionde.
Traditionen var ändå rätt stark med hatt och bland de mer konservativa ansågs det ytterst olämpligt att inte täcka huvudet vid utomhusvistelse.
Det som kan konstateras gällande 1950-talets kostymer var att vi påverkades starkt av det brittiska herrmodet, med strukturerade kavajer, dvs. vadderade axlar och markerad midja. Något som kom starkt under 1930-talet och som kommit att hålla sig ha en stark ställning inom herrmodet ända fram till våra dagar.
Här syns två klassiska modeller av ytterrockar från 1950-talet. En med enkelknäppning i Chesterfield-modell och en annan med dubbelknäppning och breda slag.
Vi kan också se att alla byxmodeller har slag. Hos vissa har detta ansetts gammalmodigt, men under de senaste åren är även detta något som kommit allt starkare inom kollektionerna.
Herrmode hösten/vintern 1951-52. Exempel på hur man använde sig av scarf under mer lediga sammanhang.
Herrmode hösten/vintern 1950-51. Smoking och frack med breda spetsiga slag.
Här förevisas tre olika modeller av ytterrockar för hösten/vintern 1951-52.
Mer från hösten/vintern 1951-52. Som vi kan se var dubbelknäppta kavajer populära hos 1950-talets män. Efter att ha haft några årtionden där enkelknäppning varit väldigt dominerande har vi nu också i nutid sett ett större intresse för den ytterst stiliga dubbelknäppta kavajmodellen.
En sista bild från modekatalogen, med både en enkelknäppt och dubbelknäppt modell på kavajerna.