5 tecken på att du har ett spelmissbruk

tecken på spelmissbruk

Spelinspektionen i Sverige myndigheten som ansvarar för att spelverksamheter bedrivs lagligt. Idag arbetar Spelinspektionen hårt med att skapa en säker och välmående spelmarknad där efterfrågan på spel sker under kontrollerade former. Samt att de ser till att det finns ett socialt skyddsnät kring spelandet. 

Vi vill ta upp problemet här på Gentlemannaguiden eftersom det är en stor andel av de som hamnar i ett spelmissbruk som är killar/män.

Spelinspektionen har vidtagit flera åtgärder för att hjälpa spelare hålla sitt spelande på en kontrollerad nivå. Bland annat har dem gjort det till ett krav hos spelbolagen att ha logotyperna för spelansvars ständigt synliga på spelbolaget hemsida. 

Både via laptop, mobilapp och webbplatser. Samt att spelbolagen ska ha kontaktuppgifterna till en hjälporganisation som kan ge stöd vid spelmissbruk lättillgängliga på hemsida.

Om du misstänker att du eller någon i din närhet mår dåligt av spelandet finns det några tecken att hålla utkik efter. Vi har här nedanför tagit upp fem vanliga tecken på spelmissbruk som Spelinspektionen listat på deras hemsida.

Spänningseffekt

Du känner att spelandet inte längre ger dig samma spänningseffekt som det gjorde när du började spela. Nu behöver du spela för högre och högre summor pengar för att komma upp i samma nivå av spänning som du gjorde tidigare. 

Du kan även ha förlorat pengar på spel som du nu försöker vinna tillbaka genom att fortsätta spela. Eller så förlitar du dig på att en familjemedlem, partner eller vän ska hjälpa dig ur situationen som uppstått för att du spelat för mycket och förlorat pengar. 

Vilket kan leda till nästa tecken på spelmissbruk som vi tar upp här nedanför. 

Äventyrar relationer för spelandet

Ett tecken på att spelandet har övergått till ett missbruk är om du förlorat en nära relation under tiden som du hållit på med spelandet. 

Det kan exempelvis vara en partner, barndomsvän eller en familjerelation som gått förlorad på grund av ditt spelande. 

Men det kan också vara en anställning, utbildning eller karriärmöjlighet som du riskerat eller förlorat för att du valt spelandet i första hand. Men det kan också vara för att du ljugit för dina nära om hur du förlorat pengar eller i vilken omfattning du faktiskt spelar. 

Du tänker jämt på spel

Du har svårt att hålla koncentrationen både i vardagen men även på arbetet eller i andra situationer för att du ständigt tänker på spelandet. Att du tänker på spel hela tiden och inte lycka sluta tänka på det för att kunna koncentrera dig på andra saker är ett tecken på att du har ett spelmissbruk. Spelandet ska inte vara något du går runt och ständigt tänker på utan det ska vara en rolig aktivitet. 

Har försökt att sluta 

Du har försökt sluta spela flera gånger men aldrig lyckats. Du har även försökt begränsa och kontrollera ditt spelande men inte lyckats med det heller. Att begränsa ditt spelande gör dig irriterad eller rastlös, samma gäller när du försökt sluta eller kontrollera hur du spelar. 

Spelar för att känna lättnad

Du spelar för att slippa tänka på verkligheten och de problem som finns där. Spelandet ger dig en känsla av lättnad. När du spelar lindrar det din nedstämdhet. Exempelvis om du lider av ångest, depression, skuld eller hjälplöshet minskas de här känslorna när du spelar. 

Hjälp finns att få

Misstänker du att någon i din närhet eller att du själv lider av ett spelmissbruk finns det hjälp att få från fler olika håll. Du kan välja att söka hjälp både online och på plats. Online kan du söka hjälp på följande hemsidor:

  • spelpaus.se kan du själv stänga av din tillgång till alla spel som har en svensk spellicens. Här kan du välja under hur lång tid du vill att pausen ska vara.
  • Läs om ansvarsfullt spelande på SpelamedSwish
  • Stödlinjen.se erbjuder stöd och vägledning för både spelare och anhöriga. Hit kan du vända dig kostnadsfritt och anonymt och de kan ge dig råd om vilka möjligheter till stöd du har i ditt närområde.

Vill du hellre ha hjälp på plats finns det följande alternativ:

  • Du kan söka stöd hos ditt lokala sjukhus eller hos kommunen du bor i.
  • Det finns flera olika stödgrupper du kan söka hjälp hos. Hit kan både spelare och anhöriga gå för att dela sina erfarenheter om spelberoende. Två hemsidor som är värda att besöka om du letar efter stödgrupper är spelberoende.se och spelberoendegruppen.se
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *