Att kreativitet och idérikedom blir allt viktigare när digitaliseringen nu på allvar tagit vid råder det inget tvivel om. Till skillnad från vad många tror går det att göra mycket för att bli mer kreativ både i sitt yrke och i vardagen. Hur säkerställer man sin kreativa förmåga på bästa möjliga sätt?
Kreativitet är nyckeln till det mesta nuförtiden. Få tänker på hur viktigt detta är. Ofta förknippar man nämligen kreativitet med ”kreativa yrken” som författarens eller konstnärens. Då tänker man inte på att det i de flesta yrken i dagens läge handlar om att vara kreativ, att hitta nya idéer samt bättre och mer produktiva sätt att göra saker på. Det är faktiskt ytterst få yrken numera där man endast är en del av det löpande bandet. Det har automationen sett till. I ett kunskapssamhälle finns åtminstone ett visst kreativt inslag i de flesta yrken.
Kampen mot trötthet
De flesta kämpar dagligen mot en viss typ av trötthet. Ofta kan det handla om motivations- och inspirationsbrist, man brinner helt enkelt inte för det man gör under dagarna och redan det kan göra en trött och håglös. Men oavsett hur inspirerande ens jobb är kommer dagar då det är svårt att hitta inspiration och när ens kreativa förmåga sätts på prov. Då kan det också vara svårt att tänka positivt, något som ytterligare drar ner på jobbmotivationen.
Att i dessa fall känna sig själv och vad man i det dagliga livet kan göra för att dra nytta av sina styrkor i sin personlighet kan vara guld värt. Vi är alla olika och därför behöver man också känna till viktiga faktorer som påverkar produktiviteten under en dag. Under vilken tid på dygnet fungerar man som bäst och i vilka situationer är det som man jobbar som bäst?
Det finns också även i övrigt mycket som man kan göra för att bli mer kreativ och bättre motiverad i sitt jobb. Vill man prestera på topp borde man egentligen tänka som en elitidrottare. Detta eftersom allt från sömn och träning till hur man äter påverkar hur man mår och därmed också orken. När man mår bra och kan tänka klart är man helt enkelt mer kreativ.
Hur man blir mer kreativ
Nedan finns några förslag på vad man kan göra för att bli mer kreativ och en allmänt mer positiv person. Många har blivit mer uppmärksamma på träningens inverkan på välmåendet och kreativiteten under senare år tack vare böcker som Hjärnstark av Anders Hansen. Det finns dock fortfarande en mentalitet bland många av oss som förskönar det hårda jobbet. Man tror att mer alltid är bättre när det gäller jobb. Men speciellt när det gäller kreativitet kan för mycket av det goda ibland få motsatt verkan. Här är en liten checklista på enkla knep för att bli mer kreativ och lite positivare i din vardag:
1.Träna lite varje dag.
Om man ser till att svettas lite varje dag kommer man genast att märka hur mycket bättre man mår. Detta påverkar både avslappningen, sömnkvaliteten och tankeverksamheten. Träning tar naturligtvis tid, men ibland behövs det faktiskt inte mer än att man drar på sig sina löpskor och beger sig ut på en halvtimmes löptur.
2. Sov ordentligt.
Många på sociala medier lägger numera fokuset på olika kända entreprenörers tidiga morgonrutiner. Ibland finns det exempel på personer som sover 4 timmar och sedan jobbar hela dagarna och kvällarna för att sedan upprepa detta 7 dagar i veckan. Detta kan kanske fungera under vissa kortare perioder, men i längden kommer alla att få perioder där detta kommer att ta ut sin rätt. Sömn är viktigt, det är under sömnen som både kroppen och hjärnan reparerar dagens belastning och utarbetar nya idéer. Hur många gånger upplever vi väl inte att vi har klara lösningar på problem när vi vaknat – saker som verkade oöverkomliga innan läggdags?
3. Ät nyttigt och lagom.
Man behöver inte vara en elitidrottare för att tänka på sina kostvanor. Ett vanligt problem hos de flesta av oss är att vi överäter under lunchen eller middagen, något som gör att vi blir oerhört sega resten av dagen. Ibland skall man naturligtvis unna sig av livets goda, men på det stora hela bör man se till att hålla kostintaget nyttigt. Själv försöker jag äta ytterst lätt och vitaminrikt på kvällarna för att vakna pigg och alert. De gånger som jag tvärtom äter tungt på kvällarna, tillsammans med alkohol och sötsaker har jag i regel ytterst svårt att stiga upp på morgnarna. Ett bevis så gott som något om hur viktigt det är med en bra kost för kroppen och alltså även hjärna.
4. Drick mycket vatten.
Det är rätt ofta man ser kvinnor sitta med en vattenflaska vid sitt arbetsbord eller på lektioner i skolan. Det är betydligt mer sällsynt att se män göra det samma. Det finns dock all orsak att ta efter detta ”beteende”. Om ni kommer på er själva med att ha druckit mera kaffe än vatten under en dag är det hög tid att ändra på vanorna. En regel kunde vara att dricka minst 3 glas vatten på en kopp kaffe. Redan med detta kommer ni att märka stora förändringar i välmåendet. Det behöver väl inte påminnas om hur viktigt vatten är för välmåendet och att kaffe faktiskt är vätskedrivande?
5. Du kan inte vänta på inspiration.
I tidigare punkter var fokuset på välmåendet och hälsan, saker som ju sist och slutligen är en av de viktigaste sakerna för att vi skall fungera och orka vara positiva under en dag. Men för att kunna prestera behöver också jobbet göras. Det finns ett citat av Jack London som lyder; You can’t wait for inspiration. You have to go after it with a club. Det stämmer definitivt. De bästa idéerna behöver inte nödvändigtvis komma genast, men genom att så ett frö genom aktivt tankearbete kan det utvecklas till något fantastiskt. Varför inte medan man sover eller under en joggingtur?
6. Planera och strukturera dagen.
Detta har det skrivits om ofta på bloggen. Oavsett hur bra man än jobbar under dagarna kan det också finnas en risk att man gör onödigt jobb eller helt enkelt jobbar sig från sin övergripande plan om man inte utvärderar sina framsteg ibland. Det finns ytterst få saker som går som planerat i livet, men målsättningar och planeringen för att uppnå dessa har även en annan funktion. Ibland kan dessa ge inspiration och hopp om framtiden – saker som igen har en positiv inverkan på det mentala. Att måla upp positiva bilder i sitt sinne har för det mesta även en positiv inverkan på välmåendet och därmed även kreativiteten.
Som ni märker finns det genom små medel mycket man kan göra för att påverka den dagliga kreativiteten. Nyckeln ligger i att agera mera proffsigt och ta sin yrkesroll på allvar genom att tänka i större banor – precis som en elitidrottare som tar sitt yrke på allvar.
Elitidrottare är kända för att pröva på det mest i sin jakt på perfektion. Man behöver inte eftersträva perfektion i sitt liv, men ofta tänker man inte efter tillräckligt noga när man söker efter orsaker till sin håglöshet och inspirationsbrist. Kreativitet är trots allt oftast endast en annan benämning för ”inspiration” – och inspiration kommer nästan alltid som ett brev på posten när man mår riktigt bra.