Den 25 september 1916 hade stumfilmen Kärleken segrar premiär på biograf Victoria på Kungsgatan i Göteborg. Filmen spelades delvis in på Gunnebo slott och 100 år senare är filmen tillbaka på inspelningsplatsen.
– Filmen har inte visats på många år och detta tillfälle blir således intressant för både filmentusiaster, lokalhistoriker och Gunnebovänner. Att visningen dessutom sker på 100-årsdagen av premiären gör det hela mer högtidligt, berättar Mattias Johansson, som funnit filmen i arkiv i Stockholm.
År 1916 beboddes Gunnebo slott av den friherreliga familjen Sparre, vilka upplät sitt hem som inspelningsplats för filmen. Scenerna på Gunnebo är det äldsta bevarade filmmaterialet på slottet. Förutom Gunnebo ses även landsbygdsmiljöer från Mölndal och stadsmiljöer från Göteborg i filmen.
– Det är stor igenkänningsfaktor i miljöerna; trots att mycket har skett på 100 år, så känner man fortfarande igen Gunnebo och Göteborg när man ser filmen, säger Mattias Johansson.
Handlingen kretsar kring Olga Ström, som lämnar sitt eländiga leverne på landsbygden för ett nytt liv som varitéstjärna i stan där hon hemlighåller sin enkla bakgrund. Godsägare Hjälm faller för henne och snart finner sig Olga som nygift slottsfru. Utan förvarning konfronteras hon av sitt forna liv och tvingas till livsavgörande kval.
Filmen spelades in av Hasselblads filmbolag i regi av Georg af Klecker och i rollistan ses bla. Carl Barcklind, Selma Wiklund af Klercker och Ivar Kalling.
Vid visningen på Gunnebo förstärks stumfilmen med levande musik av Andreas Edlund och Jonas Franke-Blom.
Kärleken segrar visas på Gunnebo söndag 25 september kl 16 och biljett löses på www.gunneboslott.se
Gunnebo Slott och Trädgårdar ligger i Mölndal strax utanför Göteborg. Det är en av Sveriges främsta 1700-talsmiljöer och ett av Göteborgsregionens mest populära besöksmål med slott, butik, turistbyrå, ekologiska trädgårdar, kaffehus och krog samt en omfattande evenemangsverksamhet året om. Slottet byggdes som sommarvilla åt den mycket förmögne köpmannen John Hall och stod färdigt 1796.