År 1892 tillverkades det första Primusköket i Stockholm vilket gör produkten till årskamrat med både Lovikkavanten och Boforskanonen. Produkten, som fick namnet Primus – det första – kom att innebära ett genombrott för dåtidens polarexpeditioner. Idag, 125 år senare, är kök från Primus inte bara en självklarhet i utrustningen för nutida äventyrare utan också ett vanligt inslag i utflykts- eller semesterpackningen.
I dag är Primus ett modernt industriföretag och den enda tillverkaren av friluftskök med produktion i Europa. Forskning och utveckling bedrivs i Solna i Sverige och för att kunna erbjuda snabba leveranstider och hög kvalitetsstandard öppnades fabriken i Estland för 18 å r sedan. Varje kök genomgår en omfattande kontroll och provtänds innan det lämnar fabriken.
För det sena 1800-talets polarforskare blev köken från Primus en förutsättning för att snabbare kunna färdas längre sträckor och nå sina slutmål. Nu behövdes inte längre stora mängder ved för matlagningen under färden. Köket följde med Fridtjof Nansen både till Grönland och Nordpolen och Roald Amundsen, den första människan på Sydpolen, skrev till och med ett tackbrev till Primus efter hemkomsten. Ingenjör Andrées ballongfärd till Nordpolen fick tyvärr inte samma lyckosamma slut. Först trettio år efter avfärden hittades kvarlevorna av den försvunna expeditionen. Kvar på platsen fanns ett fullt brukbart Primuskök som utan problem klarat förvaringen i isen hela den långa tiden.
För dåtidens stockholmare var det Primus som tog ”sotet från hemmen” med de första sotfria fotogen-köken. I ett slag försvann de kraftigt osande vedspisarna och den nya hushållsprodukten uppskattades för sin förmåga att snabbt koka upp vätska.
Den 29 maj 1953 var Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay de första människorna på toppen av Mount Everest. Prestationen var en milstolpe inte bara inom bergsbestigningen utan också för det svenska företaget Primus vars produkter spelade en viktig roll på vägen mot toppen.
Mount Everest som är jordens högsta punkt (8 848 m över havet) kallas också för ”den tredje polen”. Än i dag är det en beundransvärd prestation att nå bergets topp, men på 1950-talet fanns dessutom fortfarande möjligheten att vara allra först och därmed åstadkomma en bedrift för sitt land. Hillarys och Tenzings tajming kunde knappast ha varit bättre. Som nyzeeländare var Hillary medborgare i brittiska samväldet och med den tidens långsamma nyhetsrapportering fick Drottning Elizabeth II i England nyheten om den lyckade bestigningen den 2:a juni, dagen för sin kröning.
Även för Primus blev bestigningen en höjdpunkt. Den minimala mängden syre på höga höjder får kroppen att omsätta stora mängder vätska och brist på dryck innebär dödsfara. Pålitlig utrustning för att smälta snö är därför oumbärlig. Även om Hillary och Tenzing inte var de första äventyrare som valde Primus kök för sin expedition gjorde de mycket för att stärka företagets namn. I dag, sextio år senare, förknippas varumärket Primus fortfarande med pionjäranda.
Primus är numera en av världens ledande tillverkare av friluftsutrustning. Företaget exporterar till cirka 80 länder runt om i världen och ingår börsnoterade koncernen Fenix Outdoor som har närmare 700 anställda.