Till våren och sommaren kan det kännas som att det inte endast är en själv som behöver fräschas upp. För att hitta den rätta inspirationen kan det även vara en idé att ge hemmet en ansiktslyftning genom lite omändringar och då kan nya tapeter ge den uppiggande effekt som man eftersträvar. Idag hämtar vi lite inspiration från ett av de mest anrika företaget inom området genom den kungliga hovleverantören Duro.
Duro grundades 1930 med målsättningen att tillverka slitstarka och tåliga tapeter av hög kvalitet. Senare har visionen utvecklats och idag genomsyras verksamheten av en mycket konsekvent miljöhänsyn och ett bejakande av skandinavisk design. Under många år har Duros designarbete också bedrivits i nära kontakt med flera av Sveriges mest etablerade inredningsdesigners. Detta har bäddat för framgångar, både nationellt och internationellt, och idag syns Duros tapeter på såväl kungliga väggar som i sommartorp kända från tv.
Duros designstudio följer ständigt utvecklingen av trender med målsättningen att designen skall återspegla modern skandinavisk interiör. För detta ändamål har man tagit fram en stilguide för svenska hem med en trendanalys för 2017. I år är det fem olika stilar som man koncentrerat sig på som präglar våra hem idag. Bland dessa finns bland annat representerade skandinavisk art deco, den lantliga och marina stilen.
Innan dess går vi in på den en intressant kollektion inom ramen för Duros tapeter, nämligen Historiska tapeter. Historiska tapeter är en unik kollektion där utgångspunkten varit att rekonstruera tapeter utifrån tapetfragment från 1800-talet, med bevarande av dess själfulla ålderspatina.
Originalfragmenten har alla sin egen historia och härrör från Gysinge Byggnadsvårds restaureringsuppdrag runt om i Sverige. Från dessa slitna fragment har Duro sedan, med vad man närmast kan kalla ett detektivarbete, noggrant ritat och återskapat mönstren.
Mönstret på tapeten Viktoria på bilden är rekonstruerat utifrån en schablontapet funnen vid renoveringen av gården Lars-Daniels i Järvsö. Lars-Daniels är en typisk Hälsingegård från 1800-talets första hälft. Tapetens mönster utgör en stilkombination mellan 1700-tal och nyrokoko som här har fått behålla sin ålderspatina. Mönstret är från tiden runt 1840.
Under ramen för stilen Glamourös våning har Duro eftersträvat en känsla av lyxhotell med en inbjudande och romantisk stil som hämtar influenser från 1920-talets art dèco och sekelskifte, men omgjord till en mer skandinavisk tolkning. Färgerna går främst i ljusa, pudriga toner och jordnära kulörer men har en bas bestående av grått, beigt och vitt.
Med inspiration hämtad från det extravaganta 20-talet till något litet och nätt. Småmönstrade Elsa är en modern skandinavisk tapet med en känsla av art déco som passar i hela hemmet.
Satin är en elegant tapet som med sitt täta mönster skapar attityd. Inspirationen är hämtad från traditionella damaskmönster men i en modern tappning. I kombination med tapeten Elsa får hemmet en stilfull inramning.
I stilen Huset vid havet hittar man den tidlöst marina stilen. En stil som ligger djupt rotad i den skandinaviska stilen och därför aldrig är inaktuell. Alla har vi en relation till skärgården och kan drömma om lata sommardagar längs kusten.
Stilen starkt kopplad till natur, hav och båtliv. Vi ser vi en färgskala med grått, vitt och beigt som bas och accenter i marinblått och rött. På tapet och textil ser vi främst ränder men även traditionella blomslingor, grafska mönster och levande ytor.
I Duros kollektion Rand & Kulör finns randen Strand med marina influenser i New England-tappning. Vid skapandet av Strand hämtades inspiration från sjö och hav för att ta fram en harmonisk rand, med subtila inslag av det älskade marina temat. Randens moderna utseende gör att den passar i de flesta rum i hemmet – allt ifrån sovrummet till köket. Strand finns i typiskt skandinaviska färger.
Tapeten Bellas natursköna blomslingor låter dig ta in naturen i ditt hem. Inspirationen är hämtad från blåblommigt porslin och fransk toile. Bella passar i hemmets alla rum och finns utöver porslinsblått i flera jordnära färger.
Stilen Villan på landet sammanfattar livsstilstrenden ”slow living” som har blivit allt större under de senaste åren. Trenden är en motreaktion på de snabba förändringarna och den ständiga uppkopplingen som är vår vardag. Vi har tröttnat på stressen, opersonliga föremål utan själ och ett allt för stort fokus på yta.
Extra tydligt blir det när innerstadsborna lämnar sina våningar i Stockholm för att flytta ut på landet med drömmen om en enklare livsstil. ”Slow living” handlar om att hitta tillbaka till det som har betydelse. Ett inre lugn, välmående och tid med nära och kära. Vi odlar eget, lagar mat, restaurerar våra hem och skapar mer tid för att umgås med vänner.
Stilen är traditionellt lantlig och rustik med en känsla för hantverk och färgskalan är jordnära och mönster på tapet och textil är traditionella. Vi ser framförallt romantiska blomslingor och schablontryck.
Tapeten Kjellbergska gården. Tapeten är även en del av Duros kollektion Gammalsvenska tapeter som är kopior av äldre originaltapeter noggrant uppritade och återskapade. Under 1800-talets senare del och 1900-talets början var det vanligt att man utnyttjade papperets färg som tapetens bottenfärg. Denna tapet, från Kjellbergs Gården i Gävle, är ett bra exempel på det. Smårutiga mönster var vanliga under denna tid. Ofta var de tryckta med en skarpt blå färg på ljus botten, men även andra färger förekom.
Gammalsvenska tapetkollektion består alltså av kopior från äldre originaltapeter. Tapeterna är noggrant återskapade från gamla tapetfragment från olika tidsåldrar och stilar. Många nyframtagna mönster möter gamla klassiker i nya färgställningar. Tapeter i renässans, rokoko, gustaviansk och allmogestil finns representerade tillsammans med jugend och 20-talets art décostilar. Alla med sin egen historia.
I en ambition att med full rättvisa återskapa gamla tapetmönster samarbetade man under arbetets gång med antikvarier och olika muséer och rådfrågade specialister inom området.
Tapeten Löväng från kollektionen Gammelsvenska.
Tapeten Nyckelviken från kollektionen Gammelsvenska, som är tryckt med blocktryck och handkolorerad, kommer från Stora Nyckelviken i Nacka. Mönstret med slingrande blomrankor och sirliga spetsar, hör till rokokons käraste. Originalet, som kan dateras till 1740-talets senare del, har en rik och klar färgskala och är en av de elegantaste varianterna av mönstertypen.