Ett av Stockholms landmärken får ett nytt utseende nästa år. Under första kvartalet renoveras Grand Hôtels fasad för att lyfta fram det bästa ur husets historia. En historia som sträcker sig från 1800-talets pampiga originalutförande till den avskalade klassicism som präglar huset idag. Visionen är att återskapa en fasad som både skildrar Grand Hôtels rika arv och lever i samspel med de omkringliggande byggnaderna på Blasieholmen.
Observanta stockholmare har under hösten kunnat lägga märke till en viss förändring på Grand Hôtel. På huvudbyggnadens nedre högra hörn har en provfasad byggts upp för att ge en försmak av hur husets framtida exteriör ska se ut. Under våren 2018 planerar man att avtäcka en ny fasad i ljusockra, vars stuckaturer och klassiska fasaddekorationer kommer att skapa ett ståtligt och inbjudande intryck.
– Med den nya fasaden vill vi berätta Grand Hôtels historia. Med hjälp av den dokumentation som finns över de förändringar som huset genomgått, har vi tagit fram det bästa ur varje epok. Renoveringen gör det möjligt för oss att skapa symbios mellan utsidan och de upplevelser som finns innanför våra portar – som tillexempel Cadierbaren och den nyligen ombyggda Vinterträdgården där kulturhistorisk miljö kombineras med toppmodern teknik, säger Pia Djupmark, vd på Grand Hôtel.
Med sitt vattennära läge vid slottet har Grand Hôtel varit en självklar del av Stockholms stadsbild sedan 1874. Genom åren har huset genomgått ett flertal förvandlingar. Det praktfulla originalutförandet var inspirerat av grundaren Régis Cadiers förebilder i Paris, som under förra sekelskiftet stöptes om efter influenser från London och Berlins jugendstil.
Nästa steg stod Ivar Tengbom för, som i flera faser renoverade såväl interiör som exteriör enligt nordiskt klassicistiskt manér. Förutom att exteriören ändrat utseende under åren har huset även byggts på med flera våningsplan. Dessutom har Grand Hôtel fått hela tre tillbyggnader när grannarna Grand Hôtel Royal, Burmanska Palatset och Bolinderska Palatset införlivats i byggnaden.
– Det är få klassiska byggnader i Stockholm som ändrat utseende på samma radikala sätt som Grand Hôtel har gjort. Med en återställd och förnyad fasad är det inte bara Grand Hôtel som tydliggör sin historia, det ger även ett mervärde för Stockholms stadsbild och omkringliggande byggnader, säger arkitekt Per Kallstenius.
Ritningarna av Grand Hôtels nya fasad har tagits fram av arkitekt Per Kallstenius i samarbete med Karin Hagelberg på arkitektbyrån Tengbom. Framåt planeras även en förnyelse av entrén, ommålning av taket och en ljusinstallation som lagom till 2024 års 150-årsjubileum visar upp att Grand Hôtel är byggt på tradition och förnyelse – helt i grundaren Régis Cadiers anda.