Den 7:e september öppnas Innergården Jazzklubb i Hotel Kung Carls ljusgård, ett stenkast från Stureplan i centrala Stockholm. I den karaktäristiska lokalen från 1920-talet, med en takhöjd på trettio meter kommer det att bjudas på jazzspelningar varje torsdag, fredag och lördag under hösten.
– Våra gäster kan förvänta sig svängiga toner från såväl välkända som okända artister. Det blir ett härligt häng i vår bar med fantastisk akustik och historisk miljö, berättar Kung Carls krögare Jan Andersson.
På 1920-talet var Hotel Kung Carl platsen dit Stockholms kulturelit kom för att roas sig. På den tiden var Kung Carls Restaurang en av få krogar i Stockholm som tilläts ha livemusik med dans. Genom att inspireras av det glada 20-talet flirtar hotellet med sin 152-åriga historia.
Smygpremiären går av stapeln fredag den 31 augusti, på scen står då Muntlin’s Kvartett.
Det var den 1 juli 1866 som vinhandlaren Johan Ludvig Lundberg lät inviga Hotel Kung Carl, som enligt annons i Dagens Nyheter hade ”50 smakfullt och modernt möblerade rum”. Hotellnamnet hämtades från den regerande kungen, Carl XV (Kungen beviljade Lundberg tillstånd att använda namnet). Eftersom alla andra hotell som fanns i Stockholm vid denna tidpunkt sedan länge är nedlagda kan hotellet numera tituleras som Stockholms äldsta.
Hotel Kung Carl har ständigt utvecklas och förädlats under åren, och på ett skickligt sätt lyckats kombinera den historiska jugendstilen med modern och stilren inredning och design. Idag finns här 143 rum, varje unikt inrett, bar och restaurang, konferensavdelning, festvåning och mini-gym.
Hotellets restaurang, Kung Carls Bakficka – Tre rum och kök – erbjuder flera rum att äta och umgås i, lite som ett riktigt hem. Såväl inredning som mat flirtar med det tidiga 1900-talet.
År 2010 lät Hotell Kung Carl inreda ett särskilt Garbo-rum med bland annat hennes egen himmelssäng. Det var i rum 204, som filmstjärnan oftast bodde under sina Stockholmsbesök.
Kurt Östlundh har drivit Best Western Premier Hotell Kung Carl vid Stureplan sedan 1977. Under årens lopp har han hört det berättas om den skygga stamgästen som bodde på hotellet under långa perioder under 30-talet. När Garbos himmelssäng ropades ut på Auktionsverket år 2009 slog han till.
Därefter har rum 204 – samma rum som filmstjärnan bodde i under sina Stockholmsbesök – inretts med tidstypiska och antika möbler, fotografier på Greta Garbo och himmelssängen som uppgraderats med en modern madrass. Det gamla originalgolvet har också tagits fram.