Idag är det exakt 75 år sedan landstigningen i Normandie inleddes den 6 juni 1944. Detta uppmärksammas i en liten utställning på Flygvapenmuseum.
Händelsen kallades Operation Overlord och inleddes strax efter midnatt. I operationen ingick styrkor från USA, Storbritannien och Kanada. Uppgiften var att bekämpa tyska befästningar i Normandie och därefter tränga allt längre in och befria fler områden och länder som var ockuperade av Tyskland. Detta innebar början på slutet av andra världskriget.
Händelsen den 6 juni 1944 har gått till historien som Dagen D och uppmärksammas stort på årsdagen, inte minst i Normandie. På Flygvapenmuseum öppnades en liten utställning om Dagen D igår. I utställningen förklaras bland annat situationen under andra världskriget 1943-44 och upptakten till Operation Overlord liksom vägen fram till de allierades seger 1945.
Tre personer med anknytning till Sverige uppmärksammas i utställningen. Fallskärmsjägaren Erik G. Lewenhaupt deltog i den brittiska armén och var en av de första som landade på fransk mark, strax efter midnatt den 6 juni 1944.
Stridspiloten William Y. Anderson var ett år när han flyttade till USA med sina föräldrar från Sverige. Som vuxen utbildade han sig till stridspilot och i Operation Overlord var hans uppgift att försvara transportplan som landsatte fallskärmstrupper bakom de tyska linjerna. Gösta Wollin utbildade sig inom den amerikanska underrättelsetjänsten och deltog som fallskärmsjägare i en amerikansk luftburen division.
Tack vare anhöriga till Erik G. Lewenhaupt kan Flygvapenmuseum visa föremål som fallskärmsjägaren använde eller tog som trofé under Operation Overlord. Likaså visas den jeep som Gösta Wollin köpte sommaren 1944 av en överordnad i den amerikanska armén. Dessutom visas flera starka fotografier från händelsen.
Utställningen på Flygvapenmuseum har öppnat och visas till och med den 25 augusti 2019.