Juldagen till ära blir det här nostalgisk julinspiration här på Gentlemannaguiden. I Sverige började traditionen med att skicka julkort i slutet av 1800-talet. Det var främst från länder som Danmark och Tyskland man hämtade inspiration till traditionen.
Det var ändå britten John Callcott Horsley som lät göra det allra första julkortet i världen år 1843. På julkortet fanns texten ”A Merry Christmas and a Happy New Year to You.” Illustrationen visar tre generationer i en familj som höjer en skål åt mottagaren och i bakgrunden syns välgörenhet, där mat och kläder ges åt de fattiga.
I de tidiga brittiska julkorten fanns sällan varken snö eller religiösa motiv med på korten. Istället syntes här blommor, feer och andra fantasifulla motiv för att påminna mottagaren om att våren var på väg. Även humoristiska och sentimentala bilder på djur och barn var populära.
Den första riktiga kommersiella aktören var företaget Prang & Mayer som började göra gratulationskort genom massproduktion i England. De första julkorten från företaget gavs ut 1873 och året efter började man sälja julkort även i USA. Ägaren Louis Prang har ofta kallats för ”The Father of the American Christmas Card”. Redan år 1880 var tillverkningen uppe I över fem miljoner kort per år, där man använde sig av kromolitografi som metod för att framställa korten.
Att skicka julhälsningar på kolorerade vykort spred sig snart till Tyskland och Danmark och vidare till Sverige. I Sverige blev det alltså populärt att skicka julkort i slutet av 1800-talet och traditionen hålls i liv ännu idag, trots att allt fler numera använder bland annat sociala medier för ändamålet.
Till en början importerades julkorten till Sverige från Tyskland och England. Här visades för svenskarna främmande jultraditioner som julgran, jultomte och julklappar till barnen och så småningom skulle även dessa företeelser bli vanliga i de svenska jultraditionerna.
På de tidiga julkorten var ofta tomten ofta klädd likt en gruvarbete som från bröderna Grimms sagor, något som visar på det starka inflytande som sagorna hade vid denna tidpunkt. Ibland avbildades tomten också klädd likt en bonde, med ursprung från hustomten.
Alex Eliasson var den första i Sverige att börja med vykortsproduktion. Han startade verksamheten 1890 och sju år senare gjordes en beställning som skulle komma att få den största betydelsen i historien för att avbilda den svenska julen. Denna gjordes nämligen till konstnären Jenny Nyström som nyss kommit hem från Paris. Med runt 600 julkortsmotiv av den svenska jultomten, julklappar och julgranar är hon den som till stor del bidragit till att skapa oss bilden av den nostalgiska julstämningen.
Under åren har motiven växlat, där även grisar, änglar och byar i snö varit populära. Under världskrigen förekom även patriotiska motiv, där svenska flaggan kunde ses på de röda stugorna med vita knutar.
Numera skickas runt 16 miljoner julkort årligen och det återstår att se hur detta antal utvecklas över tiden med all den teknologi som vi numera har till vårt förfogande.