Den europeiska organisationen European Culture and Creative Industries Alliance (ECCIA) med franska Comité Colbert, har valt in svenska Gustav III Kommitté, i sitt nätverk. En mycket hedersam internationell utmärkelse som främjar svenskt kulturarv och landets utmärkta hantverk inom premiumsegmenten.
Gustaf III Kommitté är en ideell organisation med syftet att bibehålla och stärka Sveriges position på den internationella marknaden inom lyxsegmentet. Sverige har en lång historia av utmärkt hantverk, som leder tillbaka i historien, och har gott renommé i hela världen gällande innovation med stark specifik designstil.
– Vi är oerhört stolta och glada över utmärkelsen och förtroendet. Att få vara en del av Comité Colbert och ECCIA:s omfattande nätverk ger oss större möjligheter till att fortsätta vårt arbete för att kommunicera svenska premiumhantverk internationellt. Det här är ett fint bevis på att det vi gör är rätt, säger Anna Cappelen, ordförande Gustav III Kommitté.
Gustaf III Kommittés huvudsakliga uppgift är att förena premiumvarumärken från olika branscher med syftet att öka kännedomen och stärka försäljningen av exklusiva produkter och tjänster på den internationella marknaden.
Kommittén ingår i det franska nätverket Comité Colbert som är en del av det internationella nätverket European Culture and Creative Industies Alliance (ECCIA). Gustav III Kommitté har nu formellt blivit invald i Comité Colbert och ECCIA:s nätverk, som inkluderar de främsta varumärkena från Frankrike, Spanien, Storbritannien, Italien, Tyskland och nu även Sverige.
– Vi är mycket glada över hedersutmärkelsen att Gustaf III Kommitté blir en del av franska Comité Colbert och organisationen ECCIA med dess nätverk, utveckling och uppdrag i Europa. Sverige blir därmed det första nordiska landet som röstas in som fullvärdig medlem i detta viktiga europeiska samarbete, säger Veronika Wand-Danielsson, Sveriges ambassadör i Frankrike.
Gustaf III Kommitté
På uppmuntran av Comité Colberts generalsekreterare, genom den svenska ambassaden i Paris, bildades den svenska organisationen Gustaf III Kommitté 2018 av initiativtagarna; ordförande Anna Cappelen, delägare och styrelseordförande Hotel Diplomat och Villa Dagmar, ledamot Towe Norlén, Towe Jewels och ledamot Mikael Sandström, Halda Watch Co.
Kommittén har ambitionen att öka kännedomen och försäljningen av svenska produkter och tjänster inom lyxindustrin vid behov också genom aktivt deltagande och närvaro vid internationella event såsom exempelvis världsutställningen i Dubai 2020.
Kommittén bevakar media och arbetar med lobbying bland annat i förhållande till Europaparlamentet för att företräda medlemmarnas intresse inom ekonomi, kultur och politik som rör lyxsegmenten.
Comité Colbert
Comité Colbert inrättades 1954 av Jean-Jacques Guerlain. Organisationen samlar franska lyxhus och flera kulturinstitutioner, som tillsammans arbetar för att främja fransk ”art de vivre” på internationell nivå.
Comité Colbert har 84 medlemmar från 15 olika verksamhetsgrupper inom lyxsegmentet, som tillsammans representerar den franska levande konsten. Sedan starten 1954 har Comité Colbert främjat bilden av Frankrike i världen.
ECCIA, European Culture and Creative Industies Alliance
Den internationella organisationen ECCIA samlar de sex främsta europeiska nätverken från Frankrike, Spanien, Storbritannien, Italien, Tyskland och Sverige med exklusiva varumärken så som Cartier, Chanel, Dior, Hermés (Fr), Ferrari, Fendi, Bulgari, Versace, B&B Italia (It), Harrods, Bentley, Burberry, Mulberry, The Savoy (UK), Leica, Gaggenau, Knoll, Porsche (De), Loewe, Sha Wellness Clinic, Tous (Es) och Hotel Diplomat, Halda Watch, Towe Jewles, Desvall, Svenskt Tenn (Se).
ECCIA:s huvudprioriteringar är att utveckla exklusiv e-handel, skydda och främja kreativitet genom immaterialrätt, främja ”savoir-faire” och förmågor i Europa, höja attraktionsvärdet och locka fler turister till Europa samt förespråka tillgång till marknader.
Baserat på konst, kultur och kreativitet underbyggs ECCIA:s arbete av ständig innovation med ett obevekligt fokus på kvalitet, högkvalificerad sysselsättning och en stark export utomlands.
ECCIA samlar de sex nationella föreningarna som företräder de europeiska avancerade industrierna och dess ordförandeskap. ECCIA styrs av en verkställande kommitté som samlar företrädare för varje nationell sammanslutning och medlemmar.