Var hittar man snittlöner inom vården?

snittlöner inom vården i Sverige

Hur vet man egentligen vad som är en skälig lön? Det är något som många frågar sig både vid jobbsökning och löneförhandlingar. Lönen påverkas bland annat av erfarenheten, kompetensen och var i landet du jobbar. Det har även en viss betydelse ifall du är anställd privat eller kommun/region. Här går vi närmare in på hur du hittar information om snittlöner inom vården online.

Den svenska hälso- och sjukvården är en av våra största sektorer. Sammanlagt sysselsätter vården, skolan och omsorgen drygt en miljon personer. Av dessa arbetar största delen i den offentliga sektorn, men under den senaste tiden har allt fler privata aktörer kommit in i bilden. Det kan också göra det aningen svårare att avgöra vad som är en skälig lön inom vården.

Var hittar man snittlöner inom vården online?

Det kan vara svårt att hitta information om snittlöner inom olika yrken på nätet. Det gäller inte minst inom vården. Det finns dock sajter som Facket.net, som sammanställer snittlöner utifrån en mängd olika faktorer. Om du t.ex. söker på snittlön sjukgymnast, hittar du överskådlig information med snittlön för hela landet och uppdelat enligt län och storstäder.

Under varje enskild yrkeskategori hittar du också närmare information om vad det är som är avgörande för lönen.

Andra faktorer som påverkar lönen

En stor grupp av anställda inom vården jobbar som sjuksköterskor. När vi kollar på snittlön sjuksköterska kan vi se att det skiljer en del i löner mellan olika städer och län. Det handlar delvis om levnadskostnader, men också att t.ex. Stockholm har fler privata aktörer än flera mindre städer runtom i övriga delar av Sverige.

Speciellt inom den privata sektorn kan det vara svårt att avgöra vad som är en skälig lön eftersom dessa aktörer själva kan påverka lönesättningen i högre utsträckning. Speciellt om en person har specialkompetens som är efterfrågad för en enskild privat aktör.

Avslutningsvis – Kolla upp snittlönerna inom ditt yrke

Inom vården är det ofta svårt att påverka lönen genom löneförhandlingar eftersom lönerna rätt långt följer nivå på utbildning, erfarenhet och var i landet du jobbar. Det gäller speciellt inom den offentliga sektorn. Det finns dock undantag och därför är det alltid bra att säkerställa att du faktiskt får den lön du är värd innan du anställs.

Det gäller också att du ser till att hålla din lön uppdaterad ifall du tar kurser som ger dig ytterligare kompetens. Trots att det på många arbetsplatser finns bra system för att ta hand om detta automatiskt, ligger ansvaret sist och slutligen på dig själv att se till att du får en skälig lön för ditt arbete!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *