En Gentlemans Nyanser – Färgteori

Vi bad modeexperterna från intomoda.se att berätta om hur färger fungerar – och hur du kan applicera teorin till din personliga stil.

Färgkoordination är en av de viktigaste stilaspekterna du som en välvårdad Gentleman bör bry dig om. Bakom modeikoners val av färgscheman ligger inte bara ett gott sinne för kombination och elegans, utan även en rågad nypa teori. Helsvart fallerar sällan, men vid blandning av färger finns det anledning att lägga tanke bakom valen. Som tur är finns det ett behändigt hjälpmedel: Vi presenterar dig färgcirkeln.

färgcirkel

Det rekommenderas att avstå från att bära mer än tre färger. Du vill ha en primärfärg som tar upp störst del av din outfit, en sekundärfärg, och en tertiär som används till mindre detaljer. Ytterligare plagg väljs med fördel i neutrala färger som svart, vit eller grå. Naturligtvis skapar du dina egna, personliga, teorier kring vilka färger som passar bäst ihop, men om du följer tipsen i den här artikeln garanterar vi dig ett ögonvänligt resultat – en startpunkt för kreativ färgparning.

färgcirkel 2

Två färger som ligger mitt emot varandra på färghjulet kallas för kompletterande färger. Polariseringen betyder maximal kontrast, och gör att bäraren ofta står ut från mängden. Det är ett simpelt koncept som många gånger ger ett iögonfallande resultat. Ett vågat exempel på användning av kompletterande färger är gröna chinos i kontrast till en röd skjorta.

färgcirkel 3

Analoga färger sitter nära varandra, med bara en annan färg mellan sig. Dessa kombinationer förekommer organiskt i naturen och är enkla, men stiliga och effektiva. Det är få gånger som denna typ av färgteori slår slint, och färgerna fungerar över ett brett spann sammanhang och miljöer. Analoga färger används ofta vid val av accessoarer – tänk en lila fluga tillsammans med röda skjortknappar.

färgcirkel 4

Triadfärger hittar du som en symmetriskt placerad triplett på färghjulet, med lika många färger mellan sig. Väljer du att applicera detta koncept på din outfit blir resultatet ofta okonventionellt och överraskande, men fortfarande harmoniskt tack vare symmetrin. Det är vanligt att se den här typen av kombinationer på formella kläder, men passar även alldeles utmärkt att lägga som grund för en festligare klubbkväll. Genom att välja mörkare eller ljusare nyanser av samma tre färger kan du göra din outfit mer eller mindre formell.

färgcirkel 5

Splitkompletterande färger liknar kompletterande färger, med skillnaden att du separerar en av färgerna till två nya. På detta vis får du ett polariserat färgschema, med lite lugnare och mer nedtonat intryck än med endast två kompletterande färger. De två intilliggande färgerna skiljer sig föga sinsemellan och står i kontrast till den tredje, polariserande färgen. Precis som med triadfärger så kan du här variera med hjälp av mörkare och ljusare nyanser.

Ett annat sätt att sätta ihop en outfit på är att välja en monoton kromatisk färgskala. Detta innebär att du endast väljer en färg, och varierar den med mörkare eller ljusare nyanser. Det kan vara svårt att framgångsrikt variera endast en färg, men lyckas du kan resultatet bli förvånande elegant och raffinerat. Monotona akromatiska kombinationer bygger på samma koncept, med skillnaden att här utgår du från en neutral färg. Testa en blandning av grå eller bruna nyanser för en stilren, elegant look.

Med hjälp av färghjulet är det enkelt att välja färgkombinationer. Du behöver knappt tänka utan bara välja en utgångsfärg och sedan, med hjälp av matematisk symmetri, räkna dig fram till passande sekundär- och tertiärfärger. Färghjulet är inte begränsat till det antal färger som vi presenterat i våra exempel, utan kan både halveras och dubbleras efter smak. Teorierna skrapar dock bara på ytan av färgernas värld, och många framgångsrika outfits baseras på okonventionella och förvånande kombinationer – men de funkar. Det viktigaste är att du släpper lös din inneboende kreativitet och vågar prova dig fram.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *