Vägen mellan Milano och Turin (eller Torino som italienarna säger) är knappa 2 timmar med bred och tråkig motorväg. Kanske det mest spännande på vägen är domen i Novara, en liten ort med 100.000 invånare.
Desto mer spännande är den mixologiska vägen mellan Milano, där Campari uppstod, och Torino, vermouthens födelseort. Vägen binder ihop inte mindre än tre klassiska drinkar: Americano, Negroni och Boulevardier. Den är också förklaringen till den enorma framgången hos Campari Group, världens sjätte största spritkoncern.
Så plocka fram Campari, Cinzano, lite sodavatten och rejält med is så ger vi oss iväg. Lugn, det kommer recept också!
FRÅN CAFFÉ CAMPARI TILL ETT IMPERIUM
Gaspare Campari var bartendern som blandade sina egna drycker på fritiden. 1860 skapade han sin egen bitter i Novara. Camparis bitter blandas enligt ett recept som förblivit hemligt i över 150 år, men drycken har en tydlig klarröd färg från karmin (torkade koschenillsköldlöss – samma som i geléhallon!) och ton av citrusfrukten chinotto.
1867 öppnar den Galleria Vittorio Emanuele II bredvid Duomo di Milano, Milanos fantastiska domkyrka. Campari bestämmer sig för att prova lyckan i storstaden. Han öppnar Caffé Campari i gallerian och börjar servera sin Campari Bitter. Under tiden i Turin har den röda, söta vermouthen blivit en storsäljare och Campari bestämmer sig för att skapa drinken Milano – Torino, med lika delar Campari och röd vermouth. Med en skvätt sodavatten blir den mer tilltalande för de utländska turisterna. Americano är född.
När Gaspare dör tar en av hans söner, den visionära Davide Campari, över och utvecklar företaget vidare. Davide har ett sinne för influencer-marknadsföring och collabs, som vi säger idag. Han introducerar Campari på franska Rivieran ihop med sin flickvän, operasångerskan Lina Cavalieri. Davide ger konstnären Fortunato Depero uppdraget att skapa reklamaffischer och designa flaskan till världens första alkoläsk – Campari Soda, 1 del Campari och 2 delar soda på färdig flaska. Resultatet är ett stycke konsthistoria.
Trots att Campari fortsätter växa och utvecklas så slutar det olyckligt för familjen Campari. Den sista levande ättlingen testamenterar sina aktier till chefen Domenico Garavoglia. Under familjen Garavoglia börjar Campari förvärva andra varumärken. Idag äger man en portfölj av 50 spritvarumärken där bland annat Aperol, Cinzano, Grand Marnier, SKYY Vodka, Wild Turkey och Appleton Estate ingår.
GREVARNA NEGRONI OCH EN FRANSK SKVALLERTIDNING
Men hur var det med Negroni och Boulevardier då?
Jo, någonstans på 1900-talet tröttnar en greve Negroni på sodavattnet och ber sin bartender om något mer stärkande. Bartendern byter då sodavattnet mot gin, och skapar Negronin. Det finns (som vanligt med drinkar) bara ett problem – vi vet inte vilken greve Negroni. Det kan ha varit Camillo Negroni, en italiensk greve som ska ha levt ett vilt liv i Amerika runt sekelskiftet, innan han återvände till Italien och bad sin bartender om en ny drink. Om han nu fanns. För vissa ättlingar har framlagt en teori om att det istället var en annan Negroni, fransk-ättade Pascal Oliver de Negroni de Cardi, som skapat drycken under sin tid i Afrika.
Hur det nu var med detta så får också Negroni en mycket framgångsrik spinoff av misstag. Negroni Sbagliato, eller “felaktig Negroni”, ska ha uppstått i Milanos Bar Basso när en stressad bartender byter gin mot prosecco.
Boulevardier då? Den skapades någon helt annanstans men med en minst lika spännande historia. Erskine Gwynne var en amerikansk dandy och arvtagare i Vanderbilt-familjen som under en period bodde och gav ut skvallertidningen Boulevardier i Paris. Erskine ska ha varit vän med en viss skotsk bartender Harry MacElhone, och det är i hans cocktailbok Barflies and Cocktails som Erskines recept omnämns. Om Harrys namn ringer en klocka så är den Harryn – mannen bakom världens mest kända bar, Harry’s New York Bar, stamhak för författare och platsen där både Bloody Mary och French 75 ska ha skapats.
AMERICANO
Nog med historia, nu är det dags för drinkar. Basen är alltid lika delar Campari och röd vermouth (Cinzano är ju lämpligt nog en del av Campari-familjen). Sedan väljer du själv: sodavatten för Americano, gin för Negroni, prosecco för Negroni Sbagliato och whisky eller bourbon för Boulevardier. Enkelt!
Ingredienser
- 3 cl Campari Bitter
- 3 cl söt röd vermouth, t.ex. Cinzano
- En skvätt sodavatten (3-5 cl)
Gör så här
- Blanda ingredienserna I ett glas med is
- Häll på sodavattnet och rör om
- Garnera med en halv apelsinskiva och zitronzest
NEGRONI
Ingredienser
- 3 cl Campari Bitter
- 3 cl söt röd vermouth, t.ex. Cinzano
- 3 cl gin
Gör så här
- Blanda ingredienserna I ett glas med is
- Rör om
- Garnera med en halv apelsinskiva
NEGRONI SBAGLIATO
Ingredienser
- 3 cl Campari Bitter
- 3 cl söt röd vermouth, t.ex. Cinzano
- 3 cl prosecco
Gör så här
- Blanda ingredienserna I ett glas med is
- Rör om
- Garnera med en halv apelsinskiva
BOULEVARDIER
Ingredienser
- 3 cl Campari Bitter
- 3 cl söt röd vermouth, t.ex. Cinzano
- 4,5 ml bourbon eller rågwhisky
Gör så här
- Blanda ingredienserna I ett glas med iskuber
- Rör om
- Garnera med apelsinzest eller citronzest