Intresset för svensk konst och antikviteter är stort, trots lågkonjunkturen. I Stockholm hålls två slagauktioner på temat ”klassiskt & asiatiskt” parallellt 14-16 juni, när Stockholms Auktionsverk och Bukowskis håller sina stora vårauktioner.
Det är en oerhörd mängd med fantastiska tavlor, konstföremål, skulpturer, böcker och annat som går under klubban, och det finns ingen möjlighet att göra allt rättvisa. Vi har i alla fall tagit en titt bland rariteterna och plockat ut några fascinerande verk.
Renoir: Étude de nus
Det är inte varje dag en Renoir passerar under klubban i Sverige, och Stockholms Auktionsverk är nog mycket nöjda med förtroendet. ”Ètude de Nus” (nakenstudie) ska vara från tidigt 1900-tal, troligen målad av konstnären i hans hus i Cagnes, nära Antibes. Tavlan har sedan spenderat över 100 år i en privat samling, och såg senast vid en utställning på 1940-talet – fast under ett annat namn, ”Deux Pêches” (”Två persikor”).
För frågan är väl om det är två persikor på några blommor man ser, eller är det kanske två nakna kvinnor? Svaret lär ha stannat hos Renoir.
Tavlor från Tsar Alexander III
Bukowskis auktion innehåller tre målningar, som med samtida händelser fått en särskild betydelse. Den armenisk-ryske konstnären Ivan Constantinovich Aivazovsky föddes på Krim-halvön, och de här två målningarna avbildar Krim, som idag står som en av fokuspunkterna i Rysslands krig mot Ukraina.
Aivazovsky var särskilt intresserad av att måla hav, och ska under sin livstid målat över 6 000 tavlor runt omkring Europa! En inte obetydlig del av dessa köptes av den ryska tsaren Alexander III, och blev en del av hans målningar. Efter ryska revolutionen förstatligades tsarens samlingar, och senare kom de att säljas ut för att finansiera de dåliga ryska statsfinanserna. På så vis ska tavlorna till slut hamnat i Stockholm.
Gustav III i svenska nationella dräkten
Historien bakom den här tavlan och hur den var en del av Gustav III:s fall berättade vi i artikeln om 500 år av kunglig stil. Tavlan ska ha målats på 1780-talet av Per Krafft d.ä. och varit en gåva från Gustav III till generalguvernören i Pommern.
Gustav III bär på tavlan den svenska nationella dräkten som han själv designat och föreslagit som ny, svensk-tillverkad klädsel som han ansåg svensk adel borde bära istället för importerat europeiskt mode. Kampen med adeln om makten över Sverige skulle till slut leda till skottet på maskeradbalen. Även om det fanns många viktigare konflikter än just kläderna så ska Gustav III:s idé ha landat synnerligen dåligt hos Sveriges adel, som klagade på både designen och priset.
Brigitte Bardot fotograferad av Terry O’Neill
Terry O’Neill var en av världens mest framstående fotografer av Hollywood-stjärnor, artister och kungligheter. Elton John, Beatles och David Bowie är bara några av de han avbildat under åren. Han fotograferade också James Bond, från Sean Connery fram till Daniel Craig, och har tagit några av de mest klassiska Bond-bilderna.
Det här fotografiet av Brigitte Bardot (i signerad och numrerad upplaga) är taget 1971, och i hans klassiska raka men ändå extremt träffsäkra stil.
Olle Wallins samling
Olle Wallin var bankman och ekonom på dagtid, men blomsterälskare och boksamlare utanför jobbet. Nu går hans samling av runt 100 titlar med botaniska böcker under klubban på Stockholms auktionsverk. Samlingen innehåller böcker från 1400-tal fram till 1800-tal, inklusive flera klassiska verk från Carl von Linné och Olof Rudbeck, med oerhört vackra illustrationer.