Höstmodet för män 2024 – 5 trender

Rose & Born 2024

Efter en varm augusti har regnet kommit tillbaka till Sverige. Kanske det mest positiva är att män nu äntligen får damma av sin höstgarderob igen. För visst är det en speciell känsla att kunna bära ull, kashmir, flannel och twill igen? För att inte tala om skorna! Derbys, oxfords, brogues och kängor.

I den här artikeln kommer vi ta en titt på höstens herrmode 2024 – trenderna, populära plagg och tips på hur du bär dem bäst.

Trend 1 – Vida silhuetter

Berg & Berg höst / vinter 2024

För många unga är den vidare silhuetten något nytt, men en gentleman vet att det snarare är en återgång till historiska normer. En rak, generös passform som är lätt att röra sig i var i hundratals år praxis snarare än mode.

Rockarna är längre och vidare (klassisk längd skulle vissa säga). Kavajerna är något vidare och ofta dubbelknäppta. Byxorna sitter i den naturliga midjan, vid naveln eller strax under, och benen är ofta raka. Skjortjackor och overshirts fortsätter att vara väldigt populära, ofta med mer vidd för en rakare silhuett.

Stiltips: Stirra dig inte blind på passformerna utan prova dig fram. Om du har en smal kroppshydda kan slim fit fortfarande vara rätt för dig. Bara se till att du väljer en storlek som faktiskt passar dig och inte sitter åt. Hos märken som har en slimmad silhuett, t.ex. Asket, kan däremot loose fit snarare vara en balanserad passform.

Trend 2 – Dova färger

Eton höst / vinter 2024

Färgskalorna fortsätter att vara dova och naturnära. Grönt, brunt, blått, svart – nyanser som för tankarna till en svensk skog eller strand.

Vitt, benvitt och gräddfärgat är en alternativ färgskala för att lätta upp vintern lite. Vida byxor i benvitt eller gräddfärgat kombineras bra med beige, brunt och kamelfärgat. Fortfarande harmoniskt, men ett sätt att sticka ut mer för den som vill.

Stiltips: Våga gå ton i ton. En blå eller grön palett ton-i-ton ger en sober, stilfull klädsel. Variera istället nyanser, mönster och material för att det inte ska bli tråkigt.

Trend 3 – Dubbelknäppt

Oscar Jacobson ”transitional tailoring” 2024

Det var länge sedan dubbelknäppta kavajer var så heta. Numera bärs de både knäppta och oknäppta, återigen för att skapa en vidare silhuett. Oavsett vad man tycker om detta så gör det i alla fall att utbudet av dubbelknäppta plagg är bättre än på mycket länge.

Utbudet gör också att det är lättare att hitta rätt bland alternativen utifrån dina personliga preferenser kring passformen. Varför inte välja en klassisk club blazer med jeans, eller ta en dubbelknäppt kostym till jobbet?

Stiltips: Bestäm dig för om du ska bära din dubbelknäppta kavaj oknäppt och välj passform därefter. En kavaj som ser bra ut uppknäppt kommer inte passa dig lika bra knäppt, och vice versa. Tänk också på att modet att bära kavajen uppknäppt antagligen är just det – en kortsiktig trend.

Trend 4 – Modern workwear

A Day’s March höst / vinter 2024

Workwear betyder inte bara denim. Det handlar snarare om plaggens framtoning och materialval. Peacoats, chore jackets i slitstarkt twilltyg, grovstickade ulltröjor och klassiska herrskor med gummisulor är alla exempel på den här trenden.

Det är funktionellt och enkelt, men ändå stilfullt genom t.ex. valet av skor och andra accessoarer. En enkel oxfordskjorta är ett annat sätt att lätta upp stilen lite, och undvika att se ut som att du faktiskt arbetar på en mekanisk verkstad.

Stiltips: Lika barn leka bäst. Att kombinera grova herrskor med en klassisk kostym ser hemskt ut (om ditt mål inte är att provocera). En overshirt i bomullstwill mår bäst med lika tjock denim och ett par rejäla herrskor för en balanserad klädsel.

Trend 5 – Kashmir

Kashmirtröja i återvunnen kashmir från Asket

Materialen blir bara mer och mer i fokus inom herrmodet, i och med att möjligheterna att komma över dem ökat Inte minst kashmir och blandningar med kashmir i t.ex. rockar, kavajer och accessoarer blir allt vanligare.

Den varma och mjuka kashmiren skapar utmärkta tröjor, men lär dig grunderna innan du gör ditt val, t.ex. genom att läsa vår guide till kashmir.

Stiltips: Kashmir är fantastiskt, men också dyrt. Lär dig förstå skillnaderna mellan bra och dåliga kvaliteter, och undersök mängden kashmir i den s.k. ”ull/kashmirmixen” så att det inte bara är en marknadsföringsbluff.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *