Om det finns något som förknippas med Frankrike är det deras viner. Frankrike är också det land i världen som producerar flest kvalitetsviner. Intresset och kunskapen för franska viner har dock inte endast varit ”självsäljande” – faktum är att de franska vinproducenterna aktivt jobbade med marknadsföring till olika länder redan under 1930-talet.
Franska Comité National de Propagande en Faveur du Vin gav redan år 1931 ut en informationsbroschyr som gick under namnet Un Art de France : le Savoir-Boir, och som översattes till svenskans En fransk tradition: konsten att dricka vin. Denna informationsbroschyr delades ut bland annat med etikettböcker under 1930-talet med målsättningen att öka kunskapen och intresset för franska viner – bland annat tillsammans med Marius Wingårdhs Så går det till i umgänge och sällskapsliv, en klassisk svensk etikettbok från år 1937.
Detta var ovärderliga kunskaper för vinälskaren redan då och till skillnad från många andra etikettläror är detta även tidlös kunskap som inte verkar ha reducerats i exklusivitet under tidens gång.
Precis som man i broschyren antyder kan man öka sitt anseende genom att anses som en god vinkännare och genom att kunna berätta glada historier om Frankrikes viner.
Följande kunskaper fick man ta del av i broschyren:
Konsten att njuta av vin
Ägna Eder åt vinet med uppmärksamhet, allvar och andakt. Använd varken cigaretter eller sötsaker samtidigt som Ni dricker vin.
- Fyll icke glasen helt utan endast till höst hälften. Därigen kan man fullt avnjuta vinets arom.
- Betrakta vinet mot ljuset och bedöm dess färg, klarhet och lyster.
- Gör en roterande rörelse med glaset så att vinet ”cirkulerar” och lättare avgiver sin arom. Lukta på det, inandas dess doft och njut av vinets ”bouquet”.
- Smaka på vinet genom att taga små klunkar, och ”tugga” det för att bedöma sötman eller torrhetsgraden, fylligheten och elegansen, fruktigheten, friskheten, styrkan, vinositeten och finessen.
På så sätt kommer Ni att anses som en god vinkännare. Öka sedan detta Edert goda anseende genom att berätta glada historier om Frankrikes viner. Är ni ej en man av smak redan, lär dig mer om vinprovning för att åtgärda denna svaghet i Edert gentlemannaskap.
Konsten att servera vin
Om Ni har många buteljer fint vin till Edert förfogande så lär Eder då konsten att använda dem på bästa möjliga sätt, så att de ”harmoniera” med måltiden.
Se till att Edra vinter serveras vid lämplig temperatur:
Vita viner böra serveras kalla:
6 å 12° C om vinerna äro torra, 5° C men icke iskylda, om de äro söta. Champagne och skummande viner böra vara lätta kylda. Använd icke kylskåp annat än med försikighet. Avkyl ej med isbitar i själva vinet.
Servera rödviner vid rumstemperatur (men icke uppvärmda). Bordeaux vid 18°C och Bourgogne vid 15 eller 16°C.
Handskas mycket varsamt med ”stora” viner. Skaka icke om dem: giv akt på bottensatsen! Dekantera dem med stor försiktighet, även om Ni tänker använda vinkorg vid serveringen.
Undvik följande misstag:
Drick icke vin, utan kolsyrat vatten, till sallad och andra rätter. Som tillagats med ättika. Vinnlägg Eder från början till slutet av måltiden om en väl kombinerad vinföljd:
- Avtrubba icke Eder smak genom att i början av måltiden intaga alltför starka drycker.
- Ett lätt vin bör alltid drickas före och icke efter ett fylligt vin.
- Vissa viner, speciellt champagne, kunna serveras under hela måltiden, med de bästa resultaten erhållas om man utnyttjar den varierande skalan vin från Frankrikes olika distrikt.
Två gyllene regler:
För ett fint vin, ett fint glas. För ett stort vin, ett stort glas, endast fyllt till tredjedelen.
Konsten att kombinera vinerna med maträtterna
Konsten att ”sammanviga” viner och maträtter är icke en lätt uppgift. Här nedan angivas dock de viktigaste principerna:
Servera:
- till ostron, musslor, andra skaldjur och fisk: torra vita viner, mycket torr champagne.
- till speciellt fin fisk (t.ex. piggvar med hollandaise, lax, sjötungfiléer): torra vita viner eller god Sauternes.
- till förrätter: ett vitt eller ljusrött lättvin.
- till ljust kött och kyckling: ett vinöst men icke alltför kraftigt rödvin.
- till mörkt kött, vilt och ost: ett kraftigt rödvin med stor arom. Härtill bör man servera det allra bästa vinet.
- till gåslever: högklassiga rödviner, torr champagne.
- till efterrätter och söta rätter: söt eller halvtorr champagne, franska skummande viner, söta lättviner.
- till frukt: torr champagen eller Sauternes.
Konsten att skapa en god vinkällare
Ni måste uppbygga detta ”bibliotek” av utsökta buteljer, som Ni gläder Eder åt att kunna bjuda Edra gäster på. Servera dem endast viner av hög kvalitet, vilka fått ”vila” åtminstone under en vecka.
Ni kan välja mellan de välkända stora franska vinerna och andra goda franska viner, vilka äro behagliga och angenäma att dricka. Följ de råd, som en erfaren fackman giver Eder.
Eder vinkällare bör vara:
Ren, luftig, utan överdriven fuktighet;
Mörk, och icke utsatt för skakningar;
Dess temperatur bör vara frisk och konstant, och den bör vara avlägsen från varje varmeledning.
Hantera Edra buteljer med försiktighet och kärlek.
Inspektera då och då Eder vinkällare, eller ännu bättre, anordna ”källarbjudningar” och middagar i skenet av stearinljus.
En god vinkällare är en gammal god fransk tradition.