Att bli duktig i förhandlingar behöver inte vara så svårt som många tror. En av de viktigaste sakerna som så många glömmer bort är att utgångspunkten alltid bör vara att skapa en win-win situation vid förhandlingar.
När de flesta går in i en förhandling är man övertygade om att en part alltid bör förlora och en part vinna. Detta tankesätt låser oss vid vår åsikt utan att vi känner på och provar den andras argument. Dessutom har många sett för många serier och filmer där personer med en överlägsen retorisk förmåga krossat sina motståndare eller förhandlingsparter genom att bevisa motsatsen och komma med kvicka kommentarer.
I en förhandling bör man som sagt alltid utgå från att övertyga, inte övertala. Att alltid sträva efter att ödmjukt försöka se till bådas bästa ger dig en bra grund att stå på när du sätter dig till förhandlingsbordet. Det kräver naturligtvis att man gjort sin hemläxa och förberett sig väl och rett ut alla detaljer i ärendet.
Att ta sig tid att lyssna på sin förhandlingspart är inte bara ett gott uppförande utan även en av de viktigaste egenskaper som kommer att ge dig mycket gratis i livet. Många är så låsta i sina egna tankar att de har svårt att lära sig nya saker i livet. Betydligt fruktsammare är en diskussion som syftar till att man delger varandra olika perspektiv på ett problem. I en sådan diskussion tvingas vi även att ifrågasätta våra egna åsikter, vilket kan ge oss en hälsosam tankeställare och att vi omprövar vår syn på verkligheten.
Det sägs att vi tänker 50 000-60 000 tankar om dagen och att 95 procent är identiska med dem som vi tänkt dagen innan. Till det finns helt naturliga förklaringar, eftersom vi helt enkelt måste utgå från inlärda mönster för att kunna få tillstånd en fungerande vardag. Men med en ödmjuk inställning till livet kan de flesta lära sig så mycket mer och utmana sin syn på tillvaron.
En god förhandlingsförmåga handlar således lika mycket om att vara en god människa som om att vara en god retoriker. Det är dags att ge upp illusionen om att man måste vara en högljudd pratmakare för att kunna vara en bra förhandlare. Att lyssna in sin förhandlingspart och därefter lugnt och sansat ge sin syn på saken ger i de flesta fall det bästa resultatet.