Idag tipsar vi om en fantastisk bok som dessutom finns att läsa helt gratis (!) på följande länk. Det handlar om boken Att se världen. Svensk fotografi under 175 år skriven av fotohistoriker Björn Axel Johansson-, och utgiven av Tekniska museet. I samband med boksläpp pågår Tekniska museets utställning ”Att se världen – den fotograferande människan”.
Att se världen. Svensk fotografi under 175 år berättar om den teknik som bestämt vad som kunnat fotograferas, hur och av vem. För 175 år sedan spreds fotografin över världen, en dyr och svår teknik med få användare. Stegvis blev fotokonsten mer tillgänglig och numera är människan ett fotograferande släkte och kameran allas egendom.
Boken berättar också om de tekniska stegen i fotografins utveckling och de människor och livsöden som dokumenterats. Från silver och koppar till våtplåt, torrplåt och så småningom böjlig rullfilm, uppfinningarna var många och fotografin fick snabbt ett brett användningsområde långt bortom det populära porträttet. Inte minst det medicinska fotot och uppfinningen av den för ögat osynliga röntgenstrålen, som revolutionerade medicinen genom skugglika bilder av människans inre.
Att se världen. Svensk fotografi under 175 år gör nedslag i vårt fotohistoriska kulturarv, är rikt illustrerad och bygger på museets omfattande samlingar av fotoutrustning, bilder och dokument. Författare är Björn Axel Johansson, museets fotohistoriske rådgivare.
Förutom berättelser om den fototekniska utvecklingen, svensk fotoindustri och handel uppmärksammas bl.a. en rad vetenskapliga områden där fotografin varit en viktig stödteknik, exempelvis medicin, astronomi och arkeologi. Andra verksamhetsfält där fotokonsten haft en given plats är press-, flyg- och undervattensfoto.
Om författaren
Fotohistoriker Björn Axel Johansson har tidigare varit rådgivare vid Bernadottebiblioteket på Stockholms slott, hos fotograf Lennart Nilsson och är nu verksam vid Tekniska museet i Stockholm. Han har tidigare publicerat en rad fotohistoriska arbeten, bland annat De första fotograferna (2005), Stora boken om familjebilder (2010) och Resan till Egypten/Drottning Victorias fotografiska liv (2012) samt ett större antal artiklar.