Bukowskis bjuder in till Sverigehelg

Amalia Wilhelmina von Königsmarck, Självporträtt med palett och penslar, år 1647.

Anders Zorn, Bruno Liljefors, Carl Larsson och John Bauer är alla namn som klingar ursvenskt. Vad färre är medvetna om är hur starkt influerad vårt lands kultur är av utländska strömningar. Igår öppnade Klassiska auktionen i Stockholm och på specialisternas eget initiativ lanseras Sverigeveckan, ett tillfälle för alla att få veta mer om en allt annat än homogen och isolerad estetik.

Sverigehelgen på Bukowskis, som alltså inleddes igår tisdagen den 31 maj, kommer att kulminera på självaste nationaldagen den 6 juni. Besökare kommer att mötas både av allsköns mästerverk från 1600-talet till början av 1900-talet och av specialister som bjuder på kunskap. Initiativet kommer från Cecilia Berggren och Lisa Gartz, som båda arbetar på konstavdelningen.

– Det pratas mycket om svensk kultur nuförtiden i alla möjliga sammanhang och då kändes den här idén, att lyfta på locket och berätta om hur totalt beroende av omvärldens influenser som svensk konst är. Resultatet, den gustavianska möbelstilen eller Carl och Karin Larssons karaktäristiska interiörer är otroligt lyckade och geniala hybrider av den här blandningen, säger Lisa Gartz, specialist på äldre måleri och skulptur.

4 – 6 juni kommer experterna att stå i visningen och ha en riktig stafettdag av spännande vetande: Från de tyska konsthantverkarnas utvecklande av det svenska silvret och supertrenden så kallade kineserier introducerade av drottning Lovisa Ulrika till Carl Larssons och Olof Sager Nelsons direkta och indirekta starka influenser från Japan och Algeriet.

– Idag finns det rätt mycket vanföreställningar om att vår kultur är homogen. I själva verket är vi en produkt av alla människor som kommit hit och rest ut och kommit tillbaka med nytt, och så vidare. Det är snarare det som gör svensk konst unik, säger Cecilia Berggren, specialist inom klassisk konst.

Här är hela programmet 4 – 6 juni. Berzelii Park 1.

5 fakta du inte visste om svensk konst och konsthantverk

  • Det svenska måleriets fader David Klöcker Ehrenstrahl (1628 – 1698) lärde sig aldrig svenska. En av hans främsta (men minst kända) elever hette Amalia Wilhelmina von Königsmarck. Se självporträtt bifogat.
  • Ostindiska kompaniet, grundat i Göteborg 1732 är det i särklass genom tiderna mest framgångsrika företaget i svensk historia. Tyvärr kom bara var tredje skepp tillbaka med sin last.
  • Startskottet för byggandet av Stockholms slott innebar en rekordstor inflyttning av konstnärer och konsthantverkare från Holland, Tyskland och Frankrike. Stockholm blir en internationell stad. Beslutet om arbetskraftsinvandringen togs i Riksdagen.
  • Carl och Karin Larsson levde ”gröna vågen” långt innan begreppet var uppfunnet.De åt t ex inte kött.
  • Begreppet ”svensk smak” var ett helt okänt fram till framemot 1700-talets slut då Gustav III formulerade stadgarna till Kongliga Målare- och Bildhuggare Academien – helt efter fransk förebild.
  • Modestilen à la Turc (alltså ”på turkiska”) innebar höjden av förfining. Att inreda ett rum med t ex mattor från Mellanöstern gav gäster signaler att värden var berest och beläst.

Om Bukowskis

Bukowskis är störst i Norden på kvalitetsauktioner. Kontor finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping samt Helsingfors i Finland. Hos Bukowskis finns Sveriges främsta experter inom klassisk, modern och samtida konst samt design och konsthantverk.

9999619_fullsize

Det går att göra några riktiga fynd bland Bukowskis auktioner om man håller ögonen öppna. Bland annat finns detta klassiska armbandsur av märket Rolex Oyster Perpetual från 1995 som auktionsobjekt för tillfället, med ett utropspris på 30 000 SEK. Men det finns även konst, smycken, böcker och mycket annat bland Bukowskis auktionsobjekt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *