När Fredrik Schelin som 18-åring provade sitt första glas champagne var det kärlek vid första ögonkastet. Drygt 20 år och närmare 4 000 provade champagner senare är Fredrik en av våra mest kunniga champagnekonnässörer. För en månad sedan släppte Fredrik Schelin sin första bok Champagne: 49 miljoner bubblor i en flaska – en hyllning till sin passion mousserande viner i allmänhet och champagne i synnerhet.
Varje år produceras runt två miljarder flaskor mousserande vin i världen och sedan 1980-talet har svenskarnas ”bubbelköp” ökat med 380 procent. Trots den ökade populariteten finns det fortsättningsvis en snobbstämpel kring champagne som verkar svår att tvätta bort. Det vill Fredrik Schelin nu ändra på med sin bok i ämnet där han bjuder in alla som är nyfikna att lära sig mer att pröva sig fram bland bubbel i alla prisklasser och för alla smaker.
I lättillgänglig ton ackompanjerad av inspirerade bilder och illustrationer bjuds man på en smak- och kunskapsresa kring champagne, cava, cap classique, prosecco och crémant som alla kan följa med på. Boken ger även läsaren smaknycklar och recept och en baskurs i food pairing som ger möjligheter att upptäcka smakupplevelser utöver det vanliga.
Fokus ligger på det nordiska köket och på närodlade primörer som gör sig särskilt väl tillsammans med mousserande vin. Fredrik Schelin har smakat och betygsatt över 4 000 champagner under 20 år och avslöjar också sina ”topp 100”-favoriter och ger läsaren praktiska, ibland oväntade tips som att en flaska champagne kan öppnas och återförslutas med en stopper och fortfarande smaka lika bra, om inte ännu bättre, några dagar senare.
Vi ringde upp Fredrik Schelin för ytterligare några experttips gällande champagne inför den stora festsäsongen.
Vad är det som är så spännande med champagne?
– Det var en kärlek som föddes redan som 18-åring. Första gången jag kom i kontakt med och provade champagne så upptäckte jag att det här är något speciellt. I hela mitt liv har jag varit intresserad av smaker och dofter och experimenterat både med mat och dryck. När jag sedan kom i kontakt med alkohol och provade på champagne som 18-åring upptäckte jag genast att här är något väldigt speciellt. Här föddes kärleken och sedan har jag byggt på det under alla år.
Vin och öl är mer bekanta för de flesta av oss, men man hör sällan någon diskutera champagne…
– Man får inte glömma att champagne är ett vin i grund och botten, så att det inte bara blir ett festligt val som bubblar. Jag vill också i boken påvisa kombinationen med mat och hur man tar med sig champagnen in i måltiden och inte ser den endast som en välkomstdrink – något som många fortfarande gör. Det är inget fel med det, men det är så pass mycket mer. Det är ett otroligt komplext vin som passar utmärkt till mat.
Man tänker kanske inte på champagne som en typisk måltidsdryck. Det är något som man främst dricker på nyår eller andra speciellt utvalda och festliga tillfällen. Har du några exempel på bra champagne till måltider, som t.ex. till julbordet?
– Champagne fungerar generellt väldigt bra till ett julbord. Utöver att du har både syra och en struktur i champagne har du också bubblorna som lätt skär in i den feta maten. André Clouet är ett exempel på en bra champagne till julbordet. Sedan finns också en producent som heter Pierre Péters, som också är väldigt bra. Där har vi två olika stilar. André Clouet är ju Pinot Noir-drivet, alltså en röd druva. Det är lite mer rödfruktigt och Pierre Peters är Blanc de Blancs, alltså 100 % Chardonnay. Den är lite mer krispig. Båda dessa funkar väldigt bra till smakerna på julbordet.
Vad är det som gör att champagne fungerar så bra just till det nordiska köket?
– Både syran och mineraliteten i vinet och sedan moussen, bubblorna gör att det skär in i både saltet och fetman – även i umami, som den femte smaken heter. Det är inte många viner som klarar av det. Där hjälper ju bubblorna till.
En som inte vet så mycket om champagner, vad skall man tänka på när man väljer? Man står ju ofta framför hyllorna vid Systembolaget, utan att veta vilka egenskaper man skall kolla på i etiketterna.
– Det är ju det vanligaste om man inte riktigt vet något om ämnet. Man går antingen på prislappen eller något som man känner igen. Men så är det ju med alla val i livet. Jag tycker att man innan man går till hyllan skall göra en snabb sökning på t.ex. Google på prisvärda champagner och vad man skrivit i ämnet – om man nu vet ungefär vad man söker. Men ett bra sätt kan också vara att man vid något tillfälle köper två olika champagner när man är i ett större sällskap och provar dessa bredvid varandra. Det är då man lär sig sin egen smak. Det måste inte vara champagne. Jag provar ju mousserande vin från hela världen och även där handlar det om att pröva sig fram och lära sig sin egen smak och vad man tycker om. Det vet man ju inte innan man har jämfört två stycken bredvid varandra. Det är först då man inser vilken skillnad det är. Det är som med öl. Om man häller upp en öl och den är kall och man har gott sällskap, då är ju ölen oftast god. Men när man häller upp två-tre stycken bredvid varann, det är då man inser att, vänta nu, det är den här stilen jag gillar. Så det är väl det bästa tipset; att försöka pröva på olika stilar bredvid varandra.
Om man vill köpa en fin champagne som present, finns det någon prisvärd champagne som går hem i smaken hos alla?
– Jo, det finns många bra och prisvärda champagner. Ett exempel på en prisvärd champagne som finns i hela landet på hyllorna är nämnda André Clouet, som finns för 299 kr på Systembolaget. Det är ju fantastiskt bra för en kvalitetschampagne. Det är en liten odlare som ändå producerar en tillräckligt stor volym för att det skall kunna finnas på ett monopol och som gör väldigt hög kvalitet för de pengarna. Sedan har vi också Palmer & Co – ett kooperativ som producerar en riktigt trevlig Brut för 279 kr. Det är också extremt bra om man jämför med de stora husen. Där hamnar ju prislappen ofta långt över 400 kronor. Sedan är det ju klart att om man har tid att göra ännu mer efterforskningar så finns det många tips från mindre hus som aldrig kommer att komma på det ordinarie sortimentet. Men dessa två tipsen tror jag nog att vi kan hålla oss till – där når man så många som möjligt.
Till sist, det börjar snart bli nyår, några tips på hur man bäst avnjuter sin champagne?
– Det vanligaste misstaget när man köper något finare och bättre att skåla i är att man sparar det till tolvslaget. När man ätit en lång middag med mycket smaker och andra drycker är man ju inte direkt mottaglig för den bästa champagnen. Då är det bättre att börja kvällen med den bästa champagnen och öppna något lite enklare, t.ex. ett vanligt mousserande vin vid tolvslaget och skåla in nyåret. Det är mitt bästa tips. Annars tillgodoser du inte investeringen. Men det är ju ett jättevanligt misstag, historiskt är det ju så man har gjort. När det är snö ute stoppar man dessutom ner champagnen i snön där det kan vara ned till två grader. Då känner du ju heller ingen smak. Då har man köpt ett hantverk som oftast är ganska dyrt och sedan får man inte ut något av det. Men samtidigt kan det ju också vara trevligt att skåla i något lyxigt och unna sig det. Man kan ju heller inte räkna bort den emotionella biten.
Boken ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” finns nu till försäljning hos bland annat Akademibokhandeln, Adlibris och Bokus. Pris från 199 kr.
Om Fredrik Schelin
Fredrik Schelin upptäckte tidigt att champagne-och vinvärlden var exkluderande och att utbudet av vinbarer och vinprovningar var både litet och avsett för några få – något han ville ändra på. År 2005 startade Fredrik tillsammans med några vänner Stockholm Wine Club med konceptet vinprovning för alla, som visade sig vara ett både lyckat och efterlängtat drag. Kort efter premiären tog sig allt fler vin-och champagneintresserade stockholmare till klubben för att låta sig inspireras av den vin- och champagnepassionerade Fredriks kunskaper. I dag finns Stockholm Wine Club inte bara i huvudstaden utan även i flera andra städer runt om i landet under namnet Sweden Wine Club. Fredrik driver fortfarande klubben som erbjuder både provningar och föreläsningar över hela landet. Fredrik arbetade i många år även som flitigt anlitad frilansande dryckesskribent ibland annat för ”Allt om Mat”, Expressen, och Metro. 2009 startade han det digitala magasinet DinVinguide.se som sedan dess fått ett systermagasin DryckesListan.se.