Det finns knappast något årtionde som starkare påverkat det som man idag ser som det klassiskt herrmode än 1930-talet – ofta har denna tidsperiod också kallats för den gyllene eran för herrmodet. Detta var en tidsålder då formella etikettregler gällande klädseln vid olika tillfällen under dagen var en självklarhet i de flesta samhällsklasser, samtidigt som man även inspirerades av det nya inom herrmodet. Detta betyder inte att alla hade råd att klä sig enligt dessa regler, men alla visste i alla fall vad som gällde.
Om själva kläderna var inspirerande kan det samma sägas om illustrationerna från denna tidsera. Fram till 1960-talet bestod en stor del marknadsföringen inom beklädnadsindustrin av illustrationer, där man med stor noggrannhet försökte fånga mönster, färger och material. Eftersom en stor del av illustrationerna samtidigt riktade sig till konfektionsindustrin och dess inköpare var det av största vikt att man kunde få fram budskapet i dessa.
En av de tidningar som hade stort inflytande under 1930-talet var tidigare nämnda Esquire Apparel Arts. Ett annat magasin med en ännu längre historia och som publicerades mellan åren 1874-1954 var The Sartorial Art Journal. Liksom med Esquire Apparel Arts var syftet även med detta magasin främst att hjälpa skräddare vid konsultation med kunder. Med andra ord var den direkta målgruppen främst konfektionsindustrin snarare än slutkunden. Här fanns oftast beskrivningar över tyger och råd över lämpliga tidpunkter för användning av plaggen bifogade till illustrationerna – allt för att hjälpa skräddarna vid rådgivningen av kunderna.
Som tur kan vi idag tack vare The Museum of Metropolitan Art’s Costume Institute helt gratis inspireras av en stor del av de vackra illustrationerna från de gyllene årtiondena inom manligt mode. Det gäller då de utgåvor för vilka upphovsrätten utgått. I detta fall innebär det att vi kan njuta av de illustrationer som gjordes fram till 1930-talet.
Nedan är lite inspiration från 1930-talets herrmode från England. Lite senare går vi över till det amerikanska och italienska. Klicka på bilderna för att få dem större.