Som det nämndes i förra veckans inlägg om Schweiziska författarhotell, kan ett miljöombyte vara mycket nyttigt för den kreative. Idag fortsätter vi med ytterligare fyra författare som låtit sig inspireras av den Schweiziska alpmiljön för att skapa sina storverk inom litteraturen och de hotell som ännu finns kvar för den som önskar gå i deras fotspår.
Sir Arthur Conan Doyle
Det är inte bara Thomas Mann bland kända författare som låtit sig inspireras av den rena luften och de spektakulära vyerna från schweiziska alperna. Redan år 1893 hade Sir Conan Doyle, författaren till romanerna om Sherlock Holmes anlänt till Schweiz.
Även i detta fall var det på grund av att hans fru insjuknat i tuberkulos och Conan Doyle hört att klimatet i Schweiz var välgörande för tuberkulospatienter. Det var också tack vare Sir Arthur Conan Doyle som skidsporten i området fick en stor injektionskick, eftersom han som skrev om sina skidäventyr i Arosa och Davos i den brittiska tidsskriften The Strand år 1894. En artikel som lockade brittiska skidåkare till Schweiz.
Då det gäller Schweiziska hotell och Sir Conan Doyle nämns i denna artikel The Seehof i Arosa som det hotell som han tillsammans med sitt skidsällskap avslutade sina turer hos, efter en dag full av skidåkning.
Även Park Hotel du Sauvage i Meiningen var ett av de hotell där Sir Conan Doyle en gång stannade på sina besök till Schweiz. Hotellet är ännu idag dekorerat i den stil som rådde på 1880-talet när hotellet byggdes. Det är osäkert om det är detta hotell som Sir Conan Doyle syftar på när han i romanen Det sista problemet lät Sherlock Holmes och Dr. Watson övernatta i Meiringen och det som han i romanen benämner The Englischer Hof. Faktum är dock att hotellet vid den tiden var populärt bland engelska turister och arketypen av den typ av hotell som Sherlock Holmes och Dr. Watson skulle ha valt som övernattningsplats.
Sherlock Holmes Det sista problemet publicerades för första gången 1892 och novellen har filmatiserats många gånger, bland annat 1987 med Jeremy Brett i huvudrollen.
Ännu lite inspiration från hotellet Park Hotel du Sauvage, som bibehållit sin jugendstil ännu i dessa dagar, med sin restaurang i spetsen.
Lord Byron
Om vi ännu går tillbaka lite i tiden, så var även den schweiziska semesterorten Interlaken populär på 1800-talet och lockade framstående konstnärer, kompositörer och författare till sig. Innerlaken är beläget på en slätt mellan två sjöar och är omgiven av berg. Bland annat den engelske poeten Lord Byron besökte stadens äldsta hotell, Hotel Interlaken.
Hotel Interlaken var ursprungligen ett kloster och det var inte förrän 1323 som man i historieböckerna kan läsa att det börjat benämnas som gästhus. Hotellet gick igenom en avancerad renovering i 1491, vilket var då hotellets vapensköld kom på plats och som idag fortfarande går att se på fasaden. Senare renoveringar har lyft hotellet till högre standarder samtidigt som det bibehållit sitt ursprungliga utseende.
Vladimir Nabokov
Oftast har författare tillfälligt bott på hotell för att hämta inspiration till sina artistiska strävanden. Sedan finns det också undantag, men det kräver naturligtvis resurser. Resurser som kommer från framgångsrika alster. Efter sin framgång med romanen Lolita (1955) och försäljningen av filmrättigheterna till boken, beslöt sig Vladimir Nabokov (1899-1977) och hans fru att bosätta sig på Hotellet Montreaux Palace vid Genèvesjön. De skrev på ett hyresavtal sommaren 1961 och blev inneboende lagom till färdigställandet av romanen Blek låga (Pale Fire) som utkom år 1962.
Bland övriga mästerverk som Nabokov skulle färdigställa under tiden han var inneboende på hotellet kan nämnas Genomskinliga ting (Transparent Things) från 1972. Vladimir skulle komma att bo på Montreaux Palace resten av sitt liv, vilket alltså blev hela 17 år.
The Montreux Palace (Fairmont Le Montreux Palace) är ett lyxhotell beläget i Montreux i Schweiz, som öppnade år 1906 och som även är medlem i den exklusiva klubben the Leading Hotels of the World. Hotellet har haft en stor mängd celebriteter som gäster under sin historia. Hotellet var alltså Vladimir Nabokovs permanenta hem mellan åren 1961 och 1977.
Som kuriosa kan även nämnas Vladimir Nabokovs rutiner som författare som han berättade om i en intervju med The New York Times år 1968. Där berättade han att han vaknade mellan sex eller sju på morgonen, åt frukost tillsammans med sin fru runt 8.30 och därefter var det genomgång av posten. Han skrev sedan till kl. 10.30 vid ett arbetsbord beläget vid en ljust hörn av rummet.
Runt kl. 11 var det dags för 20 minuter i ett hett bad, en promenad utmed sjön följt av en lunch och en tvåtimmars tupplur. Efter det återgång till skrivandet fram tills middagen kl. sju på kvällen. Sedan spelade han Scrabble en timme eller två efter middagen, för att avsluta kvällen med att läsa i sängen. Antingen tidskrifter eller romaner som olika publicister sände honom.
Mellan elva och tolv försökte han sig på att somna, men led ofta av insomnia. Enligt Nabokov var detta hans rutiner vintertid, medan han under sommaren var lite aktivare i utomhusmiljö och ägnade sig åt promenader utefter bergsluttningarna.
Victor Hugo
Den sista av kända författare som vi väljer att ta upp i detta inlägg är Victor Hugo (1802-1885). Victor Hugo stannade ofta på hotellet Beau-Rivage i Lausanne och färdigställde bland annat boken The Rhine på detta hotell. I boken ger han en beskrivning av den vackra utsikten från esplanaden ut mot katedralen i närheten.
The Beau-Rivage Palace öppnade år 1861 och har haft en stor mängd kända gäster under åren. Bland dessa kan förutom Victor Hugo, även nämnas Charlie Chaplin, Coco Chanel, Nelson Mandela och Tina Turner. The Beau-Rivage Palace betraktas som ett av Europas finaste hotell.
Ett av rummen på hotellet.