Kashmir. Ett ord nästan synonymt med lyx. De tunna fibrerna från en ovanligt kall tamget har blivit till en ädel råvara, med efterfrågan långt över tillgången.
Som vanligt i en guldrusch drabbas marknaden samtidigt av många oseriösa aktörer. Falsk eller utblandad kashmir och ohållbart produktion har blivit en plåga.
Vad är kashmir, vilka plagg passar det bäst för och hur särskiljer man bra och dålig kashmir? I den här guiden svarar på alla dina frågor om kashmir.
Vad är kashmir?
Kashmirgeten – capra hircus laniger – är en form av tamget som lever på högplatåerna kring Himalaya. Det karga klimatet ger stora temperatursvängningar och på vintern utvecklar kashmirgeten därför en extra, ytterst mjuk underpäls som skydd. Dessa hår är kashmiren.
Kashmiren borstas eller rakas av för hand, och sedan sållar man bort de grövre hårstrån som kommer från getens yttre skyddspäls.
Till skillnad från ull så ger varje kashmirget därför bara 150-250 gram ren kashmir per år. En enda tröja kräver därför en årsproduktion från flera getter, och en rock mycket mer. Det är detta som gör kashmiren så dyr. Totalt produceras bara ca 6500 ton kashmir årligen, att jämföra med över 1 miljon ton ull.
Utmärkande för kashmirfibrerna är hur smala de är. En kashmirfiber är normalt max 20 mikrometer i diameter, ett femtedels hårstrå. Det är det som ger kashmiren dess legendariska mjukhet.
Förutom mjukheten är kashmir även naturligt isolerande, skrynkelfritt och kliar inte lika mycket som ull. Dessutom är det tåligare och mindre noppigt, även om även kashmir får noppor.
Kashmir kommer naturligt i vita, beiga och bruna nyanser, men går naturligtvis att färga.
Vad är bra kashmir?
Som vi skrev i inledningen har efterfrågan av kashmir skapat en marknad för fusk. Även om det kan vara svårt att bedöma så är det bra att känna vad som kännetecknar bra kashmir.
Bra kashmir har tunna och långa fibrer. Tillverkare använder en kategorisering från A-C, där den bästa kashmiren, grade A, har fibrer så smala som 14 mikrometer samtidigt som de är uppåt 35-40 mm långa. Som jämförelse kan de sämre kvaliteterna, som man hittar i billigare plagg, vara nästan dubbelt så tjocka och hälften så långa.
Efter att väven spunnits kan trådarna tvinnas, s.k. ply (precis som för t.ex. bomull i skjortor). 2-ply betyder att väven är gjord av två trådar som tvinnats.
Bra kashmir är naturligt elastisk. Du kan testa kvaliteten genom att trycka ihop en bit av tyget och se att det snabbt återfår sin form när du släpper. Du kan också se efter att tyget inte är alltför ”luddigt”, och inte snabbt bildar noppor när du gnuggar det.
Den bästa kashmiren i världen kommer från Ladakh, den indiska delen av den omstridda regionen Kashmir. Här framställs pashmina, den finaste kashmirkvaliteten från ett litet bestånd av Changthangi-getter. Även i Mongoliet finns produktion av hög kvalitet.
Den största mängden kashmir framställs dock i Kina, och här varierar kvaliteten mycket. Generellt sett kan man säga att billig kashmir ofta kommer från Kina. Kashmirens kvalitet handlar inte bara om djuret utan också om vilka delar av djuret man tagit kashmiren från.
Baby cashmere – kashmir från yngre getter – marknadsförs ofta som extra lyxigt, men kan också innebära en alltför skör produkt som inte håller lika bra.
Nuförtiden återvinns också kashmir till nya plagg, något väldigt positivt. Tyvärr kan kashmirens egenskaper påverkas vid återvinningen och det är inte garanterat att ditt plagg har samma fina egenskaper som ny kashmir har.
Se också upp för blandningar. Det är naturligtvis inget fel att blanda in t.ex. silke för att ge mer glans, men det är inte samma produkt som 100% kashmir.
Fyra sätt att bära kashmirplagg för män
Kashmir kan användas till många olika plagg. Vi har plockat ut ett par tips på hur du kan få in kashmir i din garderob:
Tröjor
Kashmir passar utmärkt för stickade plagg. De mjuka, varma plaggen är en omedelbar favorit för alla som haft förmånen att prova. Rundhalsade tröjor och polotröjor är två välskräddade varianter, eller varför inte en hoodie i kashmir för en mer avslappnad stil.
Accessoarer
Den varma, mjuka kashmiren gör också halsdukar och mössor mjuka, varma och snygga. Undvik däremot handskar i kashmir – den fina ullen är inte tillräckligt tålig och svår att tvätta.
Kostymer och kavajer
Kostymer och kavajer i 100% är ovanliga, inte minst för att det blir väldigt dyrt. Att blanda in kashmir för att skapa en mjukare väv är däremot inte ovanligt, och förekommer ofta i höst- och vinterplagg.
Rockar
Den ultimata lyxen är ett ytterplagg i kashmir. Precis som med kostymer blir ett ytterplagg i 100% högkvalitativ kashmir väldigt dyrt. Det är däremot inte ovanligt att hitta rockar med kashmir inmixat i ullen för att skapa en lyxigare och mjukare produkt.
Så sköter du kashmir
Kashmir är tåligt jämfört med ull, men det betyder inte att du kan behandla det hur som helst.
Kashmirplagg ska precis som andra stickade plagg förvaras vikta, aldrig hängas på galge. Om du långtidsförvarar dem i en garderob, placera plaggen i skyddande förpackningar. Malmedel eller de naturliga alternativen cedarträ och lavendel ger ytterligare skydd.
Kashmir ger faktiskt färre noppor än ull, men det är oundvikligt att du kommer få dem. Nopporna uppstår när tunna fibrer rullar ihop sig efter upprepat gnuggande. Använd en kashmirkam för att avlägsna nopporna.
Luftar du dina plagg behöver du tvätta dem mindre. Om du behöver tvätta, använd ett kallt (30 grader) och kort program på din tvättmaskin. Undvik självklart starka tvättmedel – välj gärna ett tvättmedel avsett just för kashmir och andra känsliga tyger.
När du tvättat klart, låt kashmiren plantorka på en handduk. Vrid eller stretcha aldrig det blöta tyget, och häng inte upp det blött av samma skäl. Behöver du stryka plagget, använd låg temperatur och en handduk mellan strykjärnet och tröjan som skydd.
Kashmiren genom tiderna
Kashmirgetter har fötts upp i tusentals år i och runt regionen Kashmir. Referenser till ull-scarves från regionen ska finnas nedtecknade redan på 300-talet f.Kr Under 1400- och 1500-talet ska produktionen utökats avsevärt, tack vare att vävare ska ha flyttat till Kashmir under Kashmir-sultanatets storhetstid.
Även om sjalarna var populära handelsvaror skulle det dröja till 1800-talets början innan kashmiren slog igenom i Europa. Det ska ha varit Napoleon som sände en kashmirsjal till sin blivande kejsarinna Joséphine. Joséphine ska inte ha uppskattat sjalen först – hon tyckte den såg gräslig ut – men ändå valt att behålla den för dess mjukhet och värme. Men hennes tveksamhet vändes snart till en besatthet, och Joséphine ska ha samlat hundratals exklusiva kashmirsjalar.
Den trendiga kashmiren gjorde att både brittiska och franska handelsmän gjorde försök att importera både kashmirull och till slut även hela får till Europa. Valerie Audresset i Louviers ska ha varit den första kommersiella tillverkaren, men snart följde även skotska och amerikanska väverier i deras fotspår.
Under 1900-talets andra hälft gjorde nya syntetmaterialen att kashmiren blev mindre populär. Det dröjda till 1980-talet innan designers på nytt började använda kashmir för lyxplagg.
Ökad handel med nya ekonomier som Kina har under 2000-talet drivit ner priset på kashmir radikalt, och gjort att det blivit ett populärt inslag i plagg även inom s.k. fast fashion, men då ofta kashmir av dålig kvalitet och utblandad med ull och syntetiska fiber.
Trots flodvågen av billig kashmir fortsätter ett plagg i 100% kashmir av hög kvalitet att vara en lyxprodukt. Och inget pekar på att kashmirens popularitet kommer minska framöver.