En ofta bortglömd accessoar inom herrmodet är hängslen. Men så var också deras ursprungliga funktion just den att de skulle hållas gömda. Olika varianter av hängslen har använts av människor ända sedan 400-500 f. Kr.
Albert Thurston – uppfinnare av moderna hängslen
Den moderna formen av hängslen uppfanns av engelsmannen Albert Thurston år 1820 och blev omedelbart en succé då de passade väldigt bra till dåtidens högskurna byxor. Det var ändå dandyn och stilikonen Beau Brummell som var först ut med hängslen i England.
Hängslen användes även för att hålla uppe underkläder eftersom moderna underkläderna med resår i midjan inte uppfanns förrän 1930-talet.
Albert Thurston gjorde några små modifikationer för att skapa de hängslen som vi känner igen idag. Två parallella strängar på framsidan och en X- eller Y-form på baksidan, som fästes med clips, knappar eller spännen.
Engelsmännen pionjärer
Det som framförallt gjorde hängslena så populära i begynnelsen var att eleganta engelska affärsmän började använda dessa. Här var dock etikettreglerna klara gällande användning av hängslen.
De viktigaste bland dessa var att hängslena aldrig fick synas. De skulle alltid bäras under en väst eller under en stängd kavaj.
Den värmebölja som svepte över Europa under 1890-talet gjorde att hängslen på grund av dessa etikettregler blev mindre populära under en tid.
Populära bland amerikaner
Bland amerikanerna var dock kärleken till hängslena mer villkorslös och man trotsade ofta etikettreglerna för att kunna fortsätta använda dessa. De var en användbar och mångsidig accessoar som användes både hos aristokrater och cowboys.
Sedan början av 1900-talet har etikettreglerna skrivits om gällande användningen av hängslen, men det finns ändå vissa regler som är värda att komma ihåg.
Vid användning tillsammans med smoking bör hängslen alltid vara vita (aldrig bälte till smoking). Med mer vardaglig klädsel finns inga klara etikettregler, men bland de mer eleganta varianterna från Albert Thurston ses alltid läderdetaljer i fästningen.
Hängslen inom populärkultur
Bland ikoner inom herrmodet som använt sig av hängslen märks bland annat Fred Astaire under 1930- och 1940-talet, samt Cary Grant, John Wayne och Paul Newman. Speciellt Paul Newman använde dessa fullt synliga i flera av de filmer han medverkade i.
Under 1980-talet blev hängslena en symbol för yuppiekulturen i och med filmen Wall Street där Michael Douglas använde sig av dessa i många av scenerna.
Även idag har hängslen sina trogna användare inom många olika sammanhang, i allt från finansbranschen till de som gillar att uttrycka en mer personlig stil genom att lägga till denna stiliga accessoar.
Hängslen har även ingått som dekorativa tillägg hos alternativa subkulturer, t.ex. hos syntare och skinnskallar.