Hotellrecension: Sekelskiftskänsla på Sparrow Hotel

Som det tredje benet i Grand Group – hotellkonstellationen med klassiska Grand Hôtel och topprankade Lydmar Hotel – är mina förväntningar höga på Sparrow Hotel i Stockholm. Med en erfaren ägare i ryggen och en placering ett stenkast från Stureplan finns potentialen att bygga något riktigt bra.

I praktiken når Sparrow inte riktigt hela vägen fram, trots den fina familjen och den snygga hemsidan. Några relativt enkla missar hindrar ett toppbetyg. Men Sparrow Hotel är fortfarande ett alldeles utmärkt hotell, inte minst för dig som vill älskar vackra, luftiga rum och sekelskifteskänsla.

Sparrow Hotel

sparrow hotel recension

Sparrow Hotel ligger på Birger Jarlsgatan 24, ett stenkast från Stureplan i centrala Stockholm. Hotellet är inrymt i huset som kallas Landbyska verket 11, ett vackert sekelskiftespalats med fasad i Ekebergsmarmor och eleganta detaljer. Här låg en gång i tiden Arvid Nordquists delikatessbutik. Det centrala läget i Stockholm är naturligtvis perfekt, både för affärsresenärer och för dig som vill spendera en weekend med shopping, restaurangbesök och kultur.

Hotellet hette en gång Drottning Kristina, men köptes upp av Grand Group 2018 och bytte namn till Sparrow Hotel. Entrén känns dock fortfarande mer som Drottning Kristina. Skyltningen är minst sagt diskret, liksom själva lobbyn. Personalen är avslappnat trevliga och incheckningen går utmärkt, men den där wow-känslan som stämpeln boutique-hotell antyder saknas helt.

De vackert bevarade (och minimala!) hissarna från 1900-talet står ut som en minnesvärd detalj. Tyvärr neutraliseras stämningen helt av hotellkorridorerna. Det hjälper tyvärr inte att man placerat ut konst och fotografier, när mattor och väggar är så slitna och – tyvärr – fula. Här skulle Sparrow med enkla medel som färg och tapeter kunna åstadkomma så mycket mer.

Det faktum att hotellet består av flera sammankopplade trapphus, sammankopplade av labyrintliknande korridorer, skapar i alla fall lite comic relief när jag flera gånger lyckas gå vilse på vägen till lobbyn.

Rummen

Om entrén och första intrycken är en besvikelse så är rummen en desto bättre överraskning. Jag har valt ett Superior-rum, ett lite större rum på 18 kvadratmeter med fönsterparti ut mot Birger Jarlsgatan. Smakfullt inrett med känsla för kulörer, högt i tak, fiskbensparkett, kristallkrona och en fantastisk säng – riktigt vackert.

Kontinentalsängen från Dux är hög, relativt fast och utrustad med fina sängkläder och en elegant sänggavel. Kuddar är fylliga, liksom täcket – på gränsen till för varmt även i oktober. Men med den väl fungerande luftkonditioneringen finns inte mycket att klaga på. De gamla glasrutorna blir varma när solen ligger på, men troligen står sig rummet bra under både sommar och vinter – till skillnad från många andra sekelskifteshotell i Stockholm. Skrivbordet är litet och något högt, men fungerar bra att arbeta med. Rummet har naturligtvis wifi, en lagom stor TV och en godkänd minibar. Bluetooth-högtalaren från Audio Pro är en bonus för dig som gillar lite stämningsmusik.

Badrummet slår inte riktigt lika högt, framför allt på grund av sin lite oregelbundna form och lite tråkiga material. Duschen med sitt regndusch-munstycke är däremot utmärkt, och varmvattnet håller utan problem. Schampoo, balsam och hudkrämer är från L’Occitaine – ett säkert val – och det finns också badrock och tofflor.

Med Birger Jarlsgatan precis framför huset och Spy Bar runt hörnet är det här inget lugnt område. Men på 4:e våningen är det ändå förvånansvärt tyst, och hotellet bjuder också på gratis öronproppar.

Superior-rummet som jag valt ligger prismässigt mitt i spannet. För den som söker mer utrymme finns både 25 kvadrat stora Deluxerum med extrasäng, juniorsviter på 30 kvadrat, och sviten La Chambre de Joséfine, med 3 rum och 150 kvadrat. För den som vill bo lite enklare finns Classique och takrummen Unique, på 15 kvadrat.

Mat och dryck

En av fördelarna med att vara en del av Grand Group är att även Mathias Dahlgrens restauranger ingår i koncernen. Det ger hotellet till en fin bistro med klassiska franska rätter signerad Dahlberg, och dessutom en fin vinbar.

Till saken hör ju att Sparrow Hotel ligger oerhört bra till från ett matperspektiv, även om man inte hade haft en egen restaurang. Utanför dörren hittar du allt från snabbmat till fine dining, delikatessdiskar och olika nationella kök på promenadavstånd.

Den kontinentala frukosten ingår i rumspriset och är alldeles utmärkt. Det är inget gigantiskt sortiment, men allt är väl valt och riktigt gott.

Service

Det lilla jag utnyttjar av servicen på hotellet så är allt bemötande positivt. Hotellpersonalen är avslappnat trevlig, utan minsta tillstymmelse till snobbighet. Samma sak gäller på frukosten.

Utöver rummen finns även ett gym inrymt i hotellet. Hundar och husdjur är också välkomna, om man kontaktar hotellet först.

Prisvärdhet

Så till pudelns kärna – är det värt pengarna? Hotellmarknaden i Stockholm är utan tvekan fylld av konkurrens. Prislappen på strax norr om 2.000kr känns rimlig för en storstad som Stockholm, men för nästan samma pengar finns också hotell som Reisen, Rival och Diplomat.

Sparrow Hotels styrka är de fantastiska rummen. Även om det finns många andra bra hotell, är det få som ger samma känsla som Sparrow. Förnuft står mot känsla, men jag landar ändå i att jag faktiskt trivs oerhört bra på Sparrow Hotell. Och det är mycket värt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *