Högskoleprovet har 8 delar. Ofta är det på en eller ett par av delarna du kan anta att resultatet blir bra. Någon kanske har väldigt lätt för logiskt tänkande medan andra är bra på att förstå svåra ord och text. Högskoleprovet har också ett avsnitt för engelsk läsförståelse.
Många känner sig väldigt nervösa inför provet men genom att gå in på hpguiden.se kan du öva för att öka dina chanser till ett gott resultat.
Öva på högskoleprovet
Genom att öva på hpguiden.se får du en stabil grund att stå på inför det riktiga provet. Det finns en omfattande kostnadsfri version som kan hjälpa dig i förberedelserna.
Vill du verkligen öka dina chanser till höga betyg finns dessutom VIP-varianten. Där betalar du en avgift, vilket ger dig en möjlighet att verkligen lägga tid och engagemang på att förbereda dig inför högskoleprovet.
Vilka delar består högskoleprovet av?
Högskoleprovet består av 8 delar. Totalt är det 160 frågor som ska besvaras.
Högskoleprovets 8 delar:
- Matematisk problemlösning
- Kvantitativa jämförelser
- Kvantitativa resonemang
- Diagram, tabeller och kartor
- Ordförståelse
- Svensk läsförståelse
- Meningskomplettering
- Engelsk läsförståelse
Vad är svårast på högskoleprovet?
En del har lätt för att dra logiska slutsatser och klura ut problem, andra kan många ovanliga ord och läser snabbt. En del är bra på allt detta och tycker inte att någon av delarna är särskilt svår.
Du kan förbereda dig för de delar som just du tycker är svårast genom att öva extra på dem hos hpguiden.se. När du övar inför ett prov, oavsett vilket det är, handlar det inte bara om att svara rätt. Det handlar också om att förstå hur högskoleprovet är konstruerat och veta ungefär hur frågorna brukar se ut.
Genom att förstå detta är du förberedd på frågornas upplägg och vilka detaljer som du bör vara uppmärksam på. Det kommer att spara tid när du väl skriver provet.
Förberedelser och planering inför högskoleprovet
Du kan naturligtvis inte veta exakt vilka frågor som kommer men du kan helt klart förbättra dina chanser att klara högskoleprovet med toppbetyg. Övning ger färdighet.
Att disponera tiden du har för högskoleprovet är avgörande för resultatet. Det är bra att alltid börja med de frågor du faktiskt kan och känner dig någorlunda säker på. Frågor som du inte förstår vid första genomläsningen är det bättre att ta när du har besvarat frågorna som kändes enklare.
Sist men inte minst är det viktigt att se till att vara utvilad och ha ätit ordentligt så att du har energi för provet. Se till att du vet vad det är du ska ha med dig och inte, för att slippa stressa i sista minuten.