Hur ofta har man inte en idé som man tänker att man skall ta itu med så småningom, när det äntligen finns tid för det? När tiden sedan finns, så finns inte lusten. Hur är det möjligt att man under loppet av bara några timmar kan befinna sig i ett så helt annat känsloläge?
Många klagar över tidsbrist, men till skillnad från den allmänna uppfattningen är det oftast inte tidsbristen som är den vanligaste orsaken till att man inte tar tag i saker. Det är svårigheten att komma in i rätt känsla och att hitta den rätta inspirationen som oftast är boven i dramat. Det är självklart att det underlättar om man har ett fritt program utan en massa måsten under en dag. I vanliga fall är ett heltidsjobb den största tidstjuven eftersom detta dränerar oss på det mesta av våra kreativa krafter som man kunde lägga på sig själv och sina idéer.
Detta är dock endast en del av sanningen. Finns det en brinnande vilja att förverkliga sina drömmar hittar man också tiden. Det kan verka enklare sagt än gjort och därför blir vi också ofta irriterade på så kallade ”besserwissers” som tror sig veta något om våra liv.
Men oavsett vad andra tror sig veta om det liv som andra lever, så finns det faktiskt en gnutta sanning i detta påstående. Den som riktigt gärna vill åstadkomma något hittar faktiskt tid till det. Det handlar främst om att ta vara på de stunder under vardagen då man vet att man fungerar som bäst – när man är som klarast i tanken och då man vet att det finns förutsättningar för att orka vara kreativ.
[pullquote]
Habits practiced once a week aren’t habits at all. They’re obligations. If you’re doing something once a week, it’s probably only a matter of time before you stop doing it altogether.
– Jeff Goins
[/pullquote]
I boken Everybody writes ger författaren Ann Handley några utmärkta exempel på hur man kan bli en duktigare skrivare genom att ta i bruk några enkla rutiner. För det första gäller det att, som ovan nämndes, att göra det mest krävande tankearbetet när man känner sig som fräschast under en dag – en sak som vi nämnt åtskilliga gånger här på Gentlemannaguiden. För det andra gäller det att göra det som man önskar bli bra på ofta. Ett av de vanligaste problemen som vi människor har, är att vi överskattar vår ork i de situationer där tiden faktiskt finns tillgänglig. Dessutom är det ytterst sällan man har turen att lusten och inspirationen råkar infalla just precis en viss tidpunkt under veckan om strategin är att skriva fem timmar under en lördags- eller söndagsmorgon.
Som både Jeff Goins och Ann Handley nämner i boken är då risken att det endast är en tidsfråga innan man helt slutar när man gör sig själv besviken varje gång. Istället handlar det om att varje dag avsätta tid till att skriva, även om det då endast handlar om en halv timme per dag. Det är på detta sätt man etablerar en rutin – en rutin som gör att man utvecklar sin tanke- och skrivförmåga. Det som man gör ofta tänker man också ofta på och därmed jobbar även det undermedvetna aktivt med att utveckla nya lösningar på problem.
Detta gäller inte endast om man vill bli en duktigare skrivare. Det gäller även alla andra områden som man vill behärska i livet. Ett längre träningspass endast en gång i veckan är inte lika värdefullt som ett kort träningspass många dagar i veckan. Det är nämligen först när man etablerat en daglig rutin som det finns riktiga förutsättningar att bli riktigt duktig på något.
Förr eller senare kommer detta att leda till att man går på autopilot och att man inte ens behöver fundera på saker som inspiration och lust för att sätta igång med att förverkliga sina intressen. Det var dagens lärdom; även om det kan kännas tufft att komma igång, se till att avsätta lite tid varje dag till dina intressen och dina drömmar. Det som man gör och tänker på dagligen är det som i slutändan kommer att avgöra vilken person du blir i framtiden.