Så här på Nobeldagen kan det knappast finnas en bättre tid på året att skriva en guide till fracken. För det som en gång i tiden var den vanliga festklädseln – som kostymen idag – är idag allt för ofta förpassad till garderoben eller uthyraren. Men alla sanna gentlemän måste ändå behärska detta, detta manligaste av alla manliga plagg.
Kamma benan och häll upp champagnen, så kör vi igång!
När passar det med frack?
Fracken var under 1800-talet sin tids finklädsel. Du kan jämföra den med kostymen (som då var sportswear) idag. Men tiden går. Först kom smokingen, som gradvis ersatte fracken som formell kvällsklädsel. Gradvis kom smokingen i sin tur att bli formell, och den mörka kostymen tog över dess plats. Idag är frack sällan rätt val om du inte vet varför du ska bära den.
Det finns i alla fall ett tillfälle när frack är ett måste: på kungliga tillställningar. I Sverige har vi Nobelfesten som årets höjdpunkt, för de 1300 eller så lyckliga inbjudna. I anglosaxiska länder bärs full evening dress vid möten med det brittiska kungahuset och finare baler vid universitet som Oxford och Cambridge. I Österrike finns Wiener Opernball där societeten har dansat i över 200 år.
Ibland kan du också få en inbjudan till ett bröllop med klädkod högtidsdräkt eller frack. På engelska pratar man om dress code white tie. Då ser värden eller värdinnan gärna att mannen dyker upp i frack. Kvinnor förväntas bära en balklänning eller liknande långklänning.
Även i akademiska sammanhang är frack vanligt. Vid såväl promoveringen som gasquen är frack vanligt och lämpligt.
Kort om klädkoderna frack och högtidsdräkt
Det finns ett antal klädkoder med liknande betydelser där frack alltid är korrekt, men där det också finns ett antal alternativ.
Högtidsdräkt är ett samlingsbegrepp, där frack, prästkläder (kaftan eller liknande) och finare hembygdsdräkt samtliga är acceptabla. Om det inte står civil högtidsdräkt så är även militär mässuniform välkommet, oavsett om du är aktiv eller pensionerad militär.
Inom akademin finns en akademisk högtidsdräkt som då ofta innebär frack med svart väst eller kaftan.
Står det frack ska inte hembygdsdräkt bäras. Normalt sett tänker då värdparet sig att du bär just frack.
Är du osäker, kontakta värden och värdinnan i god tid och fråga.
Frackens delar
En frackkostym består av ett antal centrala komponenter som styrs av tradition, och därför normalt är samma för alla frackar.
Frackrock
Frackrocken eller frackjackan föddes ur en informell ridklädsel. Dess utgångspunkt är en knälång, tätsittande jacka som sedan skurits av framtill och delats upp baktill i två skört för att lättare gå att rida med. På engelska kallas den därför ibland tail coat.
Din frackrock ska vara av ull och normalt svart eller möjligtvis midnattsblå, en nyans som blev populär eftersom den ansågs se ”svartare ut än svart” i gult ljus. Den ska vara figursydd över kroppen, och ha två skörtar som går ner till dina knän. Den ska vara skuren så att den formar två spetsar på varsin sida om din naturliga midja.
Frackrock görs ofta i en ullväv som kallas barathea, som du kommer känna igen från andra formella plagg. Billigare varianter kan vara utblandade med syntetmaterial. Slagen är spetsiga och klädda med silke, även det en detalj som förekommer hos många plagg på 1800-talet.
Frackrocken är dubbelknäppt med tre knappar, men du knäpper den inte. I bröstfickan placerar du en bröstnäsduk av t.ex. fint linne med en enkel vikning.
Ta aldrig av dig frackrocken, hur varmt det än är.
Frackbyxan
Frackbyxan görs i samma material som frackrocken, för att skapa en helhet. De har två revärer – ränder i silke – som löper längs med sidorna.
Frackbyxan bärs alltid med hängslen, aldrig bälte. De har inga slag utan löper hela vägen ner till skon.
Västen
Frack bärs alltid med en vit väst under. Västen är lågt skuren och gjord i bomullspiké, marcella.
Undantaget är vid tjänstesammanhang, t.ex. i akademin, och begravning då en svart väst kan bäras.
Tack vare hertigen av Windsor finns nu också västar utan ryggparti, så att du inte ska dö av värmeslag under festen. En sådan väst knäpps istället med spännen.
Västens längd är en fråga för debatt. Västen ska täcka byxlinningen. Men ska den också vara så kort att den inte sticker ut under frackjackans spetsar? Åsikterna går isär om vad som är rätt, men helt klart är att fracken ser mycket renare och elegantare ut om jackan täcker västen. Sticker västen ut så får det inte handla om mer än någon centimeter.
Med västen har du chansen att visa lite individualitet i den annars självutplånande fracken. Västen kan vara både enkelknäppt och dubbelknäppt, med olika typer av skärningar.
Flugan
Till fracken hör också en obligatorisk vit fluga. Flugan är normalt gjord i samma material som västen, alltså piké, men kan också vara i silke.
Kan du så är det alltid snyggast med en fluga som man knyter själv. Genvägen med en färdigknuten fluga blir aldrig lika bra. Flugan ska normalt sitta framför kragsnibbarna, även om det finns många motexempel.
Skjortan
När man bär frack gäller vit skjorta med ”snibbkrage” (wing collar). Skjortan har ett stärkt bröst som ger ett väldigt elegant intryck, det lilla som syns under frackjackan.
Frackskjortor knäpps alltid med manschettknapp även om manschetten är enkel. Här har du chansen att plocka fram eleganta – men diskreta – manschettknappar som betyder något för dig. Frackskjortans bröst har också lösa knappar, studs, eftersom tyget i det stärkta, tjocka bröstet är så hårt. Du sticker i de lösa knapparna genom knapphålen istället.
Accessoarer till frack
Knapphålsblomma
En boutonnière, blomma i knapphålet, kom att bli en populär dekoration till högtidskläder som frack och smoking under tidigt 1900-tal. De är knappast obligatoriska men ger dig en liten chans att uttrycka din personlighet om du vill det.
Ordensband och medaljer
Fracken är din enda möjlighet att visa upp dina militära bragder och tillhörighet i högre sällskap, om du nu råkar inneha några. Studenter bär ofta frackband diagonalt över bröstet, för att markera tillhörigheter i studentnationer och andra mer eller mindre obskyra sällskap.
Klocka
Frack bärs traditionellt utan klocka. Råkar du ha ett fickur i kedja kan det vara en snygg detalj. Men till och med vår egen kung bär armbandsur till frack, så om du bara inte väljer en tung stålklocka utan en diskret kostymklocka så kommer det gå bra.
Ytterkläder
Om du mot förmodan fryser i din frack så kan du bära den med en lång överrock. Rocken måste vara så lång att den täcker frackens skörtar, annars kommer det se väldigt komiskt ut.
Vill du ha lite dandy-känsla lägger du en sjal över axlarna och donerar en mörk cylinderhatt. Sjal och hatt bärs bara utomhus.
Vita skinnhandskar och käpp tar dig närmare Hollywood än Blå hallen, men var man salig på sitt vis.
Vilka skor passar till frack?
Så till skorna. Det här kommer kännas konstigt, men den manliga fracken bärs traditionellt med pumps. Precis som den kvinnliga varianten, fast utan klack. Opera pumps som skorna kallas är en typ av loafers eller tofflor, dvs. utan skosnören, med en rosett på.
Har man inte, eller vill man inte bära, pumps så är oxford-skor ett alternativ. Oavsett modell så ska skorna helst vara i högglansigt svart patentläder, eller i alla fall i ytterst välputsade. Vid den sällsynta händelsen att man bär frack till begravning kan man välja enklare men ändå välputsade skor.
Till skorna bär man alltid svarta strumpor, helst i silke eller något finare material. Strumporna ska vara långa och hölls traditionellt upp med strumpebandshållare så att de inte föll ner.
Köpa eller hyra frack?
Normalt förespråkar vi alltid att äga sina kläder, därför att passform är väldigt individuell. Det gäller egentligen för frackar också.
Problemet är bara att de flesta män använder frack så extremt sällan. I de flesta städer, inte minst universitetsstäder, finns gott om ställen som hyr ut frackar. För en enstaka fest eller bröllop kan det gott räcka att hyra en frack även om prislappen svider.
Om du kommer bära frack en handfull gånger lönar det sig snart att köpa en. När inbjudan till Nobelfesten trillat in så är det till Götrich du vänder dig. Ska du gifta dig finns t.ex. bra alternativ hos Cavaliere. Är du student så kommer du ändå att förstöra din frack, och då räcker någon av de billiga frackarna som säljs av t.ex. Fracklagret.
Även skorna hittar du enklast hos den som säljer din frack. Skomakare som Hammargruppen erbjuder också märken som brittiska specialisterna Bowhill & Elliott.