Wimbledon handlar inte endast om tennis. Precis som under vilket annat idrottsevenemang som helst inrymmer turneringen även party och mingel i massor. Den absolut populäraste drinken att släcka törsten med är Pimm’s Cup No. 1, som kostar mellan 7-8 pund och går att köpa i någon av restaurangerna och är det mest traditionsenliga som finns på Wimbledon.
Pimm’s är en likör med 25 % i alkoholhalt. 1823 öppnade James Pimm en ostronbar i London. James såg snart ett behov av en dryck att ackompanjera maten med och på den vägen kom Pimm’s till. Den mest populära varianten är nämnda Pimm’s Cup No. 1, som är en av Englands mest sålda likörer med stark koppling till förutom nämnda Wimbledon, även till Henley Royal Regatta och hästkapplöpningen Royal Ascot.
Pimm’s Cup No. 1 är baserad på gin och serveras både med is och i cocktails. Den dricks ofta blandad med lemonad och med frukt. Pimm’s No. 1 Cup karaktäriseras av pomerans, örter, malört, nötter och lakrits och beskrivs som aningen bränd med smak av sötma. En variant med champagne kallas Pimm’s Royal Cup.
Historien bakom drinken Pimm’s Cup
1851 började James Pimm en produktion i stor skala efter att han börjat sälja drycken till andra barer och den spreds vidare, bland annat genom gentlemannaklubbarna i London. Londons affärsmän kom att uppskatta den annorlunda drinken med sin uppfriskande förmåga och Pimm’s blev snabbt en succé även bland societeten och kungligheterna.
Med tanke på den rika historien är det kanske lite förvånande att Pimm’s inte varit Kungliga Hovleverantörer till det Brittiska hovet längre än sedan 2011. Det var då man förärades titeln ”Distillers and Compounder” till Her Majesty The Queen.
Andra versioner av Pimm’s Cup
1851 följde även lanseringen av Pimm’s No. 2 Cup och Pimm’s No. 3 Cup. Pimm’s No. 4 Cup lanserades efter andra världskriget och Pimm’s No. 5 Cup och Pimm’s No. 6 Cup lanserades på 1960-talet. Skillnaden mellan de olika versionerna har främst varit i alkoholbasen.
Av de versioner som ännu tillverkas finns Pimm’s Cup No. 6 som är baserad på vodka, men denna finns endast att tillgå i små kvantiteter. Det samma gäller Pimm’s Cup No. 3, som brukar lanseras i en specialutgåva som heter Pimm’s Winter Cup och har en bas av brandy.
I samband med Wimbledon-turneringen serveras varje år drygt 230 000 drinkar av Pimm’s Cup No.1.
Recept Pimm’s Cup No.1:
- 6 cl Pimm’s
- Ginger Ale
- is
- mynta
- jordgubbar
- gurkskiva
Häll 6 cl Pimm’s i ett collinsglas, fyll upp med ginger ale, tillsätt is och garnera med en gurkskiva, jordgubbar och mynta.
Sekretessen kring originalreceptet på Pimm’s No. 1 är rigorös och endast sex personer sägs veta vilka ingredienser som ingår. Så mycket har dock läckt ut att den bland annat innehåller London Dry Gin och en blandning av likörer, fruktextrakt och kryddor.
Bilden överst: Whitney
”Lemonad”, i Storbritannien, är inte vad vi i Sverige tänker på. Det är det Brittiska namnet för en lime-läsk i stil med 7-Up eller fruktsoda, inte en citron-och-sockerlag-dryck.