För den som ännu inte hittat den perfekta presenten till studenten – varför inte satsa på äkta svensk glaskonst från en av Sveriges mest anrika företag, Kosta Boda? Inspiration kan man hämta från jubileumsutställningen Hommage som hade premiär 24 maj på NK i Stockholm, en utställning som pågår i en månad.
Nu fyller Kosta Boda 275 år och firar alltså med en stor jubileumsutställning. Utställningen visar Kosta Bodas långa historia av banbrytande formspråk som gång på gång förnyat och utmanat den samtida glaskonsten. Med fem av Sveriges främsta innovativa formgivare gör Kosta Boda en storsatsning för en ny era av glaskonst för framtiden.
Kärleken till glaset och den genuina skaparglädje som finns hos Kosta Boda genererar konstglas av hög kvalitet. I samband med att Kosta Boda fyller 275 år har fem av landets mest spännande konstnärer bjudits in till att slå följe med varsin föregångare ur Kosta Bodas rika historia. Däribland internationellt uppmärksammade Frida Fjellman som knutits an med Erik Höglund, och är en av Kosta Bodas mest djärva nyskapare.
Jubileumsutställningen Hommage finns till beskådan som installation i samtliga NKs skyltfönster och inne i NKs mäktiga ljusgård. Konstverken, i begränsad upplaga, finns då även till försäljning på NK Glas, Porslin & Kök.
Åsa Jungnelius – på Kosta Boda sedan 2007
Jungnelius har sedan debuten utmanat med sin expressiva konst. Med tydliga blinkningar åt Ulrica Hydman Valliens ikoniska alster och med inspiration av Sven X:et Erixons färgstarka temperament hyllas Kosta Boda med sina levande, sagolikt saftiga äpplen.
Lena Bergström – på Orrefors / Kosta Boda sedan 1995
Bergström är en flerfaldigt prisbelönt designer och tillhör den yppersta eliten bland Sveriges glasformgivare. Med sina tvådelade glasgömmor för rosor hyllar hon Mona Morales-Schildts klassiska och åtråvärda venetianska rosengömmor på hög fot.
Frida Fjellman – Erik Höglund-stipendiat 2010
I likhet med förebilden Erik Höglund är Fjellman en fräck nytänkare som bryter mot gamla mönster och arbetar i alla möjliga material – något som också uppmärksammats internationellt. Fjellmans sex uttrycksfulla Pokémon-liknande vasfigurer är inspirerade av Höglunds tjurskallar och är 50-60 cm höga.
Mattias Stenberg – på Kosta Boda sedan 2016
Med en bakgrund inom arkitektur och design kännetecknas Stenbergs konstnärskap av teknisk precision, vilken minner om Vicke Lindstrands ständigt moderniserande av exempelvis sommerso-tekniken. Till jubileumsutställningen presenterar Stenberg sina Septum-vaser i klart och färgat glas som en hommage till Vicke och gjorda med Stenbergs egen septum-teknik.
Hanna Hansdotter – bland annat utbildad på Kosta Glascenter
Hansdotter är en ny stark glasformgivare på frammarsch och ett naturligt inslag i jubileumsutställningen. Hansdotter har bildat par med Monica Bäckström som varit aktiv på Kosta Boda sedan 1965. Monicas praktburkar och monumentalpjäser har fått tillökning i familjen genom Hannas glastorn med komplicerade profiler gjorda med grafit-formar.
Idag, nationaldagen till ära, firar Kosta 275 år i närvaro av DD.MM. Konungen och Drottningen. Några av höjdpunkterna är en ny jubileumsutställning, ett storartat nationaldagsfirande och en glasgjutning med Kosta Bodas världsberömde formgivare Bertil Vallien som bjuder in H.M. Konungen att lägga i en avbildning av en krona i ”Kungabåten”.
Platsen är Kosta Boda Art Hotel och Kosta Glasbruk i Småland. Det finns även live-stream från evenemangen för den intresserade.
På Kosta Glasbruk skapas ett historiskt verk av Bertil Vallien idag när ”Kungabåten” gjuts. Kungen deltar i glasgjutningen och konstverket tillfaller välgörande ändamål.
Skiss på den så kallade Kungabåten.