Kråkbär smaksätter Blossa 16

Detta år har BLOSSA rest till Norrland för att finna inspiration till sin populära årgångsglögg. Ett ofta glömt bär har återupptäckts och fått huvudrollen. BLOSSA 16 Kråkbär kännetecknas av klassiska glöggkryddor tillsammans med frisk syra från kråkbäret, rund sötma från björksav och en lätt rökighet.

BLOSSA färdas årligen till nya platser i världen för att smaksätta sin årgångsglögg. Tidigare har koordinaterna ställts in på bland annat England, El Salvador och Japan. BLOSSA 16 är en hemresa till Sverige, närmare bestämt det skafferi som går att finna i Norrlands milsvida skogar.

– Med BLOSSA 16 har jag velat skildra en utflykt i skogen som avslutas vid kvällning runt lägerelden, förklarar Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa.

Kråkbäret växer vilt och täcker stora arealer i Norrland men finns även i övriga delar av Sverige i sin sydliga variant. Genom historien har kråkbäret ansetts vara läkande, kanske tack vara sina rikliga mängder antocyanider; högsta värden av alla bär tillsammans med blåbär.

– Kråkbäret är ett ibland bortglömt bär men i kråkbäret har vi framförallt funnit en ingrediens som bidrar med friskhet till vår årgångsglögg. Björksirap förädlad ur björksav adderar en rund sötma och rymmer toner av smörkola. Som en påminnelse om lägerelden har glöggen även en lätt rökighet. Tillsammans med klassiska glöggkryddor och noga utvalda viner har vi lyckats skapa en glögg som vi är mycket stolta över, berättar Åsa Orsvärn.

Årets flaska kännetecknas av gröna nyanser; en påminnelse om skuggspelet i ett skogslandskap. I centrum finner vi typografi i guld likt en eld att samlas vid. Runtom dansar hjort, järv och björn. Bakom designen står konstnären Petra Börner och Scandinavian Design Group.

– Smaken är såklart central för BLOSSA men till årgångsglöggen lägger vi också stor vikt vid flaskans design. Blossa har vunnit många designpriser och det speciella i år är att vi har låtit en konstnär tolka glöggen och årets tema. Scandinavian Design Group har arbetat med Petra Börner, vars illustrationer bidrar till att BLOSSA 16 kan avnjutas både innan och efter att den är uppdrucken, säger Åsa Strömberg-Eng, Senior Brand Manager, Blossa.

Signifikativt för Petra Börners arbete är processen. Hon samlar fotografiskt material att använda som förlagor, därefter inleds ett repetitivt skissande. Genom att sedan skära i pappret skapar Börner kollage. Tekniken bidrar till ett djup i den färdiga bilden, samtidigt som lekfulla motiv öppnar upp dörrar till magiska världar.

– För BLOSSA har jag låtit det djupa, mörka och gröna i skogen inspirera mig. Djuren och de väldoftande barr, moss- och ljunglandskapen har fått ta form på flaskan. För egen del kom jag under arbetet att tänka på att jag ofta tar naturen för given. Nu bor jag i storstaden London men naturen finns som en rot inom mig, som en påminnelse om barndomen i Sverige, berättar Petra Börner.

blossa-16-narbild

Om Kråkbär

Kråkbäret trivs på mager, kalkfattig och solöppen mark. Det växer vilt i stora delar av Sverige i två former; nordkråkbär och vanliga kråkbär. BLOSSA 16 består av en blandning av de båda. Nordkråkbäret kännetecknas framförallt av att det ger mer bär än vanliga kråkbär eftersom det är båda han- och honblommor på en och samma planta. Kråkbärets smak beskrivs ofta som en blandning mellan blåbär och lingon – milt och beskt, syrligt och lite strävt. Dess läkande krafter har länge funnits beskrivna inom folkmedicin. Bland annat har det hävdats att kråkbär kan lindra gråstarr och influensa. Kråkbär har länge varit populärt som törstsläckare bland vandrare, tack vara sin höga vattenhalt.

blossa-15

BLOSSAs populära årgångsglögg är inne på sitt fjortonde år med olika smaksättningar. Ifjol lät sig BLOSSA inspireras av de teälskande engelsmännen och smaksatte BLOSSA 15 med en av världens mest populära tesorter: Earl Grey. Det citrusdoftande svarta teet togs fram exklusivt av The London Tea Company.

blossa-14

BLOSSA från år 2014 som inspirerades av de violetta dalgångarna i Provence och smaksattes med soltorkad lavendel.

blossa-13

BLOSSA 13 med inspiration från Dalarna och en smaksättning av nypon och hallon.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *