Laga årets Nobelmiddag hemma

Den 10 december var det som vanligt dags för den sedvanliga Nobelbanketten i Blå Hallen i Stockholms stadshus, efter två års Corona-paus. Alla fick sina priser och ingen verkar gjort några större misstag – förutom kungen som ska hållit i kupan på sitt champagneglas vid en skål. Och som vanligt när det är Nobelmiddag så bjöds det på fantastisk mat och dryck.

För dig som, liksom en svensk partiledare, missade festen så har vi samlat allt du behöver för din egen Nobelmiddag. Så har du ett par timmar över på lördagen är det bara att hämta gösen och hjorten för att sedan glida i fracken ihop med familjen.

Bakom kulisserna på årets Nobelmiddag

Med 1300 gäster och 57 bord i Blå Salen kräver Nobelbanketten en imponerande blandning av industriell skala och hantverk. Bara att duka tar en dag för ca 40 personer och 190 personer arbetar i servisen under kvällen. Det krävs 40 kockar fyra dagar för att förbereda maten.

kock och konditor vid nobelmiddagen 2022
Foto: Nobel Prize Outreach / Dan Lepp

Årets meny är framtagen av kocken Jimmi Eriksson och konditorn Annie Hesselstad.

Jimmi Eriksson blev utsedd till Årets Kock 2016 och var lagkapten för Svenska Kocklandslaget 2017–2020. Han är även Sveriges representant i Bocuse d’Or, kockarnas VM, 2022–2023.

Annie Hesselstad är till vardags chefskonditor på Artipelag. Även hon har varit med i Svenska Kocklandslaget 2015 och 2016 och tävlade i OS 2016. Till vardags jobbar Annie som chefskonditor på Artipelag.

Årets meny på Nobelmiddagen

För dig som vill laga maten – eller åtminstone se den lagas – har SVT klipp där Jimmi visar hur rätterna tillagas.

Förrätt

förrätt från nobelmiddagen 2022
Foto: Nobel Prize Outreach / Dan Lepp

Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

Vegetariskt alternativ: Tomat fylld med fänkål, persiljaemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

Dryck: 2012 Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs Grand Cru, France

Alkoholfri dryck: GodDryck No 1 Prestige Cuvée, alkoholfri

Huvudrätt

huvudrätt på hjort
Foto: Nobel Prize Outreach / Dan Lepp

Svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.

Vegetariskt alternativ: Bakad rotselleri med murkla & salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja & senapsfrö, jordärtskocka & timjansemulsion samt potatisterrin och rostad kålsky med stjärnanis. 

Dryck: 2021 Grattamacco Bolgheri Rosso, Tuscany, Italy

Alkoholfri dryck: Saxhyttegubbens 100% Blåbär

Dessert

dessert vid årets nobelmiddag 2022
Foto: Nobel Prize Outreach / Dan Lepp

Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära.

Dryck: 2021 Brännland Iscider, Västerbotten, Sweden

Alkoholfri dryck: 2021 Pomologik Hantverkscider, alkoholfri

Den totala kostnaden per gäst är ca 3000 kr. Champagnen går inte att köpa i Sverige men kostar ca 700kr per flaska online, rödvinet från Grattamacco 268 kr och Brännland Iscider 279 kr.

Svenska drycker på årets Nobelmiddag

Vinerna till förrätt och huvudrätt var klassiska: champagne och en super-toscanare. Men efterrättsvinet var det som höjde flest ögonbryn: för första gången någonsin serverades ett svenskt vin till Nobelmiddagen.

Brännland Iscider är ett sött isvin gjort på svenska äpplen från både Norrland och Skåne. Brännland Cider grundades 2010 och vinerna tillverkas i Vännäsby utanför Umeå. Idag tillverkar man nästan 100.000 flaskor årligen och det finns både i Systembolagets sortiment och flera trestjärniga restauranger som The Fat Duck utanför London, Arzak i San Sebastian och Hotel De Ville Crissier vid Lausanne.

Även ölen till efterfesten är svensk, men det är inte en nyhet. Bland årets leverantörer finns Benchwarmers Brewing Co från Helsingborg har gjort Noble Hops, en pilsner i tysk stil.

Servisen

Nobelservisen vid årets nobelmiddag 2022
Foto: Nobel Prize Outreach / Dan Lepp

Nobelservisen är den samma sedan ungefär 30 år, då den skapades av Karin Björquist (porslin) och Gunnar Cyrén (glas och bestick). Servisen är tillverkad av Gustavsbergs och Rörstrands (som då var samma koncern). Tyvärr tillverkar dessa inte längre porslin i Sverige. Glasen produceras däremot fortfarande i Sverige – de kommer från Kosta glasbruk i Småland, ägt av Orrefors.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *