En öl som alltid får ett stort intresse när nya upplagor lanseras är Fuller’s Vintage Ale. Och kanske är det inte så konstigt att detta smakrika och komplexa men också lagringsvänliga öl är av intresse. Den 4 november är det dags för den tjugonde upplagan av Vintage Ale, som en exklusiv lansering på Systembolaget. 18 000 flaskor lanseras av den numrerade serien.
2016 års upplaga av Vintage Ale markerar den tjugonde utgåvan av Fuller’s limiterade och numrerade serie. Det var 1997 som serien först blev till och sedan dess har bryggeriet varje år valt ut de bästa humle- och maltsorterna inför skapandet av Vintage Ale.
För Vintage Ale 2016 har bryggeriet använt klassiskt brittiska ingredienser (Challenger, Goldings och Northdown) tillsammans med Nelson Sauvin-humle från Nya Zeeland som även var en av ingredienserna till första bryggningen av Vintage Ale. Humlesorten bidrar till en värmande alkoholton och en rik maltkaraktär, vilket är en prägel för serien. Resultatet för 2016 är en len, fyllig och välsmakande Ale i en fin blandning av inhemska och fjärran ingredienser. Vintage Ale 2016 är en fyllig och komplex ale med mörk bärnstensfärg. I smakerna finns aromer från både sherry och Cognac tillsammans med rostat korn och höstfrukter.
Drick ölen som den vid 11-13 grader eller servera den till mustiga köttgrytor, gärna med söta eller fruktiga tillbehör, eller till en klassisk brittisk paj. Den är också ett bra alternativ till portvin vid ostbrickan, och till en bit choklad.
– Innan servering av Vintage Ale är det viktigt att ölet fått stå upprätt i minst 72 timmar efter att det transporterats. Detta för att ölet ska få stabilisera sig och sedimentet lägga sig på botten. Sedan bör ölet hällas långsamt i ett vinklat glas som sakta rätas upp i takt med hällningen, avsluta innan du når botten av flaskan för att undvika sediment i glaset, säger Tomas Åkerblom, produktchef för Fuller’s.
Lagring av öl
Att lagra öl börjar bli ett allt större intresse, precis som lagring av vin, och Vintage Ale är ett utmärkt exempel på ett bra lagringsöl. Under rätt förutsättningar kan ölet klara sig i över tio år. För den som vill börja lagra öl så är förfarandet till största del likt lagring av vin. Den största skillnaden är att öl bör lagras stående, istället för liggande. Men precis som vin behöver ölet förvaras på en mörk och torr plats på en stabil temperatur, gärna mellan 11 och 15 grader.
Har man inte möjlighet till det går det även bra att ställa flaskorna i garderoben, källaren eller garaget och glömma bort dem tills det är dags för öppning. Det viktiga är att ölet inte utsätts för allt för stora temperaturförändringar. Vintage Ale innehåller levande jäst vilket innebär att ölet fortsätter att utveckla sina smaker fram till den dagen då flaskan öppnas. Fuller’s bryggmästare har en tioårig Vintage Ale som personlig favorit.
– Ju längre en Vintage Ale lagras desto fruktigare smaker får ölet. Redan vid lansering finns toner av mogna höstfrukten men om det får stå i tio år får det en ännu fruktigare och nästan madeira-lik karaktär. Men jag rekommenderar den som vill hitta sin personliga favorit att köpa flera flaskor av samma öl för att dricka det färskt och sedan med något halvårs mellanrum. Då förstår du hur smakerna utvecklas över tid, säger Fuller’s bryggmästare John Keeling.
Fuller’s Vintage Ale 2016
Fuller’s föddes 1845 genom ett partnerskap mellan familjerna Fuller, Smith och Turner. Bryggeriet ligger kvar på samma plats vid Themsens strand, där man bryggt öl i över 350 år.
Fuller’s är kända världen över för sin öl. De har djup respekt för traditionen och brygger klassisk ale och porter. Innovation är också viktigt för dem. De utvecklar därför ständigt konceptet ale och brygger idag även en small batch craft lager och en american craft beer.
Kvalitet är alltid i fokus vilket visar sig då deras öl ofta vinner öltävlingar. ESB har till exempel vunnit flest CAMRA (Campaign for real ale) utmärkelser i klassen “Best strong ale”.
Fuller’s har även utökat sin verksamhet genom åren. Idag driver de flera hotell och gastropubar, där mat och öl i kombination står i fokus. Flaggskeppsölet London Pride är fortsatt den mest sålda ale på fat på Englands pubar.