Snälleröds och Årets bartender Fredrik Lundegård hämtade inspiration från en örtagård från 1600-talet och skapade Lundasnaps, en ekologisk snaps kryddad med fläder, humle och havstorn. Den 1 december lanseras den på Systembolagets beställningssortiment.
I april vann Fredrik Lundegård tävlingen Årets bartender 2016 med sin drink ”Tic Toc Tumeric”, blandad på gurkmeja, japansk sashopeppar och punsch. Inspirationen till drinken kom från den första lasten på Ostindiska kompaniet på 1700-talet. När Lundasnaps skulle tas fram gick de ännu längre tillbaks i tiden.
– 1658 övertygade biskop och trädgårdsälskaren Peder Winstrup Kung Karl X Gustav att grunda universitet i Lund. Winstrups örtagård var därför den självklara inspirationskällan när vi skulle ta fram Lundasnaps. Vi adderade även havtorn för att hitta ett bra möte mellan det gamla och det nya. Att vi gör det tillsammans med en av den svenska snapsens fanbärare borgar för god kvalitet, säger Fredrik Lundegård.
Bakom produktionen står Eric Berntson, medlem i Spritakademin och verksam inom dryckesbranschen sedan flera decennier. Bevarandet av kulturhistoria, genuint hantverk och äkta vara ligger honom varmt om hjärtat.
– Snapsen är det närmsta vi kommer en nationaldryck. Tråkigt nog är den alldeles för outforskad. Folk sveper den. Och oftast bara till sill vid högtiderna. Men den som gör det missar lätt snapsens gastronomiska sammanhang. Smutta istället. Det ger chansen att verkligen upptäcka snapsen i kombinationen med flera olika maträtter, säger Erik Berntson.
Om Snälleröds och gedigna brännvinstraditioner
År 1901 stod Snälleröds Ångbränneri färdigt att tas i drift. Bönder i trakten kring Snälleröd säteri hade låtit bygga det för att få avkastning för potatis och spannmål. Bränneriet var i drift under sjuttio år och doften av drank låg tät varje kampanj fram till den sista, 1971, då man fick ge upp kampen till stordriftens fördel.
Tjugo år framåt i tiden, 1991, fick traditionerna nytt liv genom familjen Berntson. Familjen bor sedan 1962 på Snelleröds Säteri, ett stenkast från det gamla bränneriet, mellan Färingtofta och Norra Rörum och ca 1,5 mil från Ljungbyhed. Man beslöt att låta Snälleröd ge namn åt sina nya svenska produkter.
Idag finns bland annat Herr Berntsons Besk, Mäskdrängens Akvavit, Brännmästarens Akvavit, Bokhållarens akvavit och Jungfruns brännvin på den svenska marknaden. Alla produkterna är tillverkade av ekologiskt odlade råvaror.