Att ta ett lån kan vara ett alternativ när du inte vill ta pengar från ditt sparkonto eller inte har tillräckligt med pengar till hands för att täcka ett större projekt. Kanske ska badrummet renoveras, garaget rivas eller en sommarstuga byggas. Oavsett är det inte alltid så att man har tillräckligt med pengar på kontot, och då kan ett lån fungera som en hjälpande hand.
Innan du ansöker om ett lån är det dock några ting du bör ha i åtanke. Nedan listar vi några av dessa.
Har du råd att betala tillbaka lånet inom satt löptid?
Om du redan har en kass ekonomi och knappt klarar av att betala dina räkningar i tid är det nog inte så smart att ansöka om ett lån.
Vissa människor föredrar att göra sina månatliga betalningar så låga som möjligt, och väljer därför att betala tillbaka sitt lån över flera månader. Andra föredrar att betala av sitt lån så snabbt som möjligt, så dessa väljer såklart den högsta månadsbetalningen.
Vad du väljer beror såklart på din ekonomiska situation. Kom dock ihåg att en låg månadsbetalning och lång återbetalningstid ofta kommer med de högsta räntorna. Visst betalar du mindre per månad, men du betalar faktiskt mer för lånet under dess livstid.
Kan du få en bättre ränta på lånet?
Räntan är det belopp som banken eller långivaren lägger till utöver de utlånade pengarna. Helst vill du välja ett privatlån som kan erbjuda dig lägsta möjliga ränta så att du kan fokusera på att betala av pengarna du lånat snarare än extra ränta. Vanligtvis har lån som är säkrade med tillgångar (blancolån) högre räntor än de utan. Men du kan såklart hitta dessa lån till bättre räntor också. Du kan se blancolån här för att jämföra räntesatser innan du bestämmer dig.
Kom ihåg att räntan du får på ett lån bland annat baseras på din kreditvärdighet. Långivare betraktar nämligen din kreditvärdighet som en indikator på hur sannolikt det är att du betalar tillbaka ett lån. Ju sämre kreditvärdighet desto högre ränta blir långivaren därför tvungen att sätta.
Således är det bra att granska räntesatsen på det privatlån du överväger att ansöka om. Kan du få en bättre ränta, det vill säga genom att förbättra din kreditvärdighet eller välja en annan långivare? Då bör du såklart göra detta.
Att låna pengar kan vara riskabelt
Det positiva med lånade pengar är rätt uppenbart. Det kan hjälpa en att finansiera de projekt man drömmer om. Projekt man inte har råd med hjälp av sina egna pengar. Men lånade pengar kan också vara riskabelt.
Bland annat finns det en risk för att man skadar sin kreditvärdighet. Detta eftersom det görs en kreditupplysning varje gång man ansöker om ett lån, och denna upplysning registreras sedan i 12 månader.
Dessutom påkommer det extra avgifter. Det påkommer alltid en viss räntesats och nästan alltid andra avgifter också, vilket i sin tur gör att du betalar mer än vad du lånat.
Till sist kan det resultera i att du tar på dig för många skulder. Blir du överväldigad av alla återbetalningar kanske det slutar med att du inte kan återbetala något, och hamnar därmed i en djup skuldfälla.