Den franska kompositören och stilbildaren Claude Debussy (1862-1918) gick ur tiden för hundra år sedan. Nu uppmärksammar Piano Visions minnet med en festival där hans samtliga pianokompositioner framförs under sista helgen i september.
Med sin unika förmåga att absorbera olika musikstilar och kulturella influenser skapade Debussy sin egen stil. Hans musik bidrog till modernismens utveckling under tidigt 1900-tal och blev senare en färgstark inspirationskälla för jazzens och popens nyskapande klangliga världar. De som inte är så bekant med pianomusik och Claude Debussy har säkert ändå kommit i kontakt med hans musik eftersom den förekommit i många Hollywood-produktioner under 1900-talet och de senaste decennierna. Hans musik har förekommit i filmer som Sju år i Tibet (1997), Cast Away (2000), Oceans Eleven (2001) och nu senast i serien Westworld (2016) – bara för att nämna några.
Pianomusiken framförs av svenska och internationella pianister från klassiskt till jazz, musikhögskolestudenter samt elever vid musik- och kulturskolor. Festivalen bjuder också på kåserier med journalisten Martin Nyström, masterclass med Debussyforskaren Paul Roberts samt javanesisk klangkultur med gamelanorkestern ”Gongbron”.
Under festivalen som går av stapeln 28-30 september på Kungliga Musikhögskolan och Eric Ericsonhallen (Skeppsholmskyrkan) medverkar flera av sveriges ledande konsertpianister, däribland Roland Pöntinen, Lucia Negro och Staffan Scheja.
– Debussys musik är tidlös, banbrytande, färgrik och inte minst frigörande för den som spelar, och för den som lyssnar. Som pianist är det en lyx och en dröm att under festivalhelgens unika seanser få uppleva alla facetter av Debussys rika produktion för piano, säger konsertpianisten Roland Pöntinen som kommer att avsluta festivalprogrammet med Debussys sex sista preludier.
Nedan är Clair de lune (Månsken) som han skrev år 1882, som också spelas i slutet av filmen Ocean’s Eleven.