Idag får vi ta del av unikt rörligt material inifrån Paul U. Bergström AB:s varuhus i Stockholm – även känt som PUB-huset i folkmun. Kortfilmen från år 1920 är en reklamfilm som förevisar Herr och fru Stockholm ekipera sig och sina två barn inför en resa.
Precis som allt övrigt rörligt material från denna tidsera är även detta en stumfilm. Men det är ändå väldigt intressant att ta del av den unika interiören från PUB-huset i början av förra århundradet.
Greta Garbo är förresten en av mannekängerna på PUB som syns i kortfilmen. Filmen gjordes av AB Hasse W. Tullbergs Filmindustri i regi av Ragnar Ring
Nedan är kortfilmen från svenska Filmarkivet:
PUB-huset i Stockholm
PUB-huset är ett av Stockholms äldsta varuhus och ett uppskattat inslag i Stockholms stadsbild, beläget vid hötorget i hörnet mot Kungsgatan i centrala Stockholm. Namnet PUB utgörs av initialerna av varuhusets grundare, Paul U. Bergström, som öppnade sin första lilla butik 1882.
Varuhuset var först sammansatt av olika byggnadsdelar och skapades mellan 1916 och 1959 då det så kallade ”Bohagshuset” vid Drottninggatan invigdes. Bland de kända arkitekter som ritade Pub:s byggnader fanns bland annat Cyrillus Johansson, Hakon Ahlberg, Artur von Schmalensee och bröderna Erik och Tore Ahlsén.
Paul U. Bergströms första butik från 1882 var en så kallad ”lärftskramhandel” där han sålde färdigsydda rockar och herrkostymer. Bergström var en pionjär inom herrkonfektionen i Stockholm och hans företag gick så pass bra att han snart kunde öppna ytterligare en butik, vilket skedde 1886 i ett äldre hus där Konserthuset ligger idag. Han var även en mycket framgångsrik handlare och i slutet av 1890-talet hade Paul U. Bergström praktiskt taget inringat hela Hötorget med sina affärer.
PUB:s mest kända expedit torde ha varit Greta Garbo, som anställdes den 26 juli 1920. Det var också här Vladimir Lenin köpte en kostym vid sitt besök i Stockholm i april 1917.
Scandic har sedermera förädlat det klassiska huset till ett spännande internationellt storhotell med inspiration från 1920-talets stilideal parat med dagens kosmopolitiska storstadsliv. Husets originalinteriör lyfts fram för att återskapa ursprungskänslan. Hotellytan är närmare 16 500 kvadratmeter, fördelat på cirka 400 hotellrum, samt 3 000 kvadratmeter restaurang- och mötesytor.
Haymarket, som hotellet heter, öppnade för övernattande gäster 2016.
Inspirationen kommer bland annat från filmens värld och Greta Garbo, som alltså en gång började sin karriär som expedit och modell för hattavdelningen i PUB-huset, byggnaden som nu är Haymarket.
Vackra Art Déco-detaljer har restaurerats till perfektion och återskapats för att återge den historiska byggnaden sin tidlösa och klassiska charm. Tidstypiska detaljer som mönster i golv, trappräcken och gallerikänslan i entrén kontrasterar mot moderna designelement och materialval.