Sista lanseringen av Brewer’s Reserve

Den första ölen i serien Brewer’s Reserve från Fuller’s lanserades redan 2006. Nu tio år senare meddelar Fuller’s att årets lansering, Brewer’s Reserve No.5, blir den allra sista. No.5 har lagrats på 30 år gamla Glenmorangie whiskeyfat i över 500 dagar vilket ger en ale med tydliga, men ändå mjuka, whiskeyinfluenser, en öl i sann Brewer’s Reserve-anda med andra ord.

Året 2016 kommer inte bara gå till historien som ett jubileumsår för Brewer’s Reserve. Mer troligt är att året kommer att bli mer känt som året då Fuller’s släppte den allra sista lanseringen av Brewer’s Reserve någonsin. Det har varit en lång väntan på den femte i serien, för den svenska marknaden har vi inte kunnat se någon Brewer’s Reserve sedan 2012 då No.4 fanns tillgänglig.

För No.5 har man låtit ölen ligga i över 500 dagar på 30 år gamla Glenmorangie whiskeyfat. Ölet har absorberat alla de tonerna som finns i en single malt whiskey. Men enligt Fuller’s själva är ölet värt väntan. De mjuka smakerna från de ekade whiskeyfaten är subtila i den flaskjästa ölen. Doften får en att tänka på vanilj tillsammans med en hint av whiskey följt av toner av russin och torkad frukt. Whiskeyfaten bidrar också till en subtil rökig sötma.

fullers-whiskyfat
Fuller’s Brewer’s Reserve No.5 lagras i 500 dagar på 30 år gamla Glenmorangie whiskeyfat.

– Den sista Brewer’s Reserve håller fast vid den ursprungliga stilen och är en rik, mörk och värmande ale. I framställningen har bryggeriet använt sig av en av de främsta och mest smakrika ölsorten som bas, Golden Pride, en berömd blandning av brittisk humle och pale ale malt, säger Tomas Åkerblom, produktchef för Fuller’s.

Färgen på ölet är mörkt brun och färgmässigt påminner det om den populära ESB men doften innehåller sherryliknande toner tillsammans med inslag av bourbon. Paletten är fyllig och balanserad med en hint av söta kex från malten och vanilj från faten. Det finns även smaker av russin, torkad frukt och mogna körsbär. Som avslut väntar en varm och mjuk finish.

Historien bakom Brewer’s Reserve

Under en mörk vinterkväll satt Fuller’s bryggmästare John Keeling tillsammas med en viss ”Master Distiller” och pratade om ett helt nytt koncept inom öl. Diskussionen mynnade ut i en ”strong ale” med karaktär från starksprit. Efter fyra år och flera whiskeyfat senare kunde Fuller’s med stolthet lansera Brewer’s Reserve No.1 på marknaden. Lanseringen var bara början av en unik serie där varje öl som lanserats har fått lagring på någon typ av ekfat.

Brewers Reserve_Export Vis

Fuller’s Brewer’s Reserve No.5 lanseras 1 december och 2500 flaskor finns tillgängliga på den svenska marknaden. Brewer’s Reserve No.5 tål att lagras i minst 10 år.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *