Kräftskivan har en given plats i svenskarnas hjärtan. Traditionen är dock inte så gammal som man kanske skulle tro. Det var först 1931 som begreppet dokumenterades i tryck för första gången – då i ett reportage i tidningen Dagens Nyheter. Däremot har kräftor betraktas som en delikatess betydligt längre än så. Kung Erik XIV lär till exempel i slutet av 1500-talet ha odlat kräftor i vallgraven på Kalmar Slott.
Huruvida det dracks snaps till Medeltidens kungliga skaldjur får de lärde tvista om, men att snaps – eller akvavit om man ska vara helt korrekt – är ett obligatoriskt inslag på kräftkalasets bordsskiva nuförtiden finns det inga orsaker att bestrida.
Ordet akvavit kommer från latinets aqua vitae vilket betyder ”livets vatten”. Akvavit är ett kryddat brännvin som smaksatts med minst en av kryddorna dill eller kummin. För den nyfikne finns det idag en mängd olika varianter att vattna smaklökarna med, möjligen något överraskande endast ett fåtal framställda av en helsvensk producent, nämligen det ärevördiga familjeföretaget Saturnus, ända sedan 1893 huserande i Malmö.
Att tillverka akvavit är ett högkvalificerat hantverk i flera led, allt ifrån hanteringen av de kryddor och örter som ska ingå till att hitta den för ändamålet optimala smaken. Det är ju framför allt som njutningsförstärkare och komplement till huvudattraktionen – i det här fallet kräftan – akvaviten har sin funktion. Faktum är att även ett annat givet inslag i den klassiska kräftskivans frestelser – de lagrade ostarna – blir en förnämare gastronomisk upplevelse i ackompanjemang av väl utvalda snapsar. ”Akvavit är det nya sherry och portvin” som en svårflirtad konnässör uttryckte det häromåret.
Vilka är då experterna på familjefirman Saturnus egna favoriter och rekommendationer till 2018 års ljumma augustikvällar i goda vänners lag med lustiga hattar och fullmånar av papp?
Den vilda örten pors* står sig väl i konkurrensen med traditionsgiganterna dill och kummin. Fänkål, citrus, anis och johannesört är andra klassiska ingredienser som den yrkesstolte blendern gärna använder sig av.
För den som inte är helt såld på någon av ovan angivna örter tipsar Saturnusgänget gärna om fläder, något som passar ypperligt till det mesta.
Avslutningsvis den ständigt återkommande frågan: ska snapsen/akvaviten drickas kall eller varm? Svaret är att det gör man naturligtvis hur man vill. De flesta föredrar det iskylda alternativet, smaken bevaras dock allra bäst om flaskan förvarats i rumstemperatur. Rekommendationen är oftast att den är lätt kyld.
Smakkombinationer ur Saturnus svensktillverkade snapssortiment som är särskilt bra till kräftor:
SALTÖ AKVAVIT Ekologisk
Kryddig smak med inslag av kummin, fänkål och pors. Smaker som är perfekta till kräftor och lagrade ostar.
Saltö finns på Systembolaget Art nr 80 140 kr/35cl och i SKÄRGÅRDSSNAPSAR Systembolaget Art nr 268 229 kr/ 10 fl à 5 cl.
PIRATENS AKVAVIT Ekologisk
Österlen-legenden Fritiof Nilsson Piraten hade alltid en bra historia i beredskap. Hans akvavit är också en god historia. Kummin, dill och ekfatslagrad sherry lyfter fram det bästa i vällagrade ostar.
Piratens Akvavit finns i SKÄRGÅRDSSNAPSAR på Systembolaget Art nr 268 229 kr/ 10 fl à 5 cl och i beställningssortimentet Art nr 86152 249 kr/70 cl.
GRINDA AKVAVIT Ekologisk
En klassisk dill akvavit med ett lätt drag av citrusskal. Lätta och distinkta smaker som matchar perfekt med nykokta kräftor.
Grinda Akvavit finns i SKÄRGÅRDSSNAPSAR Systembolaget Art nr 268 229 kr/ 10 fl à 5 cl.
SANDHAMN Ekologisk
Är en klassiskt svensk snaps kryddad med den vilda örten pors och den fungerar riktigt bra till kräftor.
Sandhamn finns i SKÄRGÅRDSSNAPSAR Systembolaget Art nr 268 229 kr/ 10 fl à 5 cl.
För dig som inte är förtjust i akvavit passar fläder bra till kräftor.
UTÖ Ekologisk
Kryddig smak med toner av fläder och citron, lätt som en havsbris. Den smakar sommar och skärgård.
Utö finns på Systembolaget Art Nr 19 199 kr/50 cl, i SKÄRGÅRDSSNAPSAR Systembolaget Art nr 268 229 kr/ 10 fl à 5 cl och i Systembolagets beställningssortiment Art nr 70646 207 kr/ 10 fl à 5 cl.
FJÄDERHOLMARNA Ekologisk
Fjäderholmarna har tydlig fläderkaraktär och toner av friska äpplen, smaker som matchar med kräftor.
Fjäderholmarna finns på Systembolaget i SKÄRGÅRDSSNAPSAR Systembolaget Art nr 268 229 kr/ 10 fl à 5 cl och i beställnings-sortimentet Art nr 86652 199 kr/50 cl.
EKOLOGISKA SKÄRGÅRDSSNAPSAR – från Saturnus.
10 pack med smaker som passar perfekt till skaldjur och säsongens kräftor. Systembolaget Art Nr 268 229 kr/ 10 fl à 5 cl.
Saltö Akvavit (kummin, fänkål & pors), Piratens Akvavit (kummin & dill), Grinda Akvavit (dill & citron), Sandhamn (pors), Utö (citron & fläder), Fjäderholmarna (fläder), Vinga Akvavit (anis & fänkål), Piratens Bitter (malört & lakritsrot), Brännö (johannesört) och Käringön (svartvinbär).
* Pors har en gammal tradition som brännvinskrydda. Krydda med Pors har vi gjort ända sedan vikingarna smaksatte mjöd med Pors. Pors växer över hela landet, främst vid stränder och i kärr. Det är de hartsdoftande bladen som ger brännvinet den blommiga och fylliga smaken med inslag av både bitterhet och sötma. Porsen som används för att krydda akvaviterna Saltö och Sandhamn handplockas varje sommar.