Livrustkammaren i Stockholm är ett av Sveriges äldsta museer och samlingarna från den svenska kungliga historien är unik och saknar motsvarighet både i Sverige och utomlands. Den 17 juni öppnar Livrustkammaren sin permanenta utställning igen efter drygt ett års ombyggnad i de anrika valven i Stockholms slott.
Museet invigs av H.M. Konungen, i närvaro av H.M. Drottningen och kulturminister Amanda Lind. Arbetet är just nu inne i ett intensivt slutskede och de första föremålen är på plats i montrarna.
Museets anor går tillbaka till Vasakungarnas rust- och klädkammare på slottet Tre Kronor i Gamla Stan i Stockholm. År 1628 bestämde Gustav II Adolf att de kläder som han hade använt i fälttåg i Polen skulle bevaras ”uthi Rust-Cammaren till en evig åminnelse”. Ända sedan dess har det funnits möjlighet att se föremålen och minnas ägarnas liv och gärning. Det är grunden till Livrustkammaren, ett av Sveriges äldsta museer.
Genom århundradena har vapen och föremål som ceremonidräkter, hästmunderingar och vagnar förts över från den Kungliga klädkammaren och Hovstallet till Livrustkammaren. Dessa föremål har anknytning till de kungliga personerna och har huvudsakligen använts vid högtidliga tillfällen som bröllop, kröningar och begravningar.
Under Livrustkammarens långa historia har museet flyttat runt till flera olika platser och har funnits på Stockholms slott sedan 1978.
– Efter 40 år med i princip samma utställning är det dags att uppdatera den kungliga historien. Ny forskning och kunskap de senaste decennierna gör att det finns mycket nytt att lyfta fram och berätta, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.
Nu är det dags för en uppdaterad historieskrivning av monarkins makt. Den nya utställningen kommer att visa fler perspektiv och inte minst drottningarnas och prinsessornas betydelse kopplat till föremålen.
1800- och 1900-talen och vår nutid lyfts fram ännu tydligare och tar in den kungliga historien även i ett internationellt perspektiv och in i demokratins tidevarv. Några av föremålen visas nu för första gången i den permanenta utställningen, från att tidigare endast kunnat ses tillfälligt.
Efter ombyggnaden kommer besökarna att kunna ta del av en mer pedagogisk och tillgänglig berättelse, bland annat genom nya interaktiva stationer.
– Vi vill möta den moderna museibesökarens behov och förväntningar i vår nya utställning. Det gör vi genom att skapa en kronologisk berättelse om Sveriges kungliga historia som fler kommer att kunna förstå, men också genom interaktiva inslag, fler sittplatser inne i museets salar och en belysning som är bättre både för föremålen och besökarna, säger Malin Grundberg.
Föremål som vapen, dräkter, rustningar och vagnar presenteras genom en tidslinje från Gustav Vasa till idag och berättar om kända segrar, dramatiska ögonblick och spektakulära ceremonier. Men också om glädjeämnen och sorger för de kvinnor och män som var med och formade den kungliga historien.
Besökarna kommer även nu att få möta de unika och populära ”highlightsföremålen” som Gustav II Adolfs häst Streiff, som han red på i slaget vid Lützen (1632), Karl XII:s uniform från Fredriksstens fästning (1718) eller Gustav III:s maskeraddräkt.
Internationellt välkända föremål som tsar Ivans hjälm eller Lochnerrustningen, en av de finaste rustningarna för man och häst från 1500-talet, visas också. Några föremål som fått en mycket mer framträdande plats i den nya utställningen är prinsessan Sofia Magdalenas bröllopsklänning (1700-talet) och Kronprinsessan Victorias myndighetsklänning (1995).
Bland de föremål som bara visats tillfälligt tidigare men som nu får en permanent plats i museet kan man se drottning Kristinas kröningsmantel, Fredrik (I) karolinska uniformsrock som är en av totalt fyra bevarade karolinska klädesrockar.
Här visas också prinsessan Sibyllas lindblomsgröna klänning som bars vid Gustaf V:s 90-årsfirande och prinsessan Sofia Albertinas klänning, ett av de mer okända föremålen, som nu får plats i museet.