Idag invigdes Svenskt Tenn sin höstutställning där vi hittar massvis med mönster, värme och färger med möbler som utgår från den öppna spisen. Här hittar vi även en återlansering av sidobordet 548 med toppskivor i glas, helt i linje med Josef Franks originalritningar från 1934.
Utställningen utgår från fyra olika ombonade rumsligheter där djupa färger och mönster skapar olika uttryck – allt med den öppna spisen i fokus.
– Det är verkligen en märklig tid som vi lever i just nu där behovet av att skapa en ombonad och flexibel miljö i hemmet ökat, inte minst när fler människor än någonsin tillbringar mer tid i hemmet på grund av distansarbete. Jag tänker på Josef Frank som mitt under det brinnande kriget på 1940-talet satt i sitt kök i New York och skapade många av dessa vackra och lekfulla mönster som utgör den allra största delen av Svenskt Tenns mönstersortiment än idag. Behovet av färg och mönster ökar när världen känns orolig, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.
Återlansering av Bord 578
Bordet 578 formgavs av Josef Frank år 1934 och har tidigare funnits i produktion. Sidobordet består av två bord som kan placeras under varandra likt ett satsbord. Nu återlanseras bordet i sortimentet med glasskivor i enlighet med originalritningarna.
– Efter en genomgång i Svenskt Tenns arkiv upptäcktes det en notering från Josef Frank gällande sidobordet 578, att dess skivor ska vara i glas. Vi bedriver ett långsiktig arbete med att säkerställa att vi i vår produktion alltid utgår från vad Franks grundtanke var när han formgav sona produkter och mönster, och vi ändrar aldrig i originalritningar. När vi upptäckte denna notering justerade vi därför bordets utförande och nu återlanseras det så som det var tänkt att se ut, säger Thommy Bindefeld.
Svenskt Tenn samarbetar med Bukowskis
Bukowskis anrika auktionshus fyller 150 år i år och detta firas bland annat genom ett samarbete med Svenskt Tenn och en jubileumsutgåva av krukan Hortus i bärnstensfärg.
– Bukowskis är en kvalitetsdriven aktör som värnar värdet av Svenskt Tenn som en kulturinstitution och som uppskattar det hantverk som ligger bakom våra produkter som sälj i nytillverkad upplaga i vår butik för att i nästa led säljas vidare, bland annat hos Bukowskis. Det här är en hållbar relation som pågått sedan lång tid tillbaka och något som är värt att fira med denna jubileumsutgåva, säger Maria Veerasamy, vd för Svenskt Tenn.
Josef Frank formgav den ursprungliga Hortuskrukan i mässing, 1938. Senare under krigsåren, då all metall var hårdvaluta, lät Estrid Ericson glasbruket Gullaskruv göra en variant i glas.
På Svenskt Tenns vårutställning 1942, visades Hortuskrukan i rubinrött, smaragdgrönt och ”stomatolblått” glas. Den bärnstensfärgade Hortuskrukan med auktionshusets jubileumslogotype i botten av krukan lanseras hos Bukowskis i augusti.
Hortuskrukan i bärnstensfärg kommer sedan att ingå i Svenskt Tenns sortiment från och med början av november.