Idag hämtar vi ännu en gång inspiration från stilbibeln Gentleman och de parfymer som författaren Bernhard Roetzel valt att kalla tidlösa dofter. Som jag nämnde i förra veckans inspirationsinlägg med 80-tals tema är det något alldeles speciellt med de parfymer som tillverkades under 1970- och 1980-talet. Ofta kännetecknas dessa av att de är starkt orientaliska och träiga i sin karaktär, något som står i stark kontrast till de flesta av de parfymer som tillverkas nuförtiden.
Alla gillar dem naturligtvis inte – ofta är det till och med så att man antingen älskar eller så hatar man dem. För mig personligen som är 70-talist och växte upp under det glada 80-talet väcker dessa dofter starka minnen från min barndom. 1980-talet är för mig ett årtionde som kännetecknades av en nästan naiv bekymmerslöshet, under vilket det mesta verkade möjligt.
Att jag under dessa omständigheter fullständigt älskar dofter de kryddiga och aromatiska dofter som man associerar med detta årtionde är därför kanske inte så märkligt. Mina senaste införskaffningar till min parfymgarderob är följaktligen också två dofter som man till stora delar förknippar med 1980-talet, även om den ena av dem lanserades redan under 1970-talet. Det handlar om klassikerna Grey Flannel från Geoffrey Beene och Giorgio for Men från Giorgio Beverly Hills.
Grey Flannel EdT från Geoffrey Beene är en sensuellt orientalisk och maskulint träig doft som lanserades år 1975. Även om den mörka glasflaskan verkar aningen anspråkslös, kan man inte säga det samma om doften. Det är en helt unik doft som har en stark personlighet som jag inte träffat på varken förr eller senare bland herrparfymer.
En klassiskt elegant doft, där en fyllig och jordartad violdoft genast framträder för att sedan övergå mer träiga noter av ekomossa, vetiver och ceder. En av de mest manliga dofterna på marknaden.
Giorgio for Men av Giorgio Beverly Hills är även den en orientalisk och träig doft. Själva namnet Giorgio förknippas man med stor sannolikhet främst med Giorgio Armanis numera enorma parfymimperium av parfymer för både män och kvinnor. Giorgio Beverly Hills har dock sin egen plats i historien bland parfymklassiker tack vare denna underbara doft.
Giorgio for Men lanserades år 1984 och är väldigt representativ för just 80-talets orientaliska dofter. Först framträder fruktiga och citrusaktiga noter, för att sedan övergå i mer träiga noter av ekmossa, mysk och tonkaböna. En oupptäckt parfym bland många av de svenska män som gillar 1980-talets unika dofter.
Några av de tidlösa klassiker som nämns i boken Gentleman. Paco Rabannes klassiskt tvåliga och kryddiga Pour Homme EdT som lanserades 1973 är en annan som får ett omnämnande och som står på min inköpslista som näst.
Acqua di Parmas Colonia EdC är en doft som länge hängt med i min parfymgarderob och en av mina absoluta favoriter. Klassiska Eau Sauvage EdT från Christian Dior är en av de dofter som i de flesta böcker om parfymer omnämns som en banbrytande parfym. En parfym som när den kom ut år 1966 bröt själva sinnebilden av hur en manlig parfym skulle vara med sin friskhet och blommiga inslag.