Riktigt snart är det dags för höstlov och det innebär också resande för många av oss. Vad många av oss kanske inte tänker på är att massturismen är ett relativt nytt fenomen historiskt sett. Denna kan sägas ha fått sin start på allvar i och med att alla svenskar år 1938 fick fyra veckors lagstadgad semester, vilket på allvar öppnade dörren för massturismen bland allmänheten.
Turismen som fenomen kan ändå sägas ha tagit fart på allvar under 1800-talet i och med att det utbyggda järnvägsnätet möjliggjorde snabbare transporter. Trots att priset på resorna sjönk under denna tidsera var det ändå främst de förmögna som hade möjlighet att resa.
En ytterst intressant bok i ämnet är Turist på 1800-talet: Bilder från de första tågresenärerna av den prisbelönte författaren Fredric Bedoire som kom ut ifjol. I hans bok tar han med oss på en oförglömlig resa i tiden och lär oss om den växande turismen på 1800-talet, förändringarna från diligens till järnväg, ångbåtsförbindelser och sällskapsresor. Boken bygger på hittills okända fotografier, tagna och samlade av turistande arkitekter.
Utifrån tidigare opublicerade fotografier från 1800-talet skildrar Fredric Bedoire de första tågresenärerna. Tack vare det utbyggda järnvägsnätet kunde man plötsligt färdas mellan Stockholm och Göteborg på 14 timmar, att jämföra med de tre, fyra dagar som det tog med diligens. Men det tog ändå tid, 29 timmar med iltåg från Hamburg till Paris, ett resande som så småningom underlättades av sovvagnar och restaurangvagnar.
Mellan 1860 och 1914 reste man fritt i Europa, utan pass, och man hade sällan mycket pengar i plånboken. Man använde resekreditiv från banken hemma och kunde ta ut pengar i nästan varje större stad, från Liverpool och Sankt Petersburg till Alexandria.
– Utvecklingen av kameran har medfört att 1800-talsturisterna kunde dokumentera sitt resande och bevara sina minnen också för eftervärlden, säger Fredric Bedoire, författare till Turist på 1800-talet.
Utgångspunkt för boken är en bortglömd samling fotografier på glasplåtar från arkitekturprofessorn Claes Grundström vid Konstakademien i Stockholm. I fokus står de stora turistmålen, Paris och Rom, Berlin och London, med allt deras folkliv, kaos av hästdragna bussar och spårvagnar.
I de unika fotografierna möter vi också turister i schweiziska alperna och badortssemesterns Ostende på Nordsjökusten, likaså i Nordafrika och Nordamerika, när tågresande blir möjligt också där. De förtätade fotografierna omspinns av resedagböcker, turistkartor, biljetter, polletteringskvitton, pass, tidtabeller och reseprojekt, det mesta från hittills okända privatsamlingar.
Författaren Fredric Bedoire är professor em. på Kungliga konsthögskolan och vice preses i Konstakademien. Han har gett ut ett trettiotal böcker i arkitektur- och kulturhistoriska ämnen. Förra året belönades hans bok Den svenska arkitekturens historia med Stora fackbokspriset och i år har han hedrats med Stora Historikerpriset.