Maj är verkligen en högtidsmånad då det gäller auktioner, inte bara i Sverige, utan även internationellt. På några av de äldsta och mest välkända auktionshusen, Sotheby’s och Christie’s finns runtom i världen en mängd intressanta auktioner att välja på under maj månad. Idag börjar bland annat Christie’s Geneva Luxury Sales, där verkligt exklusiva och sällsynta klockor, viner och smycken auktioneras ut.
Här fokuserar vi dock på de inhemska auktionerna och vad som bjuds ut här. Medan förra veckan erbjöd konst från Modernismen på Stockholms Auktionsverk, är det imorgon dags för auktionen Contemporary på Bukowskis. Begreppet Contemporary eller samtidskonst på svenska, refererar antingen till konst som görs i vår samtid, eller utvidgat, konst från sent 1960-tal till och med 2000-talet.
Auktionen Contemporary fokuserar främst på det omvälvande 60-talet, som alltså innebar början på vår samtidskonst. Vid den här tiden förändrades konsten och konstlivet något enormt, fokus och makten på konstscenen flyttas från Europa till New York, konsten tar steget ut från gallerirummet och konstnärerna hämtar sina ämnen och inspiration från politiken, feminismen och populärkulturen.
Tidigare dominerade den abstrakta expressionismen konstens finrum men under 1960-talet är det istället våra vardagliga föremål och miljöer som avbildas och ställs ut. Samtidigt ökar möjligheten att se samtida konst genom att nya gallerier öppnar. I Stockholm slår till exempel Galleri Karlsson upp dörrarna, ett galleri som kommer att göra ett stort avtryck i den svenska konsthistorien. Det är där som Ola Billgren har sin genombrottsutställning 1966 med bland andra målningen ”Procession”. Verket köps in av nuvarande ägare och det är först nu den kommer ut på marknaden igen.
Marknaden visar just nu ett starkt ökat intresse för konsten från 1960- och 70-talet och på auktionen finns presenterat en avdelning med verk från just den perioden. ”Målning” av Ola Billgren, daterad 68-69, är en utmärkt representant för hans fotorealism. Tidens feministiska kommentarer står Gittan Jönssons ”Den själviska modern” och Marie-Louise Ekmans fyra målningar för. Den politiska makten/maktmissbruket är kommenterat i tre starka, typiska verk av Lena Svedberg. En av Sten Eklunds mytiska och unika glasmålningar samt en lika unik målning av Ulla Wiggen finns också med i vårens Contemporary. Det är ovanliga gäster på auktion och tillfällen att förvärva sådana här mästerverk är sällsynta.
– Vi ser en ökad efterfrågan på konst från 1960- och 1970-talet, en tid som var omvälvande och stora förändringar skedde på konstscenen. Det är från den perioden och tiden fram till idag vi kallar Contemporary på Bukowskis och konsten som gjordes då är idag klassiker på den samtida marknaden. Jag är oerhört entusiastisk över de verk vi fått in från just den tidsperioden, säger Lena Nytén, ansvarig specialist samtida konst och fotografi.
Det är i slutet av 1970-talet som fotografiet gör sitt intåg i samtidskonsten. Det sker en omvärdering av fotografiet som nu får ett samlarvärde och betraktas som en konstform. Konstlivet generellt domineras av måleriet och popkonsten. Några konstnärer, med Cindy Sherman i spetsen, går en annan väg och börjar experimentera med andra tekniker som fotografi, film, performance och text för att uttrycka en idé. Det är nu som det idébaserade, iscensatta fotografiet får ett genombrott i samtidskonsten. I Sverige händer dock inte detta förrän på 1990-talet. På vårens auktion erbjuder Bukowskis några ikoniska verk från just den tiden.
1990 genomfördes en legendarisk utställning på Borås Konstmuseum, ”A Museum Fill Out (American Floors)”, en installation av Fredrik Wretman. En av de 20 unika cibachromer som var med där är auktionens ”PS 1 MUSEUM, 2nd FLOOR”. ”Confront me back I och II” är ett nyckelverk i Maria Fribergs långa konstnärsproduktion, det första hon gjorde med kostymklädda affärsmän, som behandlar utforskandet av den manliga identiteten, sexualiteten och de könsbundna normerna i samhället. Även Annika von Hausswolffs och Lotta Antonssons verk behandlar bägge ”den manliga blicken”.
– På 1990-talet utvecklades det idébaserade fotografiet främst av kvinnliga konstnärer som Lotta Antonsson, Annika von Hausswolff och Maria Friberg, som alla utbildat, inspirerat och banat väg för flera av dagens unga svenska konstnärer. Det är verkligen roligt att vi har fått in välkända verk av såväl dessa tre som av generationen efter med bl.a. Helena Blomqvist och Lovisa Ringborg, säger Karin Aringer, specialist samtida konst, fotografi, grafik.
Visningen av Contemporary pågår ännu idag på Bukowskis klassiska lokaler vid Berzelii Park 1, Stockholm. Auktionen äger rum imorgon 16 maj.
Fullständig katalog över auktionen Contemporary finns på följande länk.